URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
16 Decembrie 2015, 08:18

Arhitecţi din Transilvania îşi prezintă cele mai bune proiecte la Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea este gazda Bienalei de Arhitectură Transilvania 2015, o întâlnire a arhitecţilor transilvăneni care îşi prezintă aici cele mai bune proiecte din ultimii doi ani, alese de un juriu al Ordinului Arhitecţilor.

Evenimentul a debutat marţi, cu vernisajul acestei expoziţii itinerante la care au participat reprezentanţi ai filialelor Ordinului Arhitecţilor din Bihor, Satu Mare, Baia Mare, Alba şi Cluj, profesori ai Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură din cadrul Universităţii din Oradea şi zeci de studenţi ori absolvenţi ai acestei facultăţi.

Expoziţia a fost deschisă în Galeria Vinurilor din Cetatea Oradea (corpul L), unde au fost prezentate panouri ce prezintă proiecte de arhitectură apreciate în breaslă, dar nu numai. Printre altele, au fost afişate proiecte realizate de arhitectură rurală, chiar şi case acoperite cu stuf, proiecte de arhitectură interioară ori proiecte de clădiri rezidenţiale şi fabrici. Alături de proiectele arhitecţilor cu patalama au fost afişate şi cele mai bune proiecte de diplomă ale absolvenţilor orădeni din promoţia 2015.

"Bienala de arhitectură reuneşte proiectele cele mai bune strânse în ultimii doi ani de zile, Ordinul Arhitecţilor premiază acest demers şi încearcă să aducă în atenţie arhitectura de bună calitate", a declarat Dan Domşa, reprezentant al filialei clujene a Ordinului.

Arhitecţii prezenţi au apreciat în mod special locul în care s-au aflat, corpul L al Cetăţii Oradea, ansamblu reabilitat în întregime în ultimii şapte ani. "Dacă la Cluj vernisajul se întâmpla într-o clădire distrusă şi de vreme, şi de proprietar, azi o găzduim într-o clădire care şi-a recăpătat ce merita", a declarat Cosmin Falub, preşedintele Ordinului Arhitecţilor Bihor.

La rândul său, arhitectul Cristian Puşcaş, în calitate de reprezentant al facultăţii, a apreciat calitatea lucrărilor studenţilor orădeni şi i-a îndemnat pe orădeni să viziteze expoziţia. Aceasta va rămâne deschisă publicului până pe 23 decembrie.

De asemenea, orădenii sunt invitaţi joi la un alt eveniment organizat sub egida bienalei, Conferinţa de Arhitectură 2015, care se va ţine la Hotel Caro Boutique. Aici vor prezenta teme de specialitate arhitecţii Marius Barbieri (Alba Iulia), Cătălin Trandafir (Alba Iulia), Ştefan Ioan Paskucz (Baia Mare) şi Katia Bagosi (Oradea), precum şi prof.univ.dr. Ramona Novicov, cadru didactic al facultăţii orădene. Conferinţa va începe la ora 16, iar intrarea este liberă.

Agenda bienalei mai cuprinde un eveniment programat miercuri, de la ora 17, tot în Cetate, şi dedicat prezentării proiectelor de diplomă ale studenţilor orădeni.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON