URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
30 Iunie 2017, 18:17

Aniversare cu lacrimi. Spitalul CFR a împlinit şapte decenii de la înfiinţare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul CFR a devenit septuagenar. Peste 100 de cadre medicale, angajaţi şi foşti angajaţi, au luat parte vineri, în sala mare a Primăriei, la aniversarea a şapte decenii de la înfiinţarea Spitalul Clinic Căi Ferate Oradea.

"Doresc să mulţumesc foştilor, dar şi actualilor angajaţi ai spitalului CF Oradea. Fără dumneavoastă, acest spital nu ar funcţiona", a declarat în deschiderea evenimentului managerul spitalului Mircea Huniadi.

Cel mai emoţionat moment l-a constituit însă alocuiţiunea fostului director Foldeş Adalbert. Cu lacrimi în ochi, medicul, care a slujit spitalul vreme de patru decenii din cele şapte câte numără instituţia, a cerut asistenţei să îşi amintească de foştii colegi.

"Să începem cu un minut de reculegere pentru cei care nu mai sunt printre noi", a cerut medicul, lucru care s-a şi întâmplat.

"Nevoia era mare!"

Foldes a depănat amintiri din istoria spitalului începând din anul 1947, când acesta funcţiona ca şi centru de sănătate pentru muncitorii feroviari în clădirea fostului cinematograf Crişana din strada Republicii.

"În acel loc s-au organizat şi examinările de siguranţa circulaţiei, care încet au devenit de importanţă majoră pentru cei care au lucrat la Căile Ferate. Nevoia era mare! Când eu am venit, depoul din Oradea avea peste 1.600 de salariaţi", a povestit medicul.

Zece ani mai târziu, instituţia s-a mutat peste drum, în actuala clădire, care până în 1957 a adăpostit o şcoală a CFR-ului.

Treptat, pe lângă calea ferată spitalul a început să deservească şi alte unităţi cu nevoi speciale cum ar fi Poşta, Întreprinderea de Transport Auto, carierele de piatră sau marmură şi altele.

"Supravegherea preventivă este extraordinar de pretenţioasă. Nu pleca în cursă mecanic de locomotivă sau ajutor de mecanic până nu s-a făcut controlul medical", a spus Foldes.

După 1989, odată cu desfiinţarea Casei Transportatorilor, care finanţa unităţile medicale de profil, şi apariţia concurenţei în domeniul analizelor medicale pentru transportatori, spitalul şi-a pierdut treptat din importanţă.

"Nu mai avem CFR..."

Numărul pacienţilor spitalului a scăzut odată cu trecerea anilor, nu pentru că CFR-iştii ar fi mai sănătoşi, dar sunt tot mai puţini.

"Odată, Spitalul CFR din Oradea era la concurenţă cu Spitalul Judeţean. Acum nu mai este. Problema este că nu mai avem CFR, nu mai există ITA, că angajaţii lucrează în condiţii la nivelul anului 1975, ceea ce nu mai este sacrificiu, este eroism", şi-a elogiat colegii managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, Gheorghe Carp.

În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul, printre alţii, city-managerul Dacian Palladi, rectorul Universităţii Oradea, Constantin Bungău, directorul CAS Bihor, Ludovic Varga, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şi decanul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Adrian Maghiar.

La 70 de ani de la înfiinţare, Spitalul CF Oradea oferă asistenţă unui număr de peste 600.000 de locuitori din Bihor şi judeţele învecinate. Activitatea instituţiei se desfăşoară în patru clădiri distincte: Staţionarul Oradea, Punctul de lucru Satu Mare, Ambulatorul de Specialitate Oradea şi Ambulatorul de Specialitate Satu Mare. Staţionarul orădean numără 161 de paturi structurate pe trei secţii şi nouă compartimente, deservite de două laboratoare. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
De cine e detinut spitalul CFR?
Si nu il transfera la primaria oradea? sau sa fie preluat de ceva privati, sa fie concurenta in piata.
Postat 30 Iunie 2017, 23:15 de unu
hop, ce cautau maghiar si bungau la aniversare?
Numai de Bungau si de Maghiar era nevoie acolo! Doi penali, doi indivizi fara onoare. Locul lor e la puscarie, nu la aniversari.
Postat 30 Iunie 2017, 22:22 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON