URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Octombrie 2021, 18:10

Amesteci şi plăteşti! Orădenii care nu aruncă deşeurile corect vor avea facturi de salubritate mai mari decât se aşteptau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, poliţiştii locali din Oradea, alături de angajaţi ai RER Vest şi ai Eco Bihor, vor verifica modul în care cetăţenii aruncă gunoaiele.

Primăria a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că demarează o amplă campanie de verificare a modului în care se face colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare, persoane fizice şi juridice deopotrivă, din zonele rezidenţiale ale municipiului. Campania este una cu caracter permanent.

Blocat de la golire

„Patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, SC RER Vest SA și SC Eco Bihor SA, cu sprijinul Poliției Locale a Municipiului Oradea, vor verifica conformitatea conținutului recipienților și a sacilor pentru colectarea deșeurilor, corelat cu graficul de colectare şi transport al celor două fracții (reciclabile şi biodegradabile)”, a transmis Primăria.

Concret, echipele vor verifica sacii galbeni sau pubelele care ar trebui să conţină doar resturi reciclabile, respectiv pubelele de culoare maro, în care orădenii ar trebui să arunce doar resturi biodegradabile. Dacă, la momentul verificării, se constată că în recipient au fost aruncate deşeuri amestecate, echipele vor aplica un autocolant cu menţiunea „Deşeu neconform”, iar conţinutul va fi încadrat automat ca deşeu rezidual.

Aşadar, RER Vest va goli pubelele maro sau cu reciclabile, dacă au autocolant, în utilajele care colectează fracţia reziduală, la o dată ulterioară, conform graficului de colectare a deşeurilor. Drept urmare, cei cărora le aparţin deşeurile amestecate vor plăti mai mult decât se aşteptau, ştiut fiind că în municipiu se practică un tarif diferit pentru fiecare fracţie de deşeuri, iar fracţia reziduală este cea mai scumpă.

(Exemplu de conţinut neconform într-o pubelă maro: resturile alimentare au fost aruncate cu tot cu ambalajele de plastic)

Reciclăm mai mult, plătim mai puţin

Totodată, orădenii care amestecă deşeuri vor primi un avertisment de la Poliţia Locală, iar dacă persistă în acest obicei greşit, şi o amendă.

Aceste măsuri sunt necesare pentru determinarea orădenilor să respecte colectarea separată, singura soluţie prin care se pot reduce cantităţile de deşeuri abandonate la haldă ecologică, implicit contribuţia Oradiei către Fondul de Mediu pentru neîndeplinirea ţintelor anuale de valorificare a deşeurilor.

„Prin această campanie atragem atenția încă o dată locuitorilor că au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară. Asta pentru că doar fracţia reziduală, adică cea care nu se poate recicla, se depune la haldă și doar pentru aceasta plătim penalităţi. Astfel, colectarea selectivă trebuie să se facă foarte atent în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului de salubritate. Penalitățile care ne sunt impuse pentru nerespectarea acestor cerințe se plătesc acum din banii tuturor orădenilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă că cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom reuși să depunem mai puține deșeuri la haldă ca municipiu și, în consecință, vom plăti mai puțin”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș, citat în comunicat.

Mesaj pentru orădeni

Autocolantul care va fi lipit pe recipientele cu deşeuri amestecate va conține următorul mesaj:

"AVERTISMENT! DEȘEU NECONFORM. Aceste deșeuri nu au fost ridicate deoarece NU AU FOST SELECTATE ÎN MOD CORESPUNZĂTOR. Din acest motiv, conținutul acestui recipient este încadrat ca și DEȘEU REZIDUAL. Se va colecta conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu! Vă rugăm să respectați regulile de colectare separată a deșeurilor. Pentru detalii referitoare la regulile de colectare puteți accesa: https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/.”

Pentru informaţii suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor sau obligaţiilor contractuale, orădenii pot apela la serviciul de dispecerat RER Vest la numărul 0374-885.693, de luni până vineri între orele 7 şi 19, sau la numărul 0259-433.195, de luni până duminică, între orele 19 şi 7.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lupii paznici la oi!
Fiind satul de (de)serviciile escr*cilor din primarie+anexele (inclusiv rer!) am rezolvat problema altfel. Selectez si predau la un centru de recoltate/prelucrare deseuri din apropiere, preiau cam orice si mai iau si niste bani. P.S. Cum e, birtanezule, sa stai in Sanmartin si sa platesti 5,80 lei/luna/persoana pt. ridicarea gunoiului menajer? E bine, stiu!
Postat 23 Octombrie 2021, 06:36 de pinonel
Intram cu pasi repezi in Noua Ordine
„Patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, SC RER Vest SA și SC Eco Bihor SA, cu sprijinul Poliției Locale a Municipiului Oradea, vor verifica ...
Postat 22 Octombrie 2021, 20:55 de excalibur
Deșeurile nimănui.
În teorie totul pare ok, în realitate situația e mult mai complexă. Având contract cu RER-ul, pe persoană fizică, la casa, am foarte multe neplaceri și neajunsuri in ceea ce privește respectarea contractului. Concret, de când s-au încheiat noile contracte, de multe ori în zilele programate nu mi-o ridica, fie pubela neagră, ba pubela maro, în urma sesizărilor telefonice, rezolvate după două, trei zile sau in aceasta săptămână deloc, nu pot sa fiu deloc mulțumit de activitatea societății de salubrizare. Eu cred că ei poartă o pălărie prea mare. În contrast cu modul in care își desfășoară activitatea, eu cred că în primul rând ar trebui să-și facă ordine în propria ograda, pe urmă să amenințe cu pedepse.
Postat 22 Octombrie 2021, 20:54 de Etiene
Informare, conformare
Lipirea colantelor pe pubele si ámenzile în cazul deseurilir nonconforme vor avea efect imediat la locuitorii din casele particulare. La asociatii mã îndoiesc! Totul se va rezuma la impãrtirea de amenzi si vor fi prdepsiti pe nedrept cei care arunca deseuri selectiv. In loc de colante ar trebui tiparite fluturasi care sa-i informeze, sa-i educe pe locatari asupra importantei selectarii. Sau, politistii inloc sa deschisã pubele sa bata la usi sa informeze personal.
Postat 22 Octombrie 2021, 18:48 de iahim
tarcul arondat : nr. 07.034.0
Il invit pe directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan sa vada daca este amplasat corect tarcul de pe str. Podului nr.5, bl. B10 .Normal trebuie amplasat in lateralul parcarii si nu amplasat inspre blocu F1, SC B din strada . Selimbarului nr. 15 , mai cu seama faptului ca cei de la sc. B nu il deservesc
Postat 22 Octombrie 2021, 18:38 de MARINPOP
campania de informare e bine ca e permanenta
asa obisnuiesti lumea cu noul sistem, cu educatie si informare. Sper sa fie o implementare de succes care sa se extinda in toata tara!
Postat 22 Octombrie 2021, 18:22 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON