URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 16 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă suntem prea prost îmbrăcați pentru Qatar Airways? Dacă sacoșele de rafie nu cadrează cu standardul lui Turkish Airlines? Dacă poziția prea apropiată de Debrețin nu e pe placul lui Wizz Air? Dacă Ryanair e un low cost la fel de scump ca orice companie de linie, dar mult mai imprevizibil? Dacă, dacă, dacă... Atunci mai bine zburăm de la Oradea cu frații noștri moldoveni de la HiSky!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
De nu puține ori, pe meleagurile noastre veștile „de bine” se lasă cu surprinzătoare reacții adverse. Dacă trece prin Oradea o vedetă sau un turist oarecare și comite imprudența să-i remarce frumusețea, apar imediat frustrați și nefericiți gata să facă orice vizitator să se simtă, post factum, nepoftit. Îi cer intrusului aspru, cu indignare, ba și cu suspiciune, socoteală. De ce nu s-a plimbat și prin cartiere, să le vadă mizeria...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Iulie 2018, 10:00

Direcţia de Sănătate Publică avertizează asupra riscului crescut de intoxicaţii cu ciuperci consumate chiar şi involuntar

Direcţia de Sănătate Publică avertizează asupra riscului crescut de intoxicaţii cu ciuperci consumate chiar şi involuntar sursa foto: www.bzi.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Întrucât există un risc crescut de intoxicație acută cu ciuperci din flora spontană, ca urmare a condițiilor meteorologice favorabile înmulțirii acestora, specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică atrag atenţia asupra pericolelor generate de consumarea voluntară, dar şi involuntară, a ciupercilor.

Semnele intoxicaţiei

În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii este cel mai des întâlnită cale de intoxicare, în cazul copiilor intoxicaţi se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, dar şi accidente legate de consumul neintenţionat, aminteşte DSP într-un comunicat dat publicităţii miercuri.

Semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi apar la minimum 15 minute până la 12 ore sau chiar mai mult după ingestie, manifestându-se prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală şi chiar deces. În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Recomandări

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică vă recomandă:

- consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea  lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;

- evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni);

- neimplicarea copiilor în culegerea ciupercilor;

- supravegherea copiilor mici, intoxicaţia la aceştia incluzând forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă.

Atenţie!

Ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare, toxinele acestora fiind foarte rezistente la prelucrarea termică.

Ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare ori lingura de argint, contrar „legendelor populare”, NU sunt indicatori ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să se considere că ciupercile care sunt mâncate de insecte ar fi comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului acestora diferit de cel al omului.

DSP recomandă, de asemenea, evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice.

În cazul apariției oricăror semne clinice după consumul de ciuperci, este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6664 RON
  • 1 EUR = 4.9737 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON