URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Noiembrie 2018, 15:12

ANI se mai laudă cu un „trofeu”: a prins în incompatibilitate un fost viceprimar din comuna Holod

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenţia Naţională de Integritate s-a specializat în "vânătoarea" de plevuşcă. Printr-un comunicat dat publicităţii în cursul dimineţii de miercuri, instituţia care veghează la integritatea politicienilor anunţă că a mai descoperit un "lot" de 24 de aleşi şi foşti aleşi locali, în contextul în care anul trecut şi anul acesta nu a reuşit să identifice nicio problemă în contul parlamentarilor, miniştrilor ori şefilor de partide, al primarilor de municipii şi preşedinţilor de Consiliilor Judeţene.

De data aceasta, ANI a anunţat drept "captură", între cei 24, şi un fost viceprimar al comunei bihorene Holod, Adrian Mînz, vinovat de incompatibilitate deoarece "în mandatul 2012 – 2016 a deţinut simultan funcţia de viceprimar şi pe cea de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii Gimnaziale Iosif Vulcan Holod, încălând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003".

Acest articol prevede că "funcţia de primar şi viceprimar, primar general şi viceprimar al municipiului Bucureşti, preşedinte şi vicepreşedinte al consiliului judeţean este incompatibilă cu exercitarea următoarelor funcţii sau calităţi: […] d) funcţia de preşedinte, vicepreşedinte, director general, director, manager, administrator, membru al consiliului de administraţie ori cenzor sau orice funcţie de conducere ori de execuţie la societăţile comerciale, inclusiv băncile sau alte instituţii de credit, societăţile de asigurare şi cele financiare, la regiile autonome de interes naţional sau local, la companiile şi societăţile naţionale, precum şi la instituţiile publice[…] g) calitatea de comerciant persoană fizică autorizată […]".

Contactat de BIHOREANUL, Adrian Mînz, care în prezent este consilier ALDE, în opoziţie cu primarul PSD Ioan Horga, recunoaşte că s-a aflat în incompatibilitate, dar numai timp de un an şi, mai ales, că nu a avut niciun fel de beneficiu. "Da, este adevărat, în perioada 2014-2015 am făcut parte din Consiliul de Administraţie al şcolii, dar la fel a fost şi primarul comunei, despre care ANI nu vorbeşte deloc. Nu am luat niciun ban ca membru în Consiliul de Administraţie al şcolii", a declarat Mînz.

Potrivit legii, pentru că a fost găsit în incompatibilitate, acesta este considerat "decăzut din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON