URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Septembrie 2015, 07:22

Anchetă pe furiş: Şeful Inspectoratului Şcolar îi protejează pe autorii transferurilor ilegale

Anchetă pe furiş: Şeful Inspectoratului Şcolar îi protejează pe autorii transferurilor ilegale PROTEJAŢI DE ŞEFU’. Deşi transferurile ilegale au pus capăt carierei predecesorului său, Nicolae Avram, determinându-i demiterea, noul şef al IŞJ Bihor, Alin Novac-Iuhas (foto), ascunde gunoiul sub preş: în loc să arate ce ilegalităţi au comis colegii lui, susţine că trebuie să le protejeze... datele personale
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe 13 august, zi cu ghinion, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ordona controale amănunţite în Bihor, Suceava, Prahova şi Brăila, din cauza numărului mare al cererilor de transfer la licee depuse de elevii din aceste judeţe.

În timp ce în alte zone ale ţării nu exista nici măcar o solicitare de acest fel, în Bihor şi-au cerut transferul la alt liceu decât cel la care fuseseră repartizaţi computerizat nu mai puţin de 236 de absolvenţi ai clasei a VIII-a. Rezultatul verificărilor? Din cele 189 de transferuri aprobate în Bihor, nu mai puţin de 144 s-au dovedit nelegale, motiv pentru care inspectorul general Nicolae Avram a şi fost demis.

Sancţiunea nu l-a speriat deloc pe succesorul acestuia, PSD-istul Alin Novac-Iuhas. Deşi la început de mandat, noul şef nici măcar nu-şi mimează probitatea, făcând eforturi doar să-şi ajute colegii să scape basma curată.

Reguli clare

Potrivit metodologiei privind admiterea la licee, după repartizarea computerizată care se face în funcţie de mediile elevilor şi de opţiunile declarate, aceştia pot să-şi ceară transferul într-o altă clasă sau şcoală decât cea la care au fost repartizaţi. "Situaţiile speciale", cum le defineşte metodologia, trebuie să aibă însă un temei: o boală gravă a elevului, admiterea unui frate geamăn în şcoala unde vrea şi solicitantul să ajungă, domiciliul mai apropiat de şcoala la care cere transferul sau un eventual schimb cu un alt elev.

Indiferent de motiv, trebuie respectate încă două reguli: clasa "de primire" să nu fi atins numărul maxim permis de 30 de elevi, iar media celui care face cererea de transfer să fie mai mare decât ultima din clasa de destinaţie. Altfel spus, un elev cu media 8 nu se poate transfera într-o clasă în care ultima medie de admitere a fost 9, în caz contrar însăşi repartizarea computerizată nemaiavându-şi rostul, atâta vreme cât un elev cu note mici, repartizat la o şcoală modestă, ar putea ajunge la un liceu mai bun.

În vara aceasta, IŞJ Bihor a înregistrat 236 cereri de transfer, din care comisia judeţeană de admitere, condusă de inspectorul şcolar general adjunct Kery Hajnal, a aprobat 189.

Gemeni... de vârste diferite

Pentru a verifica legalitatea transferurilor, pe 18 august ministrul Sorin Cîmpeanu şi-a trimis Corpul de Control în Bihor. Inspectorii au stat o zi în IŞJ, analizând fiecare caz în parte. Primele concluzii le-a prezentat după două zile chiar ministrul, anunţând că l-a demis pe şeful IŞJ Bihor, Nicolae Avram, deoarece 144 de cereri s-au dovedit nejustificate. Dintre anomaliile găsite în Bihor, Cîmpeanu a exemplificat că trei cereri au fost aprobate pe motiv că solicitanţii ar avea fraţi gemeni în clasa în care şi-au cerut ei transferul, dar în realitate copiii erau născuţi în ani diferiţi!

Ministrul a dispus anularea tuturor celor 144 transferuri nelegale, a sesizat organele de anchetă pentru posibile infracţiuni de abuz în serviciu, fără să detalieze concret unde a depus sesizarea, şi a cerut cercetarea disciplinară a membrilor comisiei de admitere, toţi inspectori sau angajaţi ai Inspectoratului: Kery Hajnal, Elisaveta Roşu, Florin Negruţiu, Florian Mieluţ, Călin Hoţupan, Ioana Codrean, Mircea Boţog, Emilia Ferko, Alexandru Mlinarcsik, Aurica Gog şi Ovidiu Hanga.

Ulterior, Ministerul n-a mai furnizat niciun detaliu pe această temă, deşi BIHOREANUL i-a cerut expres, printr-o adresă, o copie a raportului Corpului de Control.

Scurt pe doi

În timp ce solicitarea BIHOREANULUI a rămas fără răspuns, miercurea trecută, IŞJ anunţa sec, printr-un comunicat, că a primit raportul, care îi impune patru măsuri: să reanalizeze toate "situaţiile speciale", să revoce cele 144 de transferuri aprobate fără respectarea criteriului privind media, să reducă la 30 numărul elevilor din fiecare clasă şi să constituie o comisie de cercetare disciplinară "pentru stabilirea persoanelor care se fac vinovate de aceste aspecte".

Comunicatul nu a oferit niciun alt detaliu despre redistribuiri. "Finalizăm reanalizarea, apoi comunicările către persoanele în cauză şi către şcoli. Vom întocmi un raport final şi vom constitui comisia de cercetare", a spus şeful IŞJ, Alin Novac-Iuhas. Niciun cuvânt despre cum au aprobat colegii săi încălcarea condiţiilor de transfer şi cu atât mai puţin despre motivaţiile lor, dacă au făcut-o sau nu gratis.

La secret

În aceeaşi zi, BIHOREANUL a cerut, în scris, IŞJ Bihor să prezinte public raportul, dar prin intermediul juristei şeful instituţiei a refuzat categoric. "Raportul de control încheiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice nu se poate face public având în vedere că IŞJ Bihor are obligaţia de a proteja datele personale ale celor cuprinşi în acest raport, atât angajaţi, cât şi elevi minori", a justificat conducerea instituţiei.

Evident, şefii IŞJ n-au precizat ce date personale trebuie să protejeze, iar BIHOREANUL a înnoit cererea, explicând cu argumente legale, că raportul trebuie făcut public, eventual cu anonimizarea numelor elevilor, tocmai pentru că faptele consemnate acolo vizează activitatea comisiei judeţene de admitere. Aşadar, nu era vorba de informaţii private, ci de activităţile unor inspectori făcute chiar în exercitarea funcţiei publice, fie cu neglijenţă, fie prin abuz interesat.

Deşi IŞJ nu a transmis un nou răspuns scris, jurista instituţiei a informat ziarul că va primi un nou refuz, de astă dată motivat prin altă "chichiţă", odată ce prima a fost demontată. "Va trebui să vă adresaţi emitentului acestui raport, care nu este Inspectoratul, ci Ministerul", a spus jurista IŞJ, Teodora Mănoiu (foto).

Anchetă pe din două

Aceeaşi tactică a adoptat-o şi Novac-Iuhas, chiar dacă n-a putut preciza, concret, ce anume împiedică Inspectoratul să pună documentul pe masă. "Nu avem nimic de ascuns. Am transmis, prin acel comunicat de presă, toate măsurile impuse în raport şi vă asigur că le vom duce la îndeplinire pe toate", a spus şeful IŞJ.

De altfel, a adăugat acesta, singura măsură încă nedusă la îndeplinire săptămâna trecută a fost constituirea comisiei de cercetare, din cauză că majoritatea inspectorilor au fost plecaţi la tradiţionalele "consfătuiri" de dinaintea începerii anului şcolar. Ea va fi înfiinţată în această săptămână, a garantat Novac-Iuhas, şi va începe anchetarea a 10 din cei 11 membri ai comisiei de admitere. Excepţie va face Kery care, deţinând o funcţie de conducere, nu poate fi cercetată de subalterni, aşa că aceasta va fi verificată de Minister.

Îndârjirea cu care şeful IŞJ Bihor ţine raportul la secret nu dovedeşte, din păcate, decât că vrea să-şi protejeze colegii şi încearcă să-i ajute să găsească o scăpare, păstrând povestea cât mai "în familie". Deşi e greu de crezut, dacă nu chiar imposibil, că aceştia au transferat ilegal 144 de elevi doar din greşeală...


GREŞELI CU REPETIŢIE
Interpretarea, bat-o vina!

Oricât de hilar pare, şefa comisiei de admitere în licee, inspectoarea generală adjunctă Kery Hajnal (foto) susţine că toate cele 144 transferuri ilegale au fost simple erori! "În metodologie scrie doar că transferurile trebuie să respecte criteriul mediei, fără alte precizări. Noi am interpretat acest criteriu diferit faţă de Minister", a declarat Kery BIHOREANULUI.

Mai precis, comisia de admitere nici nu s-a uitat la mediile din clasele în care au transferat elevii, pentru cei 11 inspectori singurul criteriu fiind ierarhizarea după medii a celor 189 elevi care au cerut transferuri! Absolut ilogic, pentru că aceştia nu şi-au cerut transferul în aceeaşi şcoală, deci o clasificare a lor în masă nu era necesară.

Kery are o explicaţie şi pentru cele trei cazuri de "gemeni" născuţi în ani diferiţi, susţinând că aceştia erau fraţi de vârste diferite, dar care au făcut toate clasele primare şi gimnaziale împreună, comisia omiţând să le mai verifice anii naşterii şi încadrându-i din oficiu la categoria gemeni.

Întrebată dacă la fel de greşit a interpretat comisia regulile şi în anii trecuţi, altfel spus dacă şi alţi elevi au fost transferaţi ilegal în anii precedenţi, Kery a refuzat să răspundă, susţinând că nu discută despre trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Asa elevi, asa dascali!
Kery neni susţine că toate cele 144 transferuri ilegale au fost simple erori! ,,Noi am interpretat acest criteriu diferit faţă de Minister" a spus inspectoarea generala adjuncta. Eu chiar o cred pe Keri neni, ce pretentii poti sa ai de la cineva care trece in CV limba romana la ,,altele" ?!
Postat 16 Septembrie 2015, 15:48 de pinonel
ha ha
Novac l-ar putea numi sef de comisie de cercetare pe Avram.Ha ha ha ha
Postat 15 Septembrie 2015, 15:41 de prof
decontarile pt transport la profesorii navetisti
ministrul Educatiei a spus in direct la o emisiune televizata ca stie de cazul Stei si ca se va ocupa personal de aceasta problema. la fel a spus si de banii datorati profesorilor navetisti, cum ca acesti bani exista si au fost alocatzi special pentru decontarea transportului profesorilor, inclusiv cu masina personala, ca stie de banii de naveta care nu au fost decontati in judetul Bihor, Stei Beius etc. etc. si ca va verifica acest lucru... adica, de ce n-au fost decontati banii de transpot profesorilor navetisti.
Postat 15 Septembrie 2015, 11:28 de vg
de stiut
Acest inspector general e un corupt si un pupincurist atata timp cat ii tine pe functii de conducere pe sefi masacrului de la Stei.De retinut ca ei sunt in neconcordanta cu LEN pentru ca sunt vicepresedinti PSD
Postat 15 Septembrie 2015, 11:04 de prof
Rufele murdare se spala in familie
Desi nu ma numar printre fanii inspectoruui general, totusi tin sa-l felicit pentru atitudinea corecta in cazul anchetei transferurilor. S-a creat un obicei deja in Bihor, ca institutiile statului sa reactioneze in functie de cum se scriu articole in presa. Acest curent s-a transformat deja intr-un instrument de coordonare a activitatii institutionale in judet, fapt sesizat de anumite publicatii care forteaza nota, pentru anumite obiective. Desi opinia publica este ghidata tendentios in acest caz, spre o teorie a conspiratiei de musamalizare , totusi tin sa evidentiez faptul ca intr-o societate civilizata, controalele, anchetele, cercetarile de orice fel sunt prin lege secrete. Asta pentru a proteja partile implicate si a nu influenta pe cei ce iau decizii intr-o parte sau alta. Unele publicatii din pacate,nu inteleg aceasta fata a democratiei. Etalarea tuturor informatiilor din dosare precum si interpretarea acestora in favoarea unei parti, distruge din start dreptul celeilalte parti la o decizie corecta si neinfluentata. Insistenta prin care se solicita documentul de control, este cel putin ciudata, avand in vedere ilegalitatea acestei cereri. Legea 544/2001 prevede in mod expres ca anumite documente ce contin informatii personale sau informatii despre minori, ori informatiile despre o ancheta, nu pot fi facute publice. E clar. Fortarea prin articole de presa, a scurgerilor de informatii, nu e corecta iar responsabilitatea blocarii publicarii unor documente nu poate fi aruncata in sarcina unor sefi de institutii. Din contra, acestia au obligatia morala de a-si proteja subalternii si ai cerceta si sanctiona in mod obiectiv fara influente externe. In acest context, inspectorul general Alin Novac a facut dovada unei verticalitati exemplare, bazate pe litera legii si a valorilor profesionale dar si colegiale. Rufele murdare se spala in familie, zice o vorba romaneasca.
Postat 15 Septembrie 2015, 08:52 de horia_simion
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON