URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 August 2017, 18:30

Alertă veterinară: Primul focar de pestă porcină africană din România se află în apropiere de Bihor

Alertă veterinară: Primul focar de pestă porcină africană din România se află în apropiere de Bihor sursa foto: www.adevarul.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală a confirmat luni, într-o gospodărie situată la periferia municipiului Satu Mare, primul focar de pestă porcină africană din România, fiind afectate şapte animale, iar o investigație epidemiologică a relevat şi existenţa un al doilea focar, secundar.

DSVSA transmite şi recomandări pentru proprietarii de animale, pentru a evita răspândirea bolii.

O boală rezistentă

Pesta porcină africană este o boală cauzată de un virus foarte rezistent în mediu şi alimente, afectând toţi porcii domestici şi sălbatici. Boala nu se transmite de la animal la om, prin urmare nu afectează omul, dar cauzează un procent de morbiditate şi mortalitate foarte ridicat în rândul efectivelor de animale, iar pentru combaterea ei sunt necesare eforturi mari.

Până în prezent, informează DSVSA Bihor, boala nu a fost niciodată confirmată în România, dar începând din 2007 evoluează în statele estice din Caucaz, mai ales în Georgia, Armenia, Azerbaijan, Rusia, Ukraina şi Belarus. În trecut, pesta porcină africană a mai fost semnalată în Spania, Portugalia, Franţa, Olanda şi Italia (Sardinia). Începând din ianuarie 2014, mai multe mii de cazuri la porcii mistreţi şi câteva zeci de focare au fost notificate de state membre al Uniunii Europene ca Lituania, Letonia, Polonia, Estonia și de curând și în Cehia.

Mecanismele modului de răspândire a acestui virus sunt încă neclare, dar se pare că răspândirea rapidă a bolii are loc excluzând căile clasice de infecţie (prin animale bolnave), în special datorită neglijenţei umane, din cauza proastei manipulări a carcaselor şi produselor provenite de la porcii infectaţi. În baza rezultatelor preliminare, se pare că și în cazul focarului din România virusul a fost introdus în gospodărie prin intermediul unor alimente de origine animală contaminate provenite din Ucraina.

Recomandări de la specialişti

În scopul prevenirii introducerii bolii pe teritoriul județului Bihor, DSVSA a dispus implementarea unui program de măsuri preventive și de control. De asemenea, autorităţile sanitar-veterinare transmit proprietarilor de animale câteva recomandări.

Acestea se referă la asigurarea condițiilor de biosecuritate în toate exploatațiile de porcine (gospodării și ferme comerciale), cu interzicerea accesului la animale cu statut neconoscut, respectiv menținerea animalelor doar în adăposturi (fiind interzisă scoaterea acestora pe pășuni), precum şi la hrănirea animalelor doar cu furaje sigure, anume pentru această specie, cu origine cunoscută (fiind interzisă hranirea porcilor cu resturi alimentare rezultate în gospodăria proprie sau provenite de la unitățile de alimentație publică, ca de pildă restaurante, cantine etc.)

Totodată, DSVSA le cere cetăţenilor să anunţe de urgență medicul veterinar local sau zonal, ori chiar direct a DSVSA Bihor, precum și Primăria sau Consiliul local, cu privire la orice caz de îmbolnăvire a porcilor, precum şi cu privire la orice identificare de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON