URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2015, 08:18

Arhitecţi din Transilvania îşi prezintă cele mai bune proiecte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, o întâlnire a arhitecţilor transilvăneni care îşi prezintă aici cele mai bune proiecte din ultimii doi ani, alese de un juriu al Ordinului Arhitecţilor.

Evenimentul a debutat marţi, cu vernisajul acestei expoziţii itinerante la care au participat reprezentanţi ai filialelor Ordinului Arhitecţilor din Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Alba şi Cluj, profesori ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea şi zeci de studenţi ori absolvenţi ai acestei facultăţi.

Expoziţia a fost deschisă în Galeria Vinurilor din Cetatea Oradea (corpul L), unde au fost prezentate panouri ce prezintă proiecte de arhitectură apreciate în breaslă, dar nu numai. Printre altele, au fost afişate proiecte realizate de arhitectură rurală, chiar şi case acoperite cu stuf, proiecte de arhitectură interioară ori proiecte de clădiri rezidenţiale şi fabrici. Alături de proiectele arhitecţilor cu patalama au fost afişate şi cele mai bune proiecte de diplomă ale absolvenţilor orădeni din promoţia 2015.

"Bienala de arhitectură reuneşte proiectele cele mai bune strânse în ultimii doi ani de zile, Ordinul Arhitecţilor premiază acest demers şi încearcă să aducă în atenţie arhitectura de bună calitate", a declarat Dan Domşa, reprezentant al filialei clujene a Ordinului.

Arhitecţii prezenţi au apreciat în mod special locul în care s-au aflat, corpul L al Cetăţii Oradea, ansamblu reabilitat în întregime în ultimii şapte ani. "Dacă la Cluj vernisajul se întâmpla într-o clădire distrusă şi de vreme, şi de proprietar, azi o găzduim într-o clădire care şi-a recăpătat ce merita", a declarat Cosmin Falub, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor.

La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, în calitate de reprezentant al facultăţii, a apreciat calitatea lucrărilor studenţilor orădeni şi i-a îndemnat pe orădeni să viziteze expoziţia. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 23 decembrie.

De asemenea, orădenii sunt invitaţi joi la un alt eveniment organizat sub egida bienalei, Conferinţa de Arhitectură 2015, care se va ţine la Hotel Caro Boutique. Aici vor prezenta teme de specialitate arhitecţii Marius Barbieri (Alba Iulia), Cătălin Trandafir (Alba Iulia), Ştefan Ioan Paskucz (Baia Mare) şi Katia Bagosi (Oradea), precum şi prof.univ.dr. Ramona Novicov, cadru didactic al facultăţii orădene. Conferinţa va începe la ora 16, iar intrarea este liberă.

Agenda bienalei mai cuprinde un eveniment programat miercuri, de la ora 17, tot în Cetate, şi dedicat prezentării proiectelor de diplomă ale studenţilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON