URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 03 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Se tot miră unii cum de a ieșit câștigător în primul tur un personaj precum Călin Georgescu, candidatul anti sistem, antisemit și prolegionar, care nu crede că omul a ajuns pe Lună, dar e convins că războiul din Ucraina e o ficțiune. Tot la două cuvinte îl ivocă pe Dumnezeu, vorbește despre iubire și nevoia de pace. Dar mă întreb: la ce dracu' ne mai trebuie nouă pace, dacă războiul din Ucraina nu există?
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În 29 octombrie 2024, după mai bine de 10 luni de deliberări intense și profunde, Curtea Constituțională a dat „verde” pentru intrarea în vigoare a unei aberații legislative, respingând o sesizare de neconstituționalitate făcută de Secțiile Unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție încă din în 5 decembrie 2023.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2016, 10:00

Alarmant! În 3 ani, doar 6% dintre bihorencele cu risc de cancer de col uterin au fost trimise de medici la analize gratuite

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O evaluare a DSP Bihor asupra activităţilor de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin derulate în ultimii trei ani în judeţ s-a soldat cu o concluzie şocantă: medicii de familie şi bihorencele însele nu sunt aproape deloc conştiente de câştigurile pe care le-ar putea avea dacă s-ar supune investigaţiilor, deşi în baza unui program al Ministerului Sănătăţii acestea sunt asigurate gratuit atât la Spitalul Judeţean, cât şi la Spitalul privat Pelican.

"În perioada 2012-2015 au fost efectuate în judeţul Bihor, în cadrul programului de depistare precoce activă a cancerului de col uterin finanţat de Ministerul Sănătăţii, un număr de 11.132 de testări citologice Babeş-Papanicolau, ceea ce reprezintă o rată de participare a populaţiei eligibile (femei cu vârstă între 25 şi 64 ani) de 6,12%", se arată într-un comunicat dat publicităţii de DSP Bihor în cursul zilei de miercuri.

Potrivit autorităţilor în domeniul sănătăţii publice, principalii vinovaţi pentru gradul deplorabil de scăzut al educaţiei sanitare în rândul cetăţenilor sunt chiar medicii de familie, care ar trebui să fie pilonul cel mai important al sistemului de sănătate publică. Motivul? "Din cei 338 medici de familie aflaţi în relaţie contractuală cu CAS Bihor, au contract cu una din cele două reţele (n.r. – Spitalul Judeţean sau Spitalul Pelican) doar 272 medici", iar din aceştia "doar 176 şi-au actualizat contractul cu reţeaua pentru perioada 2015/2016".

Potrivit DSP Bihor, în judeţ sunt comune din care în ultimii trei ani nici măcar o singură femeie nu a fost trimisă de către medicul de familie să-şi facă testul Babaş-Papanicolau, în ciuda gratuităţii asigurate de stat, ca exemple fiind date Auşeu, Balc, Bulz, Cherechiu, Cociuba Mare (unde există nu unul, ci doi medici de familie), Criştioru de Jos, Drăgeşti, Gepiu, Husasău de Tinca (unde, de asemenea, sunt doi medici de familie), Mădăras, Pomezeu, Săcădat, Sălacea, Sânicolau Român, Sârbi, Spinuş, Şoimi (deşi şi aici sunt tot medici de familie), Tărcaia, Toboliu, Vârciorog.

În alte patru comune, deşi există medici de familie care au făcut contracte fie cu Spitalul Judeţean, fie cu Spitalul Pelican, nicio femeie nu a ajuns la una din aceste două unităţi pentru investigaţiile în vederea depistării cancerului de col uterin.

Ca exemple pozitive, DSP a nominalizat medicii de familie din cinci comune, pentru faptul că rata participării pacientelor la acţiunile de screening este mai mare de o zecime: Ceica (23,91%), Roşia (16,91%), Budureasa (14,84%), Borş (12,24%) şi Bunteşti (10,46%). "Pentru aceste cinci localităţi apreciem în cel mai înalt grad dedicarea personalului medical şi considerăm că medicii de familie au desfăşurat activităţi mai eficace în vederea informării populaţiei feminine eligibile pentru participarea la depistarea cancerului de col uterin".

În cadrul programului naţional de screening, beneficiare sunt toate femeile cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, indiferent de calitatea de asigurat, tot ce trebuie să facă acestea pentru a beneficia de gratuitate fiind să se prezinte fie la Spitalul Pelican, fie la Spitalul Judeţean, cu o trimitere din partea medicului de familie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7307 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON