URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Decembrie 2015, 08:18

Arhitecţi din Transilvania îşi prezintă cele mai bune proiecte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, o întâlnire a arhitecţilor transilvăneni care îşi prezintă aici cele mai bune proiecte din ultimii doi ani, alese de un juriu al Ordinului Arhitecţilor.

Evenimentul a debutat marţi, cu vernisajul acestei expoziţii itinerante la care au participat reprezentanţi ai filialelor Ordinului Arhitecţilor din Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Alba şi Cluj, profesori ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea şi zeci de studenţi ori absolvenţi ai acestei facultăţi.

Expoziţia a fost deschisă în Galeria Vinurilor din Cetatea Oradea (corpul L), unde au fost prezentate panouri ce prezintă proiecte de arhitectură apreciate în breaslă, dar nu numai. Printre altele, au fost afişate proiecte realizate de arhitectură rurală, chiar şi case acoperite cu stuf, proiecte de arhitectură interioară ori proiecte de clădiri rezidenţiale şi fabrici. Alături de proiectele arhitecţilor cu patalama au fost afişate şi cele mai bune proiecte de diplomă ale absolvenţilor orădeni din promoţia 2015.

"Bienala de arhitectură reuneşte proiectele cele mai bune strânse în ultimii doi ani de zile, Ordinul Arhitecţilor premiază acest demers şi încearcă să aducă în atenţie arhitectura de bună calitate", a declarat Dan Domşa, reprezentant al filialei clujene a Ordinului.

Arhitecţii prezenţi au apreciat în mod special locul în care s-au aflat, corpul L al Cetăţii Oradea, ansamblu reabilitat în întregime în ultimii şapte ani. "Dacă la Cluj vernisajul se întâmpla într-o clădire distrusă şi de vreme, şi de proprietar, azi o găzduim într-o clădire care şi-a recăpătat ce merita", a declarat Cosmin Falub, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor.

La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, în calitate de reprezentant al facultăţii, a apreciat calitatea lucrărilor studenţilor orădeni şi i-a îndemnat pe orădeni să viziteze expoziţia. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 23 decembrie.

De asemenea, orădenii sunt invitaţi joi la un alt eveniment organizat sub egida bienalei, Conferinţa de Arhitectură 2015, care se va ţine la Hotel Caro Boutique. Aici vor prezenta teme de specialitate arhitecţii Marius Barbieri (Alba Iulia), Cătălin Trandafir (Alba Iulia), Ştefan Ioan Paskucz (Baia Mare) şi Katia Bagosi (Oradea), precum şi prof.univ.dr. Ramona Novicov, cadru didactic al facultăţii orădene. Conferinţa va începe la ora 16, iar intrarea este liberă.

Agenda bienalei mai cuprinde un eveniment programat miercuri, de la ora 17, tot în Cetate, şi dedicat prezentării proiectelor de diplomă ale studenţilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON