URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 20 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Iunie 2011, 12:57

Alegeri la Sorbonica: Profesorii şi studenţii decid cum îşi vor stabili viitorul rector

Alegeri la Sorbonica: Profesorii şi studenţii decid cum îşi vor stabili viitorul rector MAI TARE CA MAGHIAR. Dacă rectorul Cornel Antal (medalion) rămâne în funcţie, va avea anul viitor mai multă putere chiar şi decât ctitorul Teodor Maghiar. În vreme ce "Unchiul" trebuia să aranjeze alegerile de la facultăţi pentru ca ele să fie câştigate de propriii favoriţi, care apoi să-l realeagă în fruntea Universităţii, următorul rector va fi scutit de orice efort, putând numi decanii şi prorectorii după vrerea sa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă Universitatea ar fi comparată cu un stat, ar fi o republică parlamentară, deoarece până acum rectorul a fost ales de "parlament", adică de membrii Senatului universitar. La anul, însă, are de ales între un "preşedinte" votat de "popor", adică de profesori şi studenţi, şi un manager desemnat printr-un concurs la care se pot prezenta chiar şi profesori din Constanţa ori Debreţin.

Reglementarea e prevăzută în noua lege a educaţiei, iar pentru aplicarea ei Universitatea orădeană organizează un referendum la mijlocul acestei săptămâni. Deşi are un caracter tehnic, operaţiunea e percepută ca o repetiţie la alegerile propriu-zise de anul viitor, când se va decide cine va conduce destinele acestei instituţii-mamut, al cărei buget depăşeşte anual 1.000 de miliarde de lei vechi. Va reuşi actualul rector să obţină un nou mandat sau, dimpotrivă, profesorii şi studenţii vor considera că tranziţia de la Epoca Maghiar trebuie să ia sfârşit, iar în viaţa Universităţii trebuie început un ev nou?...

Opţiuni opuse

Potrivit noii legi a educaţiei, universităţile din România, atât cele de stat cât şi cele private, nu-şi mai pot alege rectorul prin votul Senatului, în care sunt reprezentaţi doar decanii facultăţilor, şefii de catedre şi o parte din studenţi. Ca atare, nici la Universitatea din Oradea cuvântul hotărâtor nu îl vor mai avea cei 100 de membri ai Senatului, ci toţi membrii comunităţii academice. Asta doar dacă vor, căci legea permite fiecărei universităţi să opteze: fie rector "prin vot direct, universal, egal şi secret", fie desemnat prin concurs arbitrat de o comisie formată pe jumătate din membri ai comunităţii academice, iar pe cealaltă jumătate de persoane din afara acesteia.

În prima variantă, vor avea dreptul să voteze viitorul rector toate cadrele didactice şi cercetătorii angajaţi pe perioadă nedeterminată, plus studenţii din Senat şi din Consiliile facultăţilor. În a doua vor putea concura "personalităţi ştiinţifice sau academice din ţară sau străinătate care, după audierea în Senat, obţin avizul de participare la concurs", condiţia fiind ca la examen să existe minim doi candidaţi.

06 Curila.jpgGrijulii la formă...

Pentru referendum, Senatul a ales o comisie electorală cu şapte membri care, la rându-le, şi-au stabilit preşedintele în persoana secretarului ştiinţific Sorin Curilă (foto). Comisia a identificat membrii comunităţii cu drept de vot, căci din 1.286 de salariaţi doar 718 sunt cadre didactice şi cercetători angajaţi pe perioadă nedeterminată. Tot Comisia a identificat şi cei 77 de studenţi care pot vota la referendum anul acesta şi pentru alegerea rectorului anul viitor, şi a validat Birouri electorale pentru fiecare din cele patru secţii de votare grupate pe facultăţi.

Referendumul se va desfăşura miercuri, 15 iunie, în Sala de sport din campus, şi poate fi validat dacă participă jumătate plus unu din alegători. Dacă va fi validat, rezultatul se stabileşte cu majoritatea simplă a voturilor exprimate. Dacă nu, referendumul se va repeta în cel mult o săptămână, când rezultatul va fi consfinţit indiferent de numărul voturilor.

... indiferenţi la fond

Aceeaşi Comisie, obligată de lege, a organizat trei dezbateri cu studenţii, cercetătorii şi cadrele didactice, menirea acestora fiind de a explica avantajele şi dezavantajele fiecăreia dintre variantele de desemnare a rectorului. Desfăşurate în Aula Mare pe 31 mai, pe 7 şi pe 10 iunie, dezbaterile nu au stârnit însă niciun interes. La prima s-au prezentat doar 12 persoane, la a doua 18, iar la ultima 28, marele absent fiind chiar rectorul Cornel Antal, deşi acesta este interesat de un nou mandat. Antal a declarat pentru BIHOREANUL că a lipsit întrucât a avut "probleme mai importante", pe când Curilă a afirmat că absenteismul nu e semn de indiferenţă ci, dimpotrivă, de bună informare: "Studenţii şi cadrele au lipsit pentru că au primit prin mail informaţiile complete privind procedura de vot".

Aparent, are dreptate, pe fond, însă, nu, căci nici datele transmise prin mailuri, nici cele afişate pe site şi nici măcar dezbaterile nu au prezentat implicaţiile fiecărei variante de desemnare a rectorului. De exemplu, cea care permite desfăşurarea unui concurs nu a fost înţeleasă, iar opinia majoritară în Universitate e că în acest caz rectorul ar putea veni din "afară" şi să nu "ţină" cu instituţia.

Liber la bilanţ

Chiar şi aşa, referendumul are meritul că deschide discuţiile cu un an înainte ca actualului deţinător să-i expire mandatul şi deci viitorii candidaţi se pot pregăti din timp. Fapt cu totul nou, ţinând seama de precedentele predări de ştafetă. În 2004, când Teodor Maghiar s-a pensionat, fiul său, Doru, a fost "ales" rector prin simpla trasare a acestei sarcini către un Senat obedient. În 2007, când Doru demisiona, învinuit fiind de DNA, ca şi tatăl său, de falsificarea cifrei de şcolarizare şi a zeci de diplome emise la Medicină, Antal a fost ales după două tururi de scrutin la care acelaşi Senat a arătat că, scăpat de "dictatură", nu ştia să-şi folosească libertatea.

După un scurt interimat al prorectorului Teodor Leuca, la primele alegeri s-au confruntat decanul de la Mediu, Vasile Bara, şi directorul Şcolii Doctorale, Ioan Felea, cel dintâi fiind perceput ca om al familiei Maghiar, iar al doilea ca un radical care voia o reformă dură. Câştigat de Bara, scrutinul a fost anulat de Ministerul Educaţiei pentru că votaseră şi persoane care nu erau membre în Senat, astfel că a fost reluat în trei: cu Bara, Felea şi Antal, care a câştigat lejer promiţând o tranziţie lină, care să-i ferească pe colegi de a da seama pentru abuzurile din trecut.

Vrem rector nou!

De data aceasta, tocmai pentru că problema viitorului rector se pune din timp, au început să apară opinii opuse făţiş actualului şef, altele doar sub adăpostul anonimatului.

Gheorghe Ionescu - lider sindical Universitate (5).JPGÎntre cei care îşi asumă deschis împotrivirea faţă de perspectiva ca Antal să obţină un nou mandat este liderul sindical Gheorghe Ionescu (foto), convins că dacă Universitatea vrea cu adevărat să se despartă de epoca Maghiar, viitorul rector trebuie să fie nu unul care, cum se spune, "a cărat geanta Unchiului" ca prorector, ci o persoană deasupra oricăror suspiciuni. "În viitoarea conducere trebuie să fie exclusiv persoane care nu au făcut parte din echipa lui Maghiar. Actuala conducere dă vina pe greaua moştenire, care e reală, dar la care a contribuit şi ea. Cum să pretinzi că faci reformă când ai condus 15 ani?!", a explicat Ionescu pentru BIHOREANUL.

Este adevărat, profesorul are şi o supărare personală, pentru că Antal a propus comasarea unor facultăţi, între care şi cea de Construcţii şi Arhitectură, unde lucrează el.

Cu bune...

Ionescu nu este nici pe departe singurul care crede că vremea lui Antal a trecut. Refuzând să-şi decline identitatea pentru a nu fi anihilaţi precum fusese acum trei ani istoricul Mihai Drecin, care îşi anunţase intenţia de a candida, dar a fost trădat de susţinătorii "cumpăraţi" cu burse, opozanţii sunt, deocamdată, doar în organizare şi în evaluarea şanselor.

Unii din ei recunosc meritele lui Antal şi admit că cel mai important e acela de a fi asigurat menţinerea pe linia de plutire după căderea lui Maghiar, când Universitatea era creditată de ARACIS (Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior) cu calificativul "grad de încredere limitată", riscând să piardă numeroase specializări. Dar spun ei, preconizata creditare cu "încredere ridicată" nu va mai avea sens, deoarece noile criterii de clasificare şi de finanţare ale universităţilor sunt altele: vor fi universităţi de educaţie, care vor avea dreptul să organizeze doar studii de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare, care vor organiza şi masterate, şi universităţi de educaţie şi cercetare avansată, care pot face şi doctorate.

În fine, lui Antal şi echipei sale, în special lui Felea, ca şef al Comisiei de Calitate, li se mai recunoaşte elaborarea unor proceduri ce nu mai permit impostura făţişă, precum şi creşterea transparenţei şi ameliorarea relaţiilor cu presa, care a permis îmbunătăţirea imaginii instituţiei.

... şi cu rele

Pe de altă parte, reproşurile sunt mai multe. În ce priveşte transparenţa şi corectitudinea, e adevărat că acum se postează informaţii pe site, dar unele sunt "pitite", ca de pildă rezultatele controlului Curţii de Conturi pe anul trecut, ce relevă acelaşi tip de nereguli în achiziţiile publice ca în epoca Maghiar. Astfel, la reabilitarea clădirii Facultăţii de Arte s-au plătit lucrări fictive, la construcţia Facultăţii de Muzică s-au decontat materiale care nu au fost folosite în realitate, privilegiaţilor le-au fost plătite diurne pentru mai multe zile decât au stat în străinătate, ş.a.m.d.

Cel mai grav e însă că Antal discriminează cadrele, fiind intransigent cu cei mici şi părtinitor cu mai-marii. Un exemplu notoriu e cazul Gavril Grebenişan, a cărui sancţionare prin Comisia de Etică a determinat-o ca răzbunare că acesta a fost pus manager la Maternitate în locul propriei neveste, Liana Antal. De asemenea, la fel cum Grebenişan şi alţii au fost sistematic controlaţi la prezenţă, alţii au lipsit de la cursuri fără probleme, un exemplu fiind, din nou, chiar soţia rectorului, care şi-a ţinut pe sărite orele la Colegiul de asistenţi medicali. În fine, la fel s-a procedat şi la concedierea unor angajaţi, tot la Medicină: unor preparatori li s-au desfăcut contractele de muncă, dar unor conferenţiari şi profesori li se permite chiulul cu lunile. Pe scurt, spune unul din contestatari, "Universitatea a fost din nou băgată în scandaluri de dragul familiei rectorului. Pe vremea lui Maghiar se fura grosolan, acum cu politeţe, asta e deosebirea!".

Rămâne de văzut, în aceste condiţii, dacă anul viitor numărul celor satisfăcuţi de "guvernarea" Antal îl depăşeşte sau nu pe cel al nemulţumiţilor şi dacă acesta va obţine sau nu un nou mandat. Cert e că deja se conturează în tăcere taberele pro şi contra, iar Universitatea va trăi cum de pe acum îşi aşterne...


SORBONICĂ MAI MICĂ
Plan de restructurare

Considerată una din priorităţile actualului rector, restructurarea Universităţii s-a dovedit deocamdată un obiectiv imposibil. Anul trecut, Antal a propus reducerea de la 18 la 15 a numărului de facultăţi, dar Senatul s-a împotrivit. Acum planul e reluat pe baza unui studiu conform căruia catedrele vor fi înlocuite cu departamente formate din maxim 15 cadre. Scopul e ca un singur departament să asigure, de pildă, predarea limbii engleze pentru toate facultăţile, spre deosebire de situaţia de acum, când există profesori de engleză şi la Litere, şi la Medicină.

Planul vizează şi împuţinarea facultăţilor, urmând să rămână neatinse Medicina, Ingineria Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Literele, Mediul, Teologia şi Ştiinţele Socio-Umane. Artele Vizuale, Muzica şi Educaţia Fizică vor fi comasate în Facultatea de Arte şi Sport (!), Arhitectura şi Construcţiile cu Energetica vor forma Facultatea de Inginerie Civilă şi Energetică. Facultatea de Inginerie Managerială şi Tehnologică o va absorbi pe cea de Textile-Pielărie, iar Ştiinţele Politice şi Comunicării va fi comasată în Istorie, Geografie şi Relaţii Internaţionale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
universitar
Ionescu nu vrea unul care a carat geanta rectorului, el vrea unul care l-a pupat in c***!!! de indata ce a ajuns in preajma Unchiului l-a si facut membru de onoare al sindicatului! Deci el nu s-a mai incurcat cu geanta, s-a dus la sigur! Ma mir ca mai are guitz!
Postat 15 Iunie 2011, 23:56 de Coleg
”Management de Sorbonica”. Ep. ”Epoca lui Cornel&co”
I. ”Refuzând să-şi decline identitatea pentru a nu fi anihilaţi precum fusese acum trei ani istoricul Mihai Drecin, care îşi anunţase intenţia de a candida, dar a fost trădat de susţinătorii "cumpăraţi" cu burse, opozanţii sunt, deocamdată, doar în organizare şi în evaluarea şanselor.” (”Alegeri la Sorbonica: Profesorii şi studenţii decid cum îşi vor stabili viitorul rector” - Bihoreanul). 1. Întrebare pentru cei care l-au ”săpat” pe dl. Drecin Mihai: Au meritat ”arginţii”? 2. Întrebare pentru ”sorboneii” de Oradea, care sunt deranjaţi de apelativul de ”Sorbonica”, dat UO: De ce nu l-aţi sprijinit şi ales pe dl. Mihai Drecin? Cu un Rector ca Drecin Mihai la UO, astăzi mai vorbeam de ”Sorbonica” de Oradea? În mod cert că nu! Poate de viitoarea ”Sorbona” de Oradea. Dar nici de tot felul de ”sorbonei” promovaţi de gaşca: Toderaş, Ovidiu, Vasile, (anexa) Cornel&co! 3. Întrebare pentru actualii şi viitorii studenţi ai UO: Pe cine aţi prefera ca viitor Rector al UO: pe Cornel Antal, pe cineva din ”gaşca bolşevică” care l-a promovat, sau un manager competent, onest, bun român şi cadru didactic profesionist şi dedicat, model Drecin Mihai? II. Cornele, după exemplul iluştrilor tăi înaintaşi, vei deschide la Oradea o Maternitate privată? Dacă da, denumirea de Maternitatea ”Barza”, ar fi ideală! Să nu uitați să angajați cadre universitare de ”Sorbonica” de Oradea ca: Lacziko Szidonia! PS Sistemul: ”PCR&Secu&sons” ştie de ce! Sper ca şi comisarii UE pe educaţie şi cercetare, dar şi Humit (NATO). Szervusz Cornele.
Postat 15 Iunie 2011, 22:48 de stefan
@Sorin
Aceeasi care au unit sportul cu muzica si cu pictura. Pt ei inginerie civila=constructii=arhitectura. Bravos domnule rector. Ca ati studiat avioanele nu justifica faptul ca sunteti cu capul in nori.
Postat 15 Iunie 2011, 17:39 de daniel
sorbonica
Ce ”specialisti” au unit energetica cu arhitectura si constructiile? Cate universitati din lume mai au aceasta combinatie? Electrica si energetica da, or fi auzit de consultanta energetica in c-tii (ceea ce inseamna cu totul altceva)...si va mai supara denumirea de sorbonica!!!
Postat 15 Iunie 2011, 16:24 de Sorin
@florin
Ce te deranjeaza mai tare: ca i se spune ”pe nume” sau ca si-a ”castigat” acest renume? Nu crezi ca ar trebui sa se straduiasca fiecare, la locul lui acolo in viesparaia aia sa-i faca un alt nume, sa nu se rusineze studentii sa spuna unde ”studiaza” si cadrele didactice unde lucreaza? De ce e vinovat ziarul ca numeste sorbonica o institutie condusa de un clovn complexat inconjurat de niste nulitati lacome. Uita-te si la poza si CV-ul lui Curila (la amandoi fratii de altfel) si mai mira-te...
Postat 15 Iunie 2011, 15:59 de cirece
Aoleu!
Chiar a constatat Curtea de Conturi ca nu s-a schimbat nimic? Atunci de ce a angajat Antal o multime de ilustri incompetenti? I-a adus pe mister Krausz si pe madam Isai la tehnic si se platesc lucrari neexecutate. A modificat organigrama si a creat un compartiment de control financiar preventiv , la care Tara a angajat 3 oameni, cu singura sarcina sa verifice conformitatea si legalitatea cheltuirii banilor publici, oameni care si-au dat avizul pentru plata lucrarilor de investitii neefectuate. Il pune pe Gordan director administrativ sa faca ordine in achizitii si in activitatea de la serviciul tehnic si dupa prestigioasa lui activitate, Curtea constata ca nu e mai bun ca Ghergheles. O mai angajaza Antal si pe Gherlea, ca sa coordoneze eficient activitatea financiara ,ca sa organizeze controlul financiar, dar in final asta sa risipeasca banii pe tot felul de fabulatii, gen aplicatii informatizate si consultanta, ca in final sa faca plati nelegale si la deplasari si la salarii si la investitii, samd. Intrebarea este: de ce a angajat Antal armata asta de oameni, pe bani grei, cand activitatea nu e mai buna? Numai ca asa a vrut muschiul lui? Cu ce e mai bun ca Maghiar? Macar ala ac
Postat 15 Iunie 2011, 12:59 de Mircea Badea
universitatea oradea
nu sunt un fan al universitatii oradea,dar va rog incetati cu apelativul:sorbonica,nu face cinste orasului,asta avem,daca nu o vom mai avea nici pe asta vom ajunge un oras mic lipsit de importanta,oricum reorganuzarea teritoriala va duce la inglobarea ei de catre smecherii din cluj,carora le vor creste averile cu 30%
Postat 15 Iunie 2011, 11:47 de florin
mizerie
DUMNEZEULE, DA ESTE CHIAR PREA MULT APELATIVUL DE SORBONICA. VECINUL MEU ESTE STUDENT LA ... SORBONICA. STUDIAZA CONCOMITENT LA DOUA FACULTATI SI ZILNIC LUCREAZA 8 ORE. NU A FOST LA NICI MACAR O ORA DE CURS, NICI LA LUCRARILE PRACTICE, DAR CULMEA, EXAMENELE LE PROMOVEAZA. IN FINAL VA FI LICENTIAT, DAR NU VA FI UN PROFESIONIST. NOI, CEILALTI, NE VOM IZBI IN INTERRELATINARILE PROFESIONALE DE ASTFEL DE EXEMPLARE... . SUNTEM O TARA BOLNAVA.
Postat 14 Iunie 2011, 22:59 de doom - doom
Universitatea Oradea
Institutia se numeste Universitatea Oradea.Incetati odata cu apelativul acesta de Sorbonica.Improscati cu noroi toata institutia pentru cativa care fac greseli.Voi chiar nu aveti pic de respect, fata ne noi, in primul rand, care citim aceste randuri? Credeti ca va adresati unui public de cartier ? Nu uitati proverbul:cine nu-i respecta pe altii, de fapt nu se respecta pe el insusi.
Postat 14 Iunie 2011, 19:00 de Boom
Afara-i vopsit gardul
Nu cadeti in eroarea de a-l considera pe Felea salvatorul, curatul, neprihanitul. Alt timp complexat (desigur motivele sunt diferite de ale incornoratului) dar reactiile sunt identice. E adevarat ca a invadat site-ul cu proceduri si regulamente dar acestea functioneaza doar de forma, \"pt ca asa cere ARACISUL\". A fost alaturi de Antal in toata aceasta perioada deci este direct responsabil de mizeria in care se afla acum sorbonica. In plus,modul sau de lucru e absolut imposibil, dupa principiul \"va consult si pe voi dar doar eu am dreptate\".
Postat 14 Iunie 2011, 13:27 de scepticul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4504 RON
  • 1 EUR = 4.9744 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON