URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Noiembrie 2022, 12:21

„Apuseni-exit”, în standby: Referendumul pentru ieșirea comunei Beliș din aria protejată a fost suspendat

„Apuseni-exit”, în standby: Referendumul pentru ieșirea comunei Beliș din aria protejată a fost suspendat Lacul Beliș (sursa foto: Parcul Natural Apuseni / Facebook)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Demersul populist al primarului comunei Beliș din județul Cluj, Viorel Matiș, care a anunțat un referendum pentru scoaterea satelor pe care le administrează din Parcul Natural Apuseni a fost suspendat de Prefectura Cluj.

Hotărârea de Consiliu Local prin care a fost aprobată organizarea referendumului a fost atacată în instanță, scrie pressone.ro. Astfel, referendumul care trebuia să aibă loc pe 4 decembrie 2022 nu se va putea organiza, procedurile prevăzând că până la judecarea cererii de anulare făcute de Prefectură, hotărârea Consiliului Local Beliș se suspendă.

Potrivit sursei citate, secretarul comunei, Violeta Trifu, a confirmat că demersul privind organizarea referendumului a trecut pe linie moartă, până când va exista „un rezultat, pozitiv sau negativ” al instanței.

PressOne.ro mai scrie și că un control de amploare care a avut loc în vara acestui an pe tema invaziei cu gândacul de scoarță (ipidae), unul dintre motivele invocate de primarul din Beliș pentru părăsirea Parcului Apuseni, a scos la iveală că problemele cu ipidae sunt în județul Bihor și mai puțin în zona administrată de Matiș.

Anunțat în toamnă, demersul „Apuseni-exit” al primarului Viorel Matiș a părut inutil de la bun început, și asta pentru că legislația românească nu prevede posibilitatea unei unități administrativ-teritoriale să părăsească o arie protejată. Edilul din Beliș a susținut că, dacă referendumul va fi validat, va cere unui judecător să consfințească „părăsirea” Parcului Apuseni, dar asta înseamnă că o instanță ar trebui să traseze limitele ariei protejate, stabilite prin Hotărâre de Guvern.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interese
Sa se construiască, dar sa fi cu regula, și arhitectura specifica zonei, case tăiate cu sabia lui Ninja orice prost le stie construi.
Postat 15 Noiembrie 2022, 13:08 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON