URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Octombrie 2015, 13:44

Alarmă: Subvenţiile pentru crescătorii de animale, în pericol din cauza nefinanţării amenajamentelor pastorale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Deputatul PNL Bihor Lucia Varga a afirmat vineri, într-o conferinţă de presă, că urmare a discuţiilor cu mai mulţi crescători de animale, este nevoită să tragă un semnal de alarmă privind riscul de începând de anul viitor aceştia să nu mai primească subvenţii.

Motivul? În 2013, Guvernul a adoptat o Hotărâre şi o Ordonanţă prin care a instituit obligativitatea ca administratorii păşunilor să le întreţină conform unor aşa numite amenajamente pastorale, dar fără a asigura primăriilor comunale sprijinul financiar necesar acestor lucrări ce au în vedere "utilizarea pajiştilor în aşa fel încât să fie asigurată păstrarea biodiversităţii şi regenerarea".

"Dacă nu se modifică legislaţia, crescătorii de animale din peste 3.000 de unităţi administrativ-teritoriale sunt în pericol să nu-şi mai primească subvenţiile începând din 1 ianuarie 2016. În prezent, doar pentru păşunile din 66 unităţi administrative s-au făcut aceste amenajamente, iar pentru alte 309 sunt în curs de realizare, dintr-un total de 3.142", a spus Lucia Varga.

Deputatul a afirmat că în aceste condiţii, colegii de la UDMR au depus un proiect care în esenţă prevede prorogarea aplicării HG şi Ordonanţei privind obligativitatea amenajamentelor pastorale, adică amânarea termenului de la 1 ianuarie 2016 la 1 noiembrie 2018, dar acest lucru nu ar fi suficient. Ca atare, Varga a spus că "soluţia ar fi implicarea Guvernului pentru a sprijini autorităţile locale care au păşuni în administrare prin finanţarea realizării amenajamentelor".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Consultanta Amenajamente Pastorale
Ne bucuram ca apare si in presa un oficial care atrage atentia asupra necesitatii amenajamentelor pastorale, Casa de Expeertiza Transilvania ofera consultanta complecta in vederea intocmirii si avizarii amenajamentelor pastorale. Ne gasiti pe: c-e-t.ro
Postat 19 Octombrie 2015, 16:30 de CET
oaia
Chestiunea cu pasunatul chiar e o problema,daca mergi pe malurile crisului repede de la vama pana la munte zici ca au dat iama termitele,misuna oi ,capre vaci etc.,din cauza faptului ca animalele se adapa direct din cris,pestii sant infestati cu tenie..daca faci o baie risti sa faci leptospiroza....din oaze de verdeata aceste zone au ajuns focare de infectie...
Postat 17 Octombrie 2015, 20:44 de zorro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON