URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Decembrie 2018, 16:42

Alianța Vestului atrage încă trei oraşe: Sibiul, Reşiţa şi Iaşiul vor să adere la această alianţă

Alianța Vestului atrage încă trei oraşe: Sibiul, Reşiţa şi Iaşiul vor să adere la această alianţă Sursa foto: g4media.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alianța Vestului a devenit tot mai atractivă pentru primarii din diferite părți ale țării. Primarii din Sibiu, Reșița și Iași au lăudat inițiativa primarilor transilvăneni, iar reșițeanul Ioan Popa a recunoscut că începe demersurile pentru a adera și el la Alianța Vestului.

Potrivit site-ului stirileprotv.ro, primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor, a lăudat inițiativa celor patru orașe și a declarat faptul că ar fi benefică o colaborare. „Poate fi oportun, dacă Alianța extinde aria obiectivelor și pentru regiunea noastră. Finalizarea autostrăzii A1, parte din Coridorul IV paneuropean, pe tot tronsonul care străbate România, ar fi un astfel de obiectiv”, a mărturisit Fodor.

Mai hotărât, primarul reșițean Ioan Popa a declarat că este decis să umeze demersurile necesare pentru ca Reșița să fie integrată în Alianța Vestului. „Reşiţa e gata să se alăture oricărei alianţe create de municipii din zona Transilvania, din zona Banat, creată de municipii de genul celor patru, pentru că aceste administraţii au demonstrat că fac performanţă. Eu, cel puţin, sun de foarte multe ori la Oradea şi la Arad şi primesc răspunsuri concrete şi corecte”, a spus Popa.

De la celălalt capăt al țării, primarul Iașiului dorește să le propună aliaților un nou proiect, și anume „Alianța Trans-Carpatică”. „Am emis şi noi o scrisoare către Primăria Clujului, domnului primar Emil Boc, în vederea elaborării unui program Trans-Carpatica, în care toate gândurile dinspre est să fie conectate cu cele din vest. Eu cred foarte mult în aceste alianţe care au acest rol, să spunem, de reprezentare mai important”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pe de altă parte, mai multe localități și consilii județene din Maramureș, Satu Mare, Sălaj și Bistrița vor lansa, până în 15 ianuarie 2019, o asociere numită „Provincia Transilvania de Nord”, scopul fiind tot consolidarea statului prin dezvoltarea economică a zonei, potrivit iniţiatorului, care este primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Edilul a explicat că viitoarea structură susține dezvoltarea infrastructurii rutiere și feroviare, urmând să fie realizate din fonduri proprii studii de prefezabilitate și fezabilitate care să fie avizate de autoritățile centrale de la București, dar proiectele strategice să fie finanțate direct de la Bruxelles.

”Sunt lucruri importante pe care le-au gândit și colegii noștri din Alianța Vestului și mă aștept să se întâmple o regionalizare informală a României pe aceste baze ale unor asociații create din dorința de a ne dezvolta economic, social, cultural. Cred că patriotismul local va deveni motorul dezvoltării României”, a conchis primarul de Baia Mare.

Alianţa Vestului este o structură formată din patru orașe transilvănene, și anume Oradea, Arad, Timișoara și Cluj-Napoca. Alianța a fost formată cu scopul de a atrage cât mai multe fonduri europene, cât mai mulți investitori, dar și pentru descentralizare. Până la finele trimestrului întâi al lui 2019, Alianța Vestului va avea deja personalitate juridică.

Citiți pe această temă și articolul: „Vestul şi... restul! Primarii din Oradea, Timişoara, Arad și Cluj au înfiinţat Alianţa Vestului ca să atragă mai uşor fonduri europene”

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Petcu
Ai pus punctul pe i. Descentralizarea in Romania nu sa făcut, și e cazul. Avem acolo bani, și nu ii luăm ( mă refer la București ), pt că e greu sa furi din ei. Hai sa ne facem noi infrastructura, educație, sănătate, apoi au să vadă și alții și or sa vrea și ei. Ținând cont că avem un primar de alta culoare, și un guvern de alta, Bolojan a făcut treabă bună. De ce să mă milogesc la o coaja de pita de la București. Primarii PSD accepta pt că nu știu ce e dezvoltarea, dar deja și ei se despart de marele boss. Între Cluj și Timișoara se poate face distanta sub 3 ore . Asta ne dorim.
Postat 11 Decembrie 2018, 22:14 de Sandu1206
Un nou stat paralel
Cica am avea vreo 6 servicii secrete iar agenti am avea mai multi decit germania.Deci putem suporta mai multe state paralele...pentru dezvoltare,liniste,bunastare,siguranta.Mai mult,toti astia vor salarii,vouchere de vacanta,pensii speciale... motorul consumului si turismului
Postat 11 Decembrie 2018, 21:55 de excalibur
O noua speranta :)
Ma bucur pt aceasta initiativa a primarilor. Mi se pare cea mai potrivita reactie pt a incuraja descentralizarea, reforma administrativa si atragerea de fonduri pt investitii cu impact regional. Sper sa reuseasca sa treca de piedicile si mentalitatile care s-au conturat la Bucuresti dupa lansarea initiativei. Felicitari!!!
Postat 11 Decembrie 2018, 21:32 de Petcu
Unom
Ți-ai ratat cariera, nu ne interesează corecțiile tale. Nu mai devia de la subiect.
Postat 11 Decembrie 2018, 21:11 de Sandu1206
Crisdumi
Imi pare rau de tine ca nu te bucuri de mai nimika, te infurii cand vezi cum maj apar ba un pod nou peste Cris, ba un pasaj, ba un parc sau vreo strada asfaltata. Te legi de marcajele inexacte, semnele de circulatie puse aiurea, de culorile luminitelor de pe podul Cdntenarului... Tare pacat! Mai am o veste pentru tine, nu prea buna: e abia inceputul! Cu Alianta asta noua, tare mie ca Bolo va mai deschide nspe santiere in oras, ca va accesa o caruta de fonduri europene si nu numai. Eu zic ca daca tot nu-ti face placere ca se lucreaza si construieste-n ritm infernal in oras, sa-ti cauti sa te muti intr-un orasel mai linistit, la tara, unde dimineata nu auzi tu picamare si muncitori lucrand, si poate vei fi si tu mai fericit. Nu tu trafic in oras, nu tu coada la supermarket, nu tu galagie, viata linistita, ce mai! Si daca mai e primarul Psd-ist, asta ar fi bonus, cireasa de pe tort, ce mai!
Postat 11 Decembrie 2018, 20:39 de cetateanbihorean
!!!
"Mă ține" tata că a schimbat mașini ...în Epocă....
Postat 11 Decembrie 2018, 20:05 de unom
excalibur
Eu de când zic. Are omulețul time&effort din belșug, cine crezi ca îl ține la 60 de ani
Postat 11 Decembrie 2018, 19:13 de Sandu1206
M-am liniștit ... dacă vine și IAȘi în combinație !?!
Va trebui doar schimbat numele asociației, ca să nu existe confuzii între autostrada "Bolojan-Robu" vs. calea ferată "Chirică-Falcă" !?! E clar și cu alianța asta, de la vest la est și invers ... e chitită anti-PSD, dar e cu noroc pentru că se intersectează cu linia aeriană "Boc-Popa" care vine pe linia băsismului de Bărăgan !?!
Postat 11 Decembrie 2018, 19:12 de CrisDumi
Grammaire
@un Ω.Mai,la gramatika nu cred ca pot mai mult...Pentru neavizati,intra la categoria "licenta poetica".Pentru cei avizati : "keyboard error".Tinem seama ca serviciul de corectura presupune extra time&effort.Plus ca limba e un organ viu,in perpetua transformare...nu e ca la cladirile de patrimoniu,n-ai voie sa bati un cui in perete, sa atirni un calendar.
Postat 11 Decembrie 2018, 19:07 de excalibur
excalibur
Acesta este un proiect deocamdată experimental, toată țara va urmări ce se întâmplă. Daca va ieșii bine se vor crea și în alte părți ale țării, și sunt fel convins că și primarii PSD-isti vor.
Postat 11 Decembrie 2018, 18:54 de Sandu1206
Structuri
Vestul se pare ca a gasit cit de cit reteta absorbtiei fondurilor europene.E chiar hilar sa lasi niste chestii serioase precum pasarele,coridoare de mobilitate,poduri,parcari subacvatice,aductiuni de apa si gaz,canalizari pe mina unor politruci suiti in scaune de valul electoral,fara competente ,fara echipe,fara specialisti.Se impune ,la nivel de tara,structuri specializate pe domenii,conectate inclusiv la firme private,consacrate, capabile sa defineasca problemele,sa redacteze proiectele si in final sa le puna in practica.Iar daca nici asa nu reusesc, sa solicite in scris implicarea UE, cu know-how,proiectanti,executanti...statul roman sa se ocupe de exproprieri si taiat panglici.Orasele care au invatat melodia trebuie s-o exporte rapid in toata tara
Postat 11 Decembrie 2018, 18:03 de excalibur
!!!
Mișto! Au "lăuat "....hai să "lăuăm " ruperea Transilvaniei..vorba d-lui Ilie Gavril Bolojan! Cinstim Centenarul! Cred că la....rupere!
Postat 11 Decembrie 2018, 16:56 de unom
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON