URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
27 Ianuarie 2016, 19:40

Anul creditelor: Oradea a luat în 2015 împrumuturi în valoare de 55 milioane euro

Anul trecut a fost unul al provocărilor. "2015 a fost un an de care este bine să îţi aminteşti, nu să îl trăieşti", a declarat, miercuri, Nadia Haş, şeful Direcţiei Economice, în deschiderea conferinţei de presă pe marginea raportului de activitate pe anul trecut.

Potrivit documentului, Oradea a încheiat anul cu un buget de investiţii de 629 milioane lei, de şase ori mai mare decât în 2013, când cheltuielile de dezvoltare ale oraşului au fost de 103,8 milioane lei şi de trei ori mai mult decât în 2014, când acestea au fost de 203,2 milioane lei.

Bugetul prognozat alocat investiţiilor a fost şi mai mare, undeva la 930 milioane lei, dar, pe de o parte, resursele financiare ale oraşului au fost canalizate către proiectele cu finanţare UE, iar pe de cealaltă parte, finalizarea lucrărilor contractate prin intermediul a zece proiecte europene a fost amânată pentru anul acesta.

Sumele alocate investiţiilor au crescut vertiginos ca urmare a proiectelor europene implementate în 2015, iar municipalitatea a trebuit să se împrumute pentru a le putea cofinanţa.

"Anul trecut a fost cel mai activ an din punct de vedere al contractării de datorie publică. Au fost luate patru împrumuturi în valoare de 55 milioane euro pentru susţinerea investiţiilor", a spus Haş. Ultimul credit, în valoare de 100 milioane lei, a fost contractat la sfârşitul lui 2015 cu scadenţă la un an de zile.

Ca urmare a împrumuturilor luate, datoria publică a oraşului s-a triplat, de 26,2% în 2015 la 69,1% în 2016. "Trebuia să luăm aceste împrumuturi pentru a finanţa investiţiile. Experienţa arată că o dezvoltare fără creditare nu se poate. Totuşi, având în vedere că avem credite neperformante raportat la actualele condiţii de pe piaţă, gândim pentru acest an o restructurare a datoriei publice", a declarat directoarea.

Conform prognozelor Direcţiei Economice, refinanţarea creditelor luate de oraş ar putea disponibiliza undeva la 15 milioane lei, bani pe care oraşul să îi poată folosi pentru alte investiţii. "Cu excepţia refinanţării, anul acesta nu intenţionăm să luăm alt credit. Trebuie să ne gândim la disponibilitatea financiară a oraşului pentru contractarea de noi proiecte în noul ciclul bugetar european", a spus Haş.

Pentru anul în curs, conducerea Direcţiei Economice şi-a propus susţinerea investiţiilor oraşului, completarea bazei de date cu informaţiile necesare stabilirii impozitelor conform noului cod fiscal, continuarea măsurilor disciplinare de felul somaţiilor şi popririlor pentru a evita apariţia debitorilor cronici şi promovarea mijloacelor de plată online.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Delir aritmetic
Calculele si procentele sunt perdeaua de fum care imbraca ambuscada fiscala.Sursa de inspiratie probabil e factura de energie electrica,care contine calcule savante si culmea...sunt corecte.Adica duble.Gurile rele spun ca de aia l-au lichidat acu 26 pe dictator...reusise sa scape cu tot cu tara din vortex-ul datoriei si creditarii.No problem,acu avem 100...stati linistiti la locurili voastre
Postat 28 Ianuarie 2016, 15:01 de excalibur
Împrumutul = Absorbţia
Din calculele savante lipsesc cele 28 de milioane de euro neeligibili de la Compania de Apă pentru proiectul Aparegio, companie a cărei acţionar este PMO. În virtutea acestei calităţi este şi garantul împrumuturilor CAO. În plus, corecţiile financiare depăşesc 8,5 milioane de euro. Miza recuperării celor 100 de milioane de lei plătite pentru lucrări dubios certificate ar putea fi un pierdută cel puţin în parte. Dar suficient cât să depăşim gradul maxim de îndatorare de 30%. Din graficul doamnei vedem clar că până în 2038 vom scăpa de datorii cu condiţia ca să nu mai facem nici o investiţie. Ar fi de dorit ca acest specimen să fie păstrat şi în următoarea legislatură. Măcar pentru a răspunde întrebărilor.Legal. Mai observăm că împrumuturile au exact valoarea contractelor din fonduri europene. Decontăm româneşte şi încasăm nemţeşte. Diferenţa o suportăm noi. Recuperarea se pare că, in curând, legal, se va face mai uşor de la cei vinovaţi.
Postat 28 Ianuarie 2016, 14:38 de eutanasiu
Dark side of the moon
Un oras si o tara la amanet...datorie publica de 69% ??? Simultan cu cresterea cheltuielilor administrative cu 27%(majorari salariale). Grecia ne asteapta...
Postat 28 Ianuarie 2016, 08:24 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON