URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 27 MARTIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primarul PSD al Sânmartinului, Cristian Laza, a anunțat că a reușit să primească prin programul Anghel Saligny fonduri nerambursabile în valoare de 88 de milioane de lei, pentru a introduce gazul în comună. Asta după ce, atunci când au fost fonduri europene prin POIM pentru așa ceva, comuna lui nu s-a calificat. Omul o spune pe șleau, că au fost privilegiate comunele liberale întrucât cei de dreapta conduc județul.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cele două loturi din Bihor ale Autostrăzii Transilvania, Biharia - Chiribiș (28,55 km) și Chiribiș - Suplacu de Barcău (26,35 km), ar merita denumite - mulțumită tehnocraților din CNAIR, politrucilor care au condus Transporturile, dar și parlamentarilor bihoreni - ale Nesimțirii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre completările aduse la legislație care prevăd că, în sensurile giratorii, șoferii trebuie să respecte regulile privind circulaţia pe benzi, având obligaţia să semnalizeze din timp părăsirea intersecţiei şi să se asigure?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La finalul anului trecut a fost adoptată fără mare publicitate o lege ce permite reinstalarea radarelor fixe, care de această dată vor avea mai multe „atribuții”, similar camerelor instalate pe drumurile din alte țări europene.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. 
17 Noiembrie 2022, 16:05

Arhivarii din România şi Ungaria au lansat la Oradea ghiduri cu documente din zona Transilvaniei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arhivarii din România şi Ungaria au lansat în premieră, joi, la Oradea, ghidurile cu documentele pe care le deţin din zona Transilvaniei.

Ghidul documentelor

Documentele vor uşura mult activitatea cercetătorilor din cele două ţari care, pe viitor, vor şti de unde să le ceară.

„Ghidurile conţin toate documentele aflate în arhive începând din perioada medievală până în anul 1918. Un cercetător care are nevoie de un anumit act din arhivele de la Budapesta, de exemplu, consultă ghidul, vede unde se găseşte acesta, după care îl poate solicita, printr-un email, uşurându-şi mult munca", a declarat pentru BIHOREANUL directorul Arhivelor Naţionale ale României, Cristian Aniţa (foto sus).

Desfăşurată în sala Traian Moşoiu a palatului administrativ al oraşului, întâlnirea de joi a reunit specialişti de top din cele două ţări.

Printre participanți s-au mai numărat episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, adjunctul șefului IPJ Bihor, Adrian Bucur, șeful Serviciului Arhivele Naționale Bihor, Mihai Goergiță și alții.

Viceprimarul Marcel Dragoş, gazda evenimentului, a lăudat, în luarea sa de cuvânt, colaborarea specialiştilor în arhive din cele două ţări în folosul istoricilor, sociologilor, dar şi al beneficiarilor de rând care caută anumite documente.

„Eu sunt de profesie inginer geodez. De multe ori i-au îndemnat pe cetăţeni să facă drumul la Debreţin sau Budapesta unde, în arhivele colegilor şi colaboratorilor noştri, se puteau găsi informaţiile pe care le căutau", a spus Dragoş.

„Rolul nostru nu este de a interpreta istoria"

Prezent la lansarea ghidurilor, directorul Arhivelor Naţionale Maghiare, Szabó Csaba, a afirmat că acestea sunt instrumente utile. "Lumea va afla informaţii despre ce se găseşte în arhivă în Ungaria, iar documentariştii din Ungaria vor afla ce pot să consulte în arhivele din România", a spus Szabó.

În acest sens, liderul delegaţiei din Ungaria a mai afirmat că "chiar dacă colaborarea noastră s-a mai împotmolit uneori, rolul nostru nu este de a interpreta istoria, ci de a spune lucrurile aşa cum au fost scrise în istorie".

Szabó Csaba a mai spus că "este important să căutăm în arhivă şi să aducem la lumină ceea ce ne uneşte, nu ceea ce ne desparte".

Primele afişe ale teatrului orădean

De precizat că volumul referitor la fondurile şi colecţiile referitoare la Transilvania din Ungaria a văzut lumina tiparului anul trecut.

Joi, la Oradea, au fost lansate ultimele patru din cele şapte volume cu inventarul documentelor despre Transilvania aflate în Arhivele Naţionale Române.

Cu ocazia evenimentului, în sala mare a Primăriei a fost vernisată expoziţia "Aspecte din viaţa culturală a Oradiei (1750 – 1950)".

Aceasta cuprinde, în original, de la afişe ale unor spectacole, la manuscrise muzicale şi dramaturgice, documente privind activitatea teatrală din Oradea ultimelor două secole, aflate în colecţiile Serviciului Judeţean Bihor al Arhivelor Naţionale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Sa mai scoata, dar repede!
Să mai scoată şi altele, dar repede, că în ţara plagiatorilor cu şi pentru epoleţi imediat te trezeşti că şi astfel de informaţii vor fi secretizate, în încercările de ascundere a urmelor maro de pe diplôme ! https://www.dw.com/ro/de-ce-vrea-ministrul-bode-s%C4%83-aresteze-arhivele-istorice/a-63782627?maca=rum-rss-rom-rom-3295-xml-mrss
Postat 17 Noiembrie 2022, 19:18 de CatalinPopa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5904 RON
  • 1 EUR = 4.9255 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON