Consilierii judeţeni nu au nici cea mai mică intenţie de a-l supăra pe vicepreşedintele CJ Bihor Alexandru Kiss. Reuniţi marţi dimineaţă în prima şedinţă după anunţul făcut miercurea trecută de DNA Oradea cu privire la începerea urmăririi penale împotriva lui Kiss (pentru că, printre altele, ar fi „trântit" vânzarea terenurilor pe care judeţul le primise de la Ministerul Apărării Naţionale în favoarea firmei Selina, producând patrimoniului judeţului un prejudiciu de 8,6 milioane euro), aleşii bihorenilor au fost neplăcut surprinşi de întrebarea pe care BIHOREANUL le-a dresat-o înaintea şedinţei, şi anume dacă vor cere o informare din partea conducerii CJ despre situaţia juridică actuală a terenurilor şi eventuala reparare a prejudiciului.
„Veţi cere conducerii Consiliului Judeţean o informare privind modul în care au fost înstrăinate aceste terenuri, evaluarea preţului de vânzare, suprafeţele vândute din totalul deţinut, stabilirea preţului, prezentarea contractului şi alte detalii?", a fost întrebarea pusă de reporter mai multor consilieri judeţeni.
„Nu am discutat la partid dacă vom cere sau nu această informare. Probabil că vom discuta", a declarat Dorel Dume, reprezentant al grupului PDL în Consiliul Judeţean, în timp ce colegul său mai tânăr, Bogdan Manafu, a preferat, pur şi simplu, să tacă. „Şi tăcerea este un răspuns", a „tradus" Dume mesajul acestuia.
Mai versat, liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, a dat un răspuns indirect. „Ce rost are să cerem noi o informare? O să ne informeze DNA", a spus Avrigeanu, ignorând însă atât faptul că procurorii îi „informează" pe judecători, nu pe consilieri, dacă dosarul deschis va ajunge în faţa instanţei, dar şi că este în primul rând de competenţa consilierilor să se preocupe de patrimoniul judeţului.
Aproape aceeaşi eschivă au încercat şi reprezentanţii PNL din CJ. „Am discutat cu domnul preşedinte (n.r. - Cornel Popa) să ne prezinte o informare, dar încă nu s-au stâns toate actele", a spus liderul liberalilor din Consiliul Judeţean, Traian Bulzan, în timp ce colega sa Smaranda Scridon a afirmat că „fiecare consilier este liber să se informeze în nume personal dacă doreşte". Tânărul Florin Birta a afirmat, în schimb, că o asemenea iniţiativă ar fi o decizie politică, iar aceasta nu depinde de el. „Asta ar fi o decizie politică, şi nu eu pot s-o iau", a spus Birta.
Cel mai puţin interesat, dar şi cel mai sincer (poate fără să vrea), a fost consilierul judeţean PSD Florin Bogdan. „Nu vreau să cer nicio informare", a spus el, iar la insistenţele reporterului - care a întrebat dacă nu este totuşi măcar curios - a adăugat clar, ca să nu mai existe dubii: „Am gura fermoar!".
Pe parcursul şedinţei, la care a participat şi vicepreşedintele Alexandru Kiss, fără a le spune nimic colegilor despre noile sale probleme penale, niciunul dintre consilieri nu a făcut, aşadar, nicio referire la tranzacţia încheiată de CJ cu firma Selina, iar reuniunea - care a avut pe ordinea de zi doar probleme curente - s-a încheiat în doar 20 de minute.
După cum se ştie, DNA Oradea a anunţat miercurea trecută, printr-un comunicat, că a început urmărirea penală a fostului preşedinte al CJ Alexandru Kiss, suspectat că a produs patrimoniului judeţului un prejudiciu de 8,6 milioane euro prin vânzarea unor terenuri, în condiţii nelegale, către firma Selina, dar şi pentru alte fapte de corupţie, pentru care, împreună cu patronul Lotus Center, Alexandru Mudura, ar fi primit mită în valoare de un milion de euro.
Citeşte pe această temă articolul: Şpăgile lui Kiss: De ce l-a luat DNA în vizor pe vicepreşedintele Consiliului Judeţean
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.