URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Decembrie 2018, 17:16

Aprobat! Drumul de legătură între Oradea şi viitoarea autostradă Transilvania prinde contur

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comisia Tehnică a Companiei Naţionale de Infrastructură Rutieră a aprobat, în vinerea de dinaintea Crăciunului, indicatorii tehnico-economici ai drumului cu patru benzi lung de 19,5 kilometri care va lega Oradea de viitoarea autostradă Transilvania.

Au obţinut avizul!

Proiectul viitoarei legături a municipiului de pe Crişul Repede cu viitoarea autostradă a fost susţinut în cadrul Comisiei Tehnice de către directorul Zonei Metropolitane Oradea. Avizul comisiei este şi cel mai important pas pentru finanţarea lucrării.

"Pentru ca o investiţie guvernamentală să devină realitate, cel mai important pas îl constituie avizul Comisiei Tehnice. Ulterior, o comisie a Ministerului Transporturilor şi o comisie interministerială verifică dacă nu sunt probleme cu proiectul. În paralel se lucrează la emiterea unei Hotărâri de Guvern care, având un caracter tehnic, ar trebui să meargă destul de repede", a declarat, joi, pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.

Licitaţia, în primăvară...

Potrivit edilului, investiţia ar putea fi scoasă la licitaţie încă din primul trimestru al anului viitor.

"Dacă nu vor apărea probleme deosebite, în primul trimestru din 2019 am putea avea Hotărea de Guvern pe baza căreia să poată fi demarată procedura de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia viitoarei căi de legătură. Apoi, cel târziu în toamnă, am putea avea desemnat un consorţiu care să execute lucrările cu termen de predare de 24 de luni", a spus edilul.

Primarul de Oradea a apreciat că, investiţie de 150 milioane euro, noua cale de legătură ar putea fi dată în folosinţă în acelaşi timp cu noua autostradă Transilvania, la care se va şi racorda.

Cu pod şi pasaje

După cum anunţa primarul Ilie Bolojan încă din primăvara acestui an, noul drum va cuprinde un pod peste Crişul Repede, un pasaj peste Şoseaua Borşului în zona Gazprom, un pod peste linia ferată, pasaje supraterane şi va ieşi la limita dintre comunle Bihaia şi Tămăşeu.

Noua cale rutieră se va intersecta prin giraţii atât cu noua legătură cu comuna Sântandrei, pornind din sensul giratoriu de la intersecţia străzii Cazaban cu şoseaua de centură, cât şi cu prelungirea drumului expres, care în prezent este proiectat să se oprească la giraţia de lângă Real II.

Noua cale de legătură cu autostrada va deservi nu doar Oradea, ci tot judeţul Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
13 Comentarii
excalibur
Omul din imagine face treabă bună pt Oradea. Te oftici????
Postat 30 Decembrie 2018, 02:34 de Sandu1206
Photoshop
Stie cineva,omul din fotografie e vreun rector,decan,doctor la vreo facultate de drumuri si poduri? Daca nu,ar trebui admis,fara examen.Sau desfiintate institutiile de profil,nu au nici un rost...destine pierdute si bani irositi.
Postat 29 Decembrie 2018, 17:11 de excalibur
bravo PO!
Exemplu de harnicie si implicare! O investitie foarte mare de infrastructura pentru oras, care va multiplica de cateva ori afacerile locale. Bine ca nu asteapta Bolohan cu caciula-n mana precum primarii din Moldova sa li se faca centura ocolitoare sau alte investitii. Bun primar!
Postat 29 Decembrie 2018, 16:24 de cetateanbihorean
Pinonel
Ție nu-ți trebuie drumuri, că nu știi ce sunt alea.
Postat 29 Decembrie 2018, 11:57 de Sandu1206
Eu vad o alta explicatie!
Fratele benny a castigat licitatia pt. un tronson (sau doua! lucrurile nu-s clare) din autostrada. A avut pretul cel mai mic. Ca sa-si duca utilajele si materialele, are nevoie de drum. Care drum il va face sau si-l va face pe banii nostri, dati lui de birtinez. Cred ca asta e ,,urgenta" acestui drum spre nicaieri, cam cum a fost drumul ,,rapid", ala care se termina in curtea cfr-ului!
Postat 29 Decembrie 2018, 06:12 de pinonel
Oradeanbihor
Ordinar sunt, dar nu lingău. Sunt tată a tuturor ordinarilor.
Postat 29 Decembrie 2018, 01:33 de Sandu1206
cchris26
FRAIERII ăștia se uită in ograda la tine și văd că ai producție și ei nu au. Pai logic, că s-ar la atac. Lor le e bine , nu le trebuie drumuri , spitale, școli. O plasa cu 1 litru de ulei și 1 KG de zahăr e foarte bine primit de ei. Dar ei nu se întreabă dacă tu muncești pt ce ai. Ei doar așteaptă de sus. Dă doamne.
Postat 29 Decembrie 2018, 00:28 de Sandu1206
CrisDumi
@CrisDumi, un cap limpede si-ar da seama ca in anul 2018, aproape 2019 un plan din 2008 e doar o bucata de hartie si inca o palavrageala politicieneasca penibila. Si-o face Bolojan imagine, dar pe fapte, asa ca nu am nimic impotriva, ar fi si culmea sa nu arate ce face. Se numeste a da raportul cetatenilor. A face un plan pe baza planurilor mai vechi la nivel regional se numeste a fi realist, daca le facea altfel nu primea aviz iar tu erai tot nemultumit, pt ca motivul e de fapt altul. Singura diferenta intre ce vorbesti tu si ce face omul asta e ca tu povestesti despre povesti, el despre planuri clare in care se stie ce se face, cine face si cand. E ceva mai greu sa faci drum cu 4 benzi pana pe E. Teodoroiu, dar sunt convins ca in planurile PSD exista deja o autostrada suspendata pt asta. soferii de pe hartie se si plimba pe ea.
Postat 29 Decembrie 2018, 00:11 de cchris26
@ sandu
Deci recunosti ca esti un lingau ordinar.
Postat 28 Decembrie 2018, 22:01 de oradeanbihor
Am stimulat FRAIERII
Ahahahaha
Postat 28 Decembrie 2018, 17:15 de Sandu1206
@ lingaul de serviciu
Daca taceai, filozof ramaneai.
Postat 28 Decembrie 2018, 13:56 de oradeanbihor
Sanda, fraierul căzut din cer direct în praful dat în ochi de politrucii care au început de ceva vreme o falsă campanie de imagine !?!
Iar au apărut niște edili cu pixu-n mână, ca să se laude cu un proiect care face parte din programul "Drum Expres Halmeu - Satu-Mare -Arad -Timișoara - Stamora", aprobat laCNADR/CNAIR din 2008 încă, fiind vorba acum de tronsonul Tămășeu-Sântandrei care trece și pe teritoriul administrativ al municipiului Oradea, cu 6,8 km din aproape 20 km care include și racordarea la Autostrada Transilvania !?! După mintea acestor edili, este realizare locală și ce face Guvrrrnul prin Min. Transporturilor !?! Dacă ar fi fost cu capul limpede, acești edili ar fi încercat să facă legătura cu autostrada pe la mijlocul distanței care plasează Oradea în raport de asta, adică din "aleea expres" care e str. E. Teodoroiu către Paleu și DJ ce intersectează aliniamentul vizat, nicidecum să-l pună pe unul care locuiește în Nufărul spre exemplu, ca să ajungă la Cluj pe autostradă să meargă către vest peste 30 km ca să o ia apoi spre est !?! Dar asta ar fi însemnat să gândească cu capul lor, din timp, nu să iasă acum în față cu o soluție gândită de alții de aproape 15 ani deja ... și pusă de atunci pe hărțile viitorului european cuprins în rețeaua TEN !?!
Postat 28 Decembrie 2018, 11:00 de CrisDumi
Îmi place când fraierii tac
.
Postat 28 Decembrie 2018, 08:41 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON