URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
09 Februarie 2016, 11:54

AJPIS: Bihorenii se dau săraci şi nu-şi declară veniturile ca să poată frauda bugetele asigurărilor sociale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bilanţul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială pe anul trecut, prezentat marţi într-o conferinţă de presă susţinută de şeful instituţiei, Felix Cozma, relevă informaţii interesante privind situaţia economică şi socială a judeţului, dar şi năravurile mai puţin lăudabile ale unor bihoreni.

Mai puţini, mai bolnavi

Potrivit cifrelor date publicităţii, în cursul anului 2015 a continuat declinul demografic, numărul beneficiarilor alocaţiilor de stat pentru copii scăzând la 109.697 persoane faţă de 111.199 persoane în 2014, precum şi numărul beneficiarilor îndemnizaţiilor pentru creşterea copiilor, de la 5.280 în 2014 la 5.197 persoane anul trecut.

Pe de altă parte, însă, a crescut numărul beneficiarilor îndemnizaţiilor pentru persoanele cu handicap (de la 38.299 în 2014 la 39.073 anul trecut) şi cel al beneficiarilor de îndemnizaţii pentru hrana adulţilor şi copiilor infectaţi cu HIV (de la 39 persoane în 2014 la 47 anul trecut), ceea ce înseamnă că, în condiţiile împuţinării populaţiei, starea de sănătate a acesteia e şi mai degradată.

Lacomi la ajutoare

Pe de altă parte, şeful AJPIS Bihor a arătat că bihorenii şi-au făcut un obicei din fraudarea bugetelor de asigurări sociale, nedeclarându-şi veniturile reale pentru a încasa cât mai multe ajutoare.

Ca dovadă, anul trecut, AJPIS a verificat 17.538 suspiciuni de fraudă, iar "80% dintre acestea s-au confirmat", inspectorii luând măsuri pentru recuperarea a 852.020 lei încasaţi necuvenit de bihoreni sub forma a tot felul de ajutoare. "Numai în Oradea, la verificarea cererilor pentru acordarea ajutoarelor de încălzire, am găsit 1.500 persoane care nu şi-au declarat corect veniturile", a spus şeful instituţiei, Felix Cozma.

Trei în unul singur

Cozma a arătat că, dat fiind apetitul pentru ajutoare sociale şi fuga de muncă, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţii Sociale lucrează la interconectarea bazelor de date proprii cu cele ale CAS, Casei de Pensii, ANAF, ITM şi altor instituţii, pentru a descoperi mai uşor fraudele la bugetele asigurărilor sociale.

Mai mult, de anul viitor, a spus şeful AJPIS, se intenţionează ca ajutorul social, ajutoarele pentru încălzire şi alocaţiile pentru susţinerea familiei să fie unificate într-un aşa numit venit minim de incluziune socială, care nu va mai fi acordat actualilor beneficiari ai celor trei tipuri de ajutoare dacă aceştia refuză un loc de muncă. "Ajutoarele băneşti scad interesul pentru muncă", a spus Cozma.

Privatul da, statul ba

Pe de altă parte, şeful AJPIS Bihor a subliniat că anul trecut a scăzut numărul programelor de formare profesională desfăşurate în Bihor (la 124 de la 151 în 2014), însă a crescut numărul contractelor de formare înregistrate pentru cursurile de calificare, de la 5.023 în 2014 la 6.997, o creştere semnificativă fiind înregistrată şi în ce priveşte numărul certificatelor de absolvire a acestor cursuri, de la 6.500 în 2014 la 7.500.

În ce priveşte implicarea instituţiilor de învăţământ superior în organizarea cursurilor de formare profesională, în judeţul Bihor a existat o singură universitate interesată să susţină asemenea programe, şi anume Agora, în timp ce Universitatea din Oradea, de stat, nu a desfăşurat cursuri de formare profesională de-a lungul anului trecut.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
ciob de oala sparta
Fraudarea bugetului asigurarilor sociale fug de munca puturosi va sa seama au pacalit statul cu 100' 200 de lei pe care oricum tre sa ii dea inapoi ca daca nu le pune statu propire pe orice venit inclusiv alocatii ptr copii ce delicventi infractori la puscarie cu ei da aia care fura milioane de euro aia ce sunt aia care isi parasesc afacerile personale sa devina angajati la stat fara concurs aia oare cum pot fi numiti poate ne spune si de așta ceva stimabilu .
Postat 09 Februarie 2016, 14:45 de sss
neica nimeni la vorbitor sa traiti sefu am inteles
Alta *** isi deschide gura si el acuzand bihoreni de furt in general familiile sarace cu probleme mai bine iti vede-ai tu de farmaciile tale ca asa scapam si noi de tine si tu de noi traseistule ai schimbat prm ul pe psd sa ajungi si tu la ciolan ti-ai vandut farmaciile ca e mai bine la stat mai rentabil nu te- ai gasit tu sai faci hoti pe bihoreni nu esti tu cumva platit din taxele lor si nu invers ai fost mutat de ici colo da un concurs nu ai fost in stare sa dai ce te recomanda de tine ca sef la ajpis in afara de partid un seviciu plin de incompetenti pline birourile de habarnisti in frunte cu tine si te- ai trezit tu sati deschizi gura Sa traiti sefu inteles sarut mana am inteles . ai lasat asco sa vii aici ca acolo teebuia dat concurs aici te- a pus partidu sigur stim noi bine cum sunt concursurile astea maine e concursu da cadtigatorul il stim de ieri esti valoros rau.
Postat 09 Februarie 2016, 14:15 de sss
REGRET: că e valabil pentru mulți și
că Oradea are oameni atât e mici (și aici nu mă refer la stat) ci ala Sfat!!! Un individ care la două vorbe spune, da, săru-mâna sau cum-să-nu, săru-mâna deși mă îndoiesc că știe că se folosește virgula, ci folosește pauza spre a sufla ori accentua zeflemeaua și disprețul...degeaba are costum care se dorește a fi executat în regim manual și nu industrial!!!
Postat 09 Februarie 2016, 12:50 de ADINA
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON