URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Octombrie 2018, 11:50

Apendicita acută

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Apendicita acută poate apărea la orice vârstă, dar este mai frecventă la tineri şi mai rară la vârstele extreme, nefiind influenţată de sex (cu excepţia perioadei dintre pubertate şi 25 de ani, când apare în 2/3 din cazuri la persoanele de sex masculin).

Perforaţia este mai frecventă la copiii mici şi la vârstnici, iar mortalitatea a scăzut constant, ca de altfel şi numărul de cazuri de boală. Există unii factori, cum ar fi schimbarea obiceiurilor alimentare, alimentaţia mai echilibrată şi cu aport crescut de vitamine, care ar explica scăderea cazurilor, dar cauzele directe nu au fost elucidate.

Se ştie că în ţările mai slab dezvoltate boala este mai rară. Simptomul iniţial este, în majoritatea cazurilor, durerea abdominală localizată în jurul ombilicului sau a stomacului, putând fi însoţită de senzaţia urgentă de defecaţie.

Durerea nu este vie sau colicativă şi durează 4-6 ore, putând să dispară în cursul nopţii. În momentul în care inflamaţia cuprinde şi peritoneul, durerea devine vie, permanentă, accentuată de tuse sau de diferitele mişcări şi este localizată la nivelul fosei iliace (în partea dreaptă a abdomenului şi în jos, deasupra rădăcinii coapsei).

Lipsa poftei de mâncare, greţurile şi vărsăturile sunt alte simptome importante. Febra poate lipsi, sau dacă există este de 37,2-38 grade C, peste 38,3 grade C apărând în caz de perforaţie peritoneală. Diagnosticul se pune pe aceste simptome, pe ecografia abdominală, fiind utile şi analizele de laborator, mai mult pentru excluderea altor boli care pot mima o apendicită acută.

ATENŢIE! Orice durere abdominală impune prezentarea la medic. Tratamentul apendicitei acute este chirurgical şi trebuie efectuat cât mai repede. Administrarea de antialgice este contraindicată, la fel şi antibioticele, laxativele sau clismele, datorită posibilităţii de mascare a perforaţiei sau a evoluţiei spre perforaţie. O mulţime de boli pot mima o apendicită acută, cele mai frecvente fiind colecistita acută, ulcerul perforat, pancreatita acută, ocluzia intestinală şi colica renală.

REŢINEŢI! Simptomele descrise apar la circa 50-60% din cazuri, putând exista şi forme atipice de boală, mai ales la copii şi bătrâni, dar şi la gravide. Statistic, sarcina se asociază cu apendicita acută într-un caz la 1.000 de sarcini, fiind cea mai frecventă afecţiune extrauterină care necesită intervenţie chirurgicală pe abdomen.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Știu pă unu care era să omoare pă cineva de o apendicită! Azi e manager...urca spitalul pân la cer! Dar....Divi i-a tras-o! E PNL...u-l in ....
Postat 20 Octombrie 2018, 17:39 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON