URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 05 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?
De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
14 Mai 2023, 09:00

„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO)

„Arhivarul” Oradiei: Cine este istoricul care are o colecție impresionantă de cărți poștale cu orașul de pe Criș? (FOTO) ISTORIE ÎN IMAGINI. Cea mai veche fotografie din colecția orădeanului Constantin Demeter datează din 1884 și prezintă o imagine asupra Pieței Unirii (în fundal)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste 20 de ani, Constantin-Liviu Demeter caută cu atenţie printre fotografiile pe care le găseşte la târgurile de antichităţi şi pieţele de vechituri. Când era adolescent, a început să strângă cărţi poştale cu Oradea, îndeletnicire pe care şi-a păstrat-o. Astăzi, are o colecţie impresionantă, peste 10.000, multe dintre ele rare, dovezi autentice ale vieţii urbane de acum zeci de ani.

Foto-istoric

"Am două mari pasiuni: prima este fotografia, iar a doua istoria", spune despre el însuşi Constantin-Liviu Demeter. La 36 de ani, orădeanul este un personaj cunoscut printre istoricii oraşului.

În 2013 a obţinut titlul de doctor în istorie la Universitatea din Oradea, pentru o lucrare lăudată de specialişti: "Şcoala Română din Roma în 80 de documente inedite". Demeter a cercetat arhivele pentru a descrie cea mai veche şcoală românească din afara ţării, într-o teză coordonată de reputatul profesor Sever Dumitraşcu. Zece ani mai târziu, a publicat studiul într-o carte pe care, recent, a lansat-o la Oradea, iar săptămâna trecută şi la Bucureşti. 

Costi, cum îi spun prietenii, nu şi-a dorit niciodată să profeseze la catedră, preferând să-şi păstreze locul de muncă la magazinul alimentar pe care părinţii lui îl au în Oradea, ca să-şi urmeze liber pasiunile. Fotograf profesionist, urmăreşte cu obiectivul aparatului oameni, clădiri, peisaje, dornic să lase şi el în urmă mărturii pentru istoricii viitorului.

Constantin Demeter

În 2019, alături de alţi doi fotografi orădeni, Gheorghe Petrila şi Ovidiu Gabor, Constantin (foto) a petrecut două săptămâni în peninsula croată Istria, unde trăieşte cea mai mică comunitate de români din afara ţării. Istroromânii aveau un dialect pe care unii lingvişti îl consideră originar din Crişana, Maramureş şi Banat, iar cei trei artişti au vorbit şi fotografiat ultimii croaţi care mai ştiu româneşte. Au realizat şi o monografie, "Românii apuseni", pentru care au fost decoraţi de şeful Bisericii Ortodoxe Române, patriarhul Daniel.

Detalii ascunse 

În adolescenţă, Costi a descoperit modul perfect în care pasiunile sale se întrepătrund: cărţile poştale. "Am început să le colecţionez de la 15 ani. La Cercul Militar, unde director era atunci Dan Poinar, era Hobby Club, unde se vindeau cărţi poştale", povesteşte el. Curios din fire, le cerceta cu atenţie, căutând detalii care să completeze imaginea asupra vremurilor trecute.

Palat Oradea

O fotografie care a surprins lucrările pentru construirea Palatului Vulturul Negru, derulate între anii 1907 şi 1908, i-a dezvăluit modalitatea de organizare a şantierului: în faţa acestuia, în Piaţa Unirii, au fost ridicate temporar barăci în care îşi aveau birourile proiectanţii şi inginerii, iar în colţul pieţei a fost amenajată o toaletă pe care o foloseau în timpul orelor de serviciu.

În aceeaşi imagine se vede cum se adunau în piaţă comercianţi de toate felurile. "Mereu m-am întrebat de unde veneau vânzătorii în Piaţa Unirii. Într-o altă cercetare, am studiat documente de arhivă din Sântandrei, şi aşa am aflat că mulţi veneau la Oradea ca să-şi vândă produsele", spune Constantin.

Veche de 139 de ani 

De câte ori are ocazia, orădeanul participă la târguri de antichităţi din ţară şi din străinătate, unde scotoceşte printre albumele cu fotografii, în speranţa că va găsi ilustrate cu Oradea. De asemenea, urmăreşte site-urile de profil şi intră în contact cu alţi colecţionari, oferindu-se să cumpere cărţile poştale cu Oradea pe care aceştia le deţin.

Aşa a obţinut şi cea mai veche fotografie din colecţia sa, care datează din 1884, imortalizând o parte din Piaţa Unirii. "Am cumpărat-o de la un alt colecţionar orădean, care o găsise la un târg de antichităţi din Viena. Este o fotografie importantă în primul rând pentru că este veche, iar apoi pentru că este printre puţinele cu prima statuie a Sfântului Ladislau", spune colecţionarul. Realizată din piatră, de către un sculptor amator, a fost rapid înlocuită, din motive estetice. 

În aceeaşi fotografie se vede Biserica cu Lună şi casa în care s-a născut, în 1802, avocatul Emanuil Gojdu, edificiu existent şi astăzi, peste drum de lăcaşul de cult. "Este una dintre cele mai vechi imagini cu casa lui Gojdu", se mândreşte Constantin.

Primul "mall"

Colecţia lui numără în prezent peste 10.000 de ilustrate, pe care le preţuieşte ca pe o avere importantă, selectând cu grijă chiar şi oamenii cărora le arată. În urmă cu două săptămâni, la invitaţia Asociaţiei Bibliotecarilor din Bihor, a acceptat să prezinte public peste 100 de cărţi poştale, la un eveniment care a marcat Ziua Bibliotecarului. În faţa unei audienţe destul de restrânse, dar care a fost rapid fascinată de prezentare, Costi a expus copii scanate ale unor fotografii din colecţia personală, oferind şi detalii greu de "citit" pentru un profan. 

timbru strada libertății Oradea

De pildă, o carte poştală cu Parcul Libertăţii (foto) dezvăluie o regulă urbană: pe aleea din mijlocul parcului, azi Aleea Anna Marossy, exista un indicator care avertiza că accesul trăsurilor este interzis. "Pe aici se plimbau doamnele cu rochii vaporoase", a explicat istoricul. 

O altă imagine dezvăluie că în clădirea din Piaţa 1 Decembrie, unde orădenii îşi amintesc că a funcţionat magazinul Oţelul, era pe vremuri un "mall". "Pe clădire scrie "Udvar", în ungureşte, iar când vezi pe un imobil această inscripţie înseamnă mare lucru. Acolo este o clădire în care nu locuieşti, ci cumperi, un fel de mall, adică o curte cu mai multe magazine", explică istoricul.

Ghid pentru elevi

De câteva luni, Constantin împărtăşeşte ce ştie despre Oradea şi cu elevii. Fără să aştepte vreo recompensă, s-a oferit să fie ghid prin oraş pentru liceenii care au ales la şcoală disciplina opţională despre istoria Oradiei, pentru care Primăria a făcut şi un manual. Ghid autorizat, îi poartă pe adolescenţi prin centrul istoric, ajutându-i să descopere istoria urbei în care locuiesc. 

"Aproape fiecare palat are o poveste, iar povestea este fascinantă când vorbim de Art Nouveau-ul orădean. Faptul că ajung cu un om, fie elev, fie adult, în faţa unei clădiri restaurate, mă ajută să o explic, să îi scot în evidenţă stilul. Iar adolescenţii care au parte de aceste ore speciale şi ghidaje vor şti să aprecieze, să respecte şi chiar să îndrăgească o clădire veche, patrimoniul atât de valoros al oraşului. Până la urmă, ei sunt viitorii cetăţeni ai urbei", spune istoricul. Iar el se asigură că poveştile din trecutul Oradiei vor fi ştiute şi în viitor...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Nu are un site??
Bine ca e plin internetul de "shithole". Uite asa ceva: [ https://vederidintrecut.blogspot.com/ ]. Du-le macar acolo, daca nu te gazduieste nimeni...Teszari,nu citesti bihoreanul
Postat 14 Mai 2023, 13:58 de excalibur
Fantastica colectia!
Fotografia 27 nu am vazut-o niciodata, fostul pod Dacia. Tot timp m-am intrebat cu ce obiectiv a fost facuta fotografia 17, probabil de pe calea ferata sau podul de centura, are claritate, profunzime.
Postat 14 Mai 2023, 09:33 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6099 RON
  • 1 EUR = 4.9633 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON