URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 04 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Consumul de apă poate avea o influenţă nefavorabilă asupra organismului atunci când apa conţine agenţii patogeni ai bolilor infecţioase, când are o compoziţie deosebită de cea a apei potabile şi când apa are gust sau miros ce o fac improprie consumului. Aceste modificări ale normelor de potabilitate pot fi determinate cel mai des de caracteristicile solului stăbătut de către ape şi impurificării cu ape uzate fecaloid-menajere sau industriale.
27 Martie 2023, 10:00

Apă, pericol public! Firma Primăriei Bulz livrează apă contaminată, fără autorizație de mediu și fără licență de operator

Apă, pericol public! Firma Primăriei Bulz livrează apă contaminată, fără autorizație de mediu și fără licență de operator MIZERII FĂRĂ FUND. „Tăul fără fund” din Remeţi, lacul din care se prepară apa potabilă pentru locuitorii din întreaga comună Bulz, era „îngropat” în mizerii până săptămâna trecută, când BIHOREANUL şi inspectorii DSP au deranjat liniştea slujbaşilor primăriei, care abia vinerea trecută s-au apucat de curățenie (foto stânga). „Sunt doar alge”, a minimalizat problema viceprimarul Gheorghe Cucuian
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firma de apă şi canalizare a comunei Bulz a intrat în vizorul autorităţilor după ce patronii unor pensiuni au dus la analize probe de la robinet, iar rezultatele au indicat că este contaminată cu bacterii din fecale. 

Nici nu-i de mirare. BIHOREANUL a descoperit că SRL-ul deţinut de primăria comunei, Aqua Valea Iadului, nu și-a mai înnoit autorizația de mediu din 2019, iar din 2021 nu are nici licenţă de operator, fără de care nu poate exploata reţeaua. Şi, totuşi, o face!

Rezultat: nu corespunde

„Vă informăm că în urma analizelor microbiologice, proba de apă prelevată nu corespunde la parametri: bacterii coliforme, Escherichia Coli şi enterococi intestinali”. Este răspunsul primit de Ioan Geczi, proprietarul unei cabane din Bulz, care pe 13 martie a.c. a cerut Direcției Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor să verifice apa de la robinet. 

În ultimele luni, primise mai multe recenzii negative de la turişti care reclamau că s-au ales cu probleme digestive după sejurul în zonă. „A început în iarnă, de Sărbători, şi a continuat. Un client a ajuns la Urgenţe, l-am sunat să aflu sursa problemei. Mi-am trimis toţi angajaţii la analize, am sterilizat bucătăria, restaurantul... Şi, totuşi, s-a repetat. Așa am decis să verific şi apa de la robinet”, a povestit Geczi BIHOREANULUI

Probleme vechi

Acelaşi rezultat l-a primit săptămâna trecută și un alt localnic din Bulz, Andrei Vereş, pentru o probă din locuinţă. Şi nu era prima dată când apa era contaminată, spune Rodica Dejeu, proprietara altei pensiuni, care în 2021 a sesizat și ea autorităţile locale, fără ca acestea să fi luat măsuri. 

„Atunci am dus apă la analize şi mi s-a spus că e contaminată. Firma de apă a făcut altele, iar rezultatul a fost că era „în parametri”. Nu am primit nicio susţinere şi am renunţat”, zice Dejeu. Mai departe, pentru a evita îmbolnăvirea clienţilor, şi-a făcut un sistem propriu de filtrare şi tratare a apei potabile.

Alertă la DSP

Bacteriile coliforme găsite în probele de apă duse la analize de localnici reprezintă un indicator pentru posibila prezență a unor microorganisme periculoase, ce pot provoca o serie de probleme medicale, dintre care cele mai uşoare sunt stările de vomă, diareea şi ameţelile. „Potrivit legii, nivelul acestor bacterii în apa potabilă trebuie să fie zero”, spune şeful DSVSA Bihor, Remus Moţoc.

Cea mai cunoscută e Escherichia coli (E. Coli),  de origine fecală, care trăieşte în intestinele umane şi ale animalelor şi a cărei prezenţă într-o reţea ce aprovizionează o comunitate de câteva mii de oameni putea reprezenta o problemă de sănătate publică. 

Ca atare, la Bulz au descins, într-un final, miercurea trecută, și inspectorii DSP Bihor. „Au verificat instalaţiile, staţiile de tratare, captările, au prelevat noi probe de apă, dar rezultatele analizelor le vom avea doar săptămâna viitoare”, a declarat vineri dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al instituţiei. 

Multe reguli, nicio autorizaţie

Legea obligă operatorii din domeniu să monitorizeze permanent apa livrată populaţiei, iar nerespectarea parametrilor de calitate atrage amenzi între 3.000 şi 8.000 lei. BIHOREANUL a descoperit, însă, că Aqua Valea Iadului, firma Primăriei Bulz, are şi alte probleme grave... 

Companiile au datoria să deţină autorizaţii de mediu, de gospodărire a apelor şi de la DSP, în baza cărora Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) emite licenţa de operator. Firma din Bulz, însă, nu are autorizaţie de mediu din 2019, iar licenţa de operator i-a expirat în 11 ianuarie 2021, dată de la care nu a mai reînnoit-o, motiv pentru care nu are dreptul să exploateze reţeaua, să încheie contracte şi nici să încaseze banii clienţilor, riscând amenzi de 100.000 lei pentru lipsa autorizaţiei de mediu şi între 30.000 - 50.000 lei pentru cea a licenţei de operator. 

Situaţia a fost semnalată de BIHOREANUL şefului Gărzii de Mediu Bihor, Sever Șerbănescu, care a anunţat un control în paralel cu cel al DSP la Aqua Valea Iadului SRL. 

„Repede aţi aflat...” 

Căutaţi pentru lămuriri, oficialii locali resping acuzele. „Nu a reclamat nimeni că sunt probleme cu apa. E potabilă, o beau şi eu”, zice viceprimarul de Bulz, Gheorghe Cucuian, la fel ca administratoarea firmei, Felicia Neama (foto), instalată în decembrie 2021 de consilierii PNL şi PSD, pentru un mandat de 4 ani, fără un proiect de management ori pregătire în domeniu. 

Întrebată despre apa contaminată, aceasta a pretins că nu e din reţeaua locală. „Cei care reclamă au propriile captări de apă, acolo e problema”, a susținut femeia, îngrijorată nu că şi-ar putea îmbolnăvi consătenii, ci mai degrabă că povestea a ajuns la presă. „Repede aţi aflat”, a constatat ea zeflemitor.

Deşi problema lipsei licenţei şi a autorizaţiilor a fost ridicată în numeroase şedinţe ale Consiliului local, încă din 2021, Neama pretinde că a aflat abia recent că actele nu sunt în regulă. „Le luăm pe toate, pe rând”, a zis, fără a explica de ce n-a făcut-o până acum. Oricum, amenda n-o va plăti din buzunar, ci tot din bugetul local, adică din banii localnicilor îmbolnăviți cu bacterii din fecale...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
si Biharia e in aceeasi situatie cu Bulzul.
situatia este identica si la Biharia. apa nu este potabila de ani de zile si toti din primarie se fac ca-s ocupati.
Postat 27 Martie 2023, 20:58 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON