URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Iulie 2018, 15:52

Are nevoie de sânge! O tânără de 18 ani din Bihor este în stare gravă după ce s-a intoxicat cu ciuperci

Are nevoie de sânge! O tânără de 18 ani din Bihor este în stare gravă după ce s-a intoxicat cu ciuperci (foto: Centrul de Tranfuzie Sanguină Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O dramă teribilă a lovit o familie din Suplacu de Barcău. La un an după ce mama sa şi-a pierdut viaţa din cauza unui cancer, tânăra Andrea Georgiana Tomuţa, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional Mihai Eminescu din Oradea, se zbate între viaţă şi moarte la o săptămână de la consumarea unor ciuperci otrăvitoare, culese chiar de tatăl său, care din acelaşi motiv a decedat în secţia Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean.

"Un copil minunat"

La iniţiativa unor prieteni și colegi de la Colegiul Mihai Eminescu, pe Facebook a fost declanşată luni o iniţiativă care îşi propune să îndemne orădenii să doneze sânge pentru Andrea Georgiana Tomuţa, pe care au descris-o ca fiind "un copil minunat, o luptătoare".

"Anul trecut şi-a pierdut mama, iar aseară s-a stins şi tatăl ei... Andrea are nevoie urgentă de sânge B3 pozitiv, a fost internată la Spitalul Judeţean din Oradea, iar acum e transferată la Spitalul Fundeni Bucureşti. Starea ei este critică şi are nevoie foarte urgent de sange pentru a se putea efectua transplantul. Cei care puteţi dona am rugăminte să donaţi pentru ea menţionând numele şi spitalul. Puteţi şi să distribuiţi, în speranţa că ea va supravieţui!", se spune în mesajul distribuit de zeci de tineri orădeni care o cunosc pe tânără.

"Aşteaptă un transplant de ficat"

Potrivit dr. Carmen Pantiş, tânăra Andrea Georgiana Tomuţa a fost internată de urgenţă la Spitalul Judeţean din Oradea în urmă cu o săptămână, luni, 8 iulie, împreună cu tatăl său, după ce amândoi au consumat ciuperci otrăvitoare culese de acesta. Bărbatul a făcut dializă hepatică, dar a cedat după şase zile de suferinţă. "A decedat ieri (n.r. – duminică) seară", a spus dr. Pantiş.

Tânăra a trecut şi ea prin dializă hepatică, dar a fost transferată de urgenţă la Institutul Clinic Fundeni, pentru un transplant de ficat. "Iniţial, trebuia ca donatorul să fie un coleg de la şcoală, dar tânărul încă nu a împlinit 18 ani. În cele din urmă, va primi ficat de la o mătuşă compatibilă", a mai spus dr. Carmen Pantiş, coordonatorul judeţean al Programului Naţional de Transplant.

Pe lângă transplantul de ficat, Andrea Georgiana Tomuţa are nevoie, însă, şi de transfuzii de sânge, aşa explicându-se apelul către orădeni pentru a dona sânge, indiferent de grupa sanguină.

Atenţionare ignorată

Săptămâna trecută, Direcţia de Sănătate Publică Bihor a avertizat populaţia asupra pericolului la care se expune prin consumul de ciuperci, fie şi involuntar, recomandând consumarea doar a ciupercilor de cultură, din surse autorizate.

În pofida atenţionării, doar în această lună s-au înregistrat 12 cazuri de intoxicaţii cu ciuperci.  

Decesul tatălui tinerei eleve a Colegiului Mihai Eminescu este, deocamdată, primul înregistrat, din această cauză, în Bihor în această vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bihorean
cum Dumnezeu sa mananci ciuperci de pe camp cu atatea alimente in ziua de azi. Sanatate multa sa dea Dumnezeu sa scape.
Postat 16 Iulie 2018, 17:48 de oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON