URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Iunie 2024, 18:58

Apa, un lux? De ce trebuie să avem grijă de această resursă vitală

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Exerciţiu de imaginaţie: pentru câteva secunde, amintiţi-vă ultima oară când furnizorul de apă a sistat acest serviciu, din cauza unei avarii. Sunetul robinetului gol provoacă îngrijorare, pentru că, aşa cum ştie orice elev de şcoală primară, fără apă nu se poate trăi. 

Cum ar fi ca la robinete să nu mai curgă apă deloc, şi nu câteva ore, cât durează o reparaţie?  Un raport al ONU arată că 2 miliarde de oameni din întreaga lume, adică un sfert din populaţie, nu au acces la apă potabilă, iar IPCC (organismul ştiinţific însărcinat cu evaluarea riscurilor asupra încălzirii globale) a atras atenţia că jumătate dintre oamenii de pe glob se confruntă cu un deficit sever de apă cel puţin o lună pe an. 

La nivel global, cererea de apă s-a dublat din 1960 până în prezent, iar un raport al Organizaţiei Meteorologice Mondiale arată că, până în 2050, această cerere va mai spori cu 25%, din cauza schimbărilor climatice, a creşterii populaţiei şi a cerinţelor din agricultură şi industrie, coroborate cu politicile nedurabile de utilizare a apei.

Apa nu va dispărea brusc, însă calitatea ei va fi afectată. Poluarea cu sedimente, agenţi patogeni şi cu pesticide va obliga oamenii să caute surse de apă la distanţe tot mai mari.

În acest context global, apa ar trebui privită ca un lux, iar cei care trăiesc cu surse potabile de apă în apropiere pot să se considere privilegiaţi. 

Duşurile prelungite, irigarea excesivă a gazonului, poluarea surselor de apă sunt principalele "păcate" pe care oamenii le comit în gestionarea acestei resurse vitale. Poluarea nu se face doar prin aruncarea de gunoaie în râuri, ci şi prin aruncarea de substanţe periculoase (uleiuri, pesticide, vopsele, medicamente, substanţe de curăţenie etc.) direct pe sol, de unde ajung în pânza freatică. Nici deversarea lor în canalizare nu este o soluţie, pentru că apele uzate şi astfel contaminate cu greu mai pot fi curăţate.

Respectul pentru apă se mai arată şi prin gesturi mai mici: repararea robinetelor care picură, utilizarea maşinilor de spălat rufe sau vase cu funcţii "eco", adică un consum redus de apă, ori colectarea apei de ploaie, pentru a o utiliza apoi în grădină. Apa trebuie văzută ca o resursă importantă şi, mai ales, epuizabilă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Balivernele globaliste au inundat gazeta Bihoreanul.
România nu are probleme cu ... "ciruitul apei în natură". Spălat, băut, pișat, evacuat, reintrat în circuitul apei de alimentare a populației, plătit consumul și ... tot așa încă multe sute de ani, dacă nu vin descreierații de la UE să impună, prin tot felul de directive, ca țara cu multe izvoare și apă bună de băut, să crească prețul la metrul cub livrat și să pună restricții și baremuri de consum, pentru a putea da surplusul ... ba la ucraineni, ba la bruxellezi, ba să închidă robinetul astfel încât să nu se evapore surplusul. Așa că, huoooooo, neterminaților care aveți impresia că astfel de studii și analize se fac pentru binele oamenilor ... nu pentru profitul unor operatori.
Postat 30 Iunie 2024, 12:28 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON