URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Decembrie 2015, 08:18

Arhitecţi din Transilvania îşi prezintă cele mai bune proiecte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, o întâlnire a arhitecţilor transilvăneni care îşi prezintă aici cele mai bune proiecte din ultimii doi ani, alese de un juriu al Ordinului Arhitecţilor.

Evenimentul a debutat marţi, cu vernisajul acestei expoziţii itinerante la care au participat reprezentanţi ai filialelor Ordinului Arhitecţilor din Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Alba şi Cluj, profesori ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea şi zeci de studenţi ori absolvenţi ai acestei facultăţi.

Expoziţia a fost deschisă în Galeria Vinurilor din Cetatea Oradea (corpul L), unde au fost prezentate panouri ce prezintă proiecte de arhitectură apreciate în breaslă, dar nu numai. Printre altele, au fost afişate proiecte realizate de arhitectură rurală, chiar şi case acoperite cu stuf, proiecte de arhitectură interioară ori proiecte de clădiri rezidenţiale şi fabrici. Alături de proiectele arhitecţilor cu patalama au fost afişate şi cele mai bune proiecte de diplomă ale absolvenţilor orădeni din promoţia 2015.

"Bienala de arhitectură reuneşte proiectele cele mai bune strânse în ultimii doi ani de zile, Ordinul Arhitecţilor premiază acest demers şi încearcă să aducă în atenţie arhitectura de bună calitate", a declarat Dan Domşa, reprezentant al filialei clujene a Ordinului.

Arhitecţii prezenţi au apreciat în mod special locul în care s-au aflat, corpul L al Cetăţii Oradea, ansamblu reabilitat în întregime în ultimii şapte ani. "Dacă la Cluj vernisajul se întâmpla într-o clădire distrusă şi de vreme, şi de proprietar, azi o găzduim într-o clădire care şi-a recăpătat ce merita", a declarat Cosmin Falub, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor.

La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, în calitate de reprezentant al facultăţii, a apreciat calitatea lucrărilor studenţilor orădeni şi i-a îndemnat pe orădeni să viziteze expoziţia. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 23 decembrie.

De asemenea, orădenii sunt invitaţi joi la un alt eveniment organizat sub egida bienalei, Conferinţa de Arhitectură 2015, care se va ţine la Hotel Caro Boutique. Aici vor prezenta teme de specialitate arhitecţii Marius Barbieri (Alba Iulia), Cătălin Trandafir (Alba Iulia), Ştefan Ioan Paskucz (Baia Mare) şi Katia Bagosi (Oradea), precum şi prof.univ.dr. Ramona Novicov, cadru didactic al facultăţii orădene. Conferinţa va începe la ora 16, iar intrarea este liberă.

Agenda bienalei mai cuprinde un eveniment programat miercuri, de la ora 17, tot în Cetate, şi dedicat prezentării proiectelor de diplomă ale studenţilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON