URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 10 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Vai, ce tragedie! O firmă din Oradea a blocat programul Casa Verde, lansat cu mult tam-tam și foarte târziu de geniile din Ministerul Mediului. De fapt, firma în cauză n-a făcut decât să ceară să se respecte legea. Or, ea fusese exclusă din lista instalatorilor validați de Administrația Fondului de Mediu, pentru că slujbașii de la Stat nu au respectat procedura, așa că patronii au deschis proces...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
La fel cum mă uimește agresivitatea multor atei față de creștini, revărsată de pildă față de cei ortodocși de fiecare dată când calendarul arată câte-o Sfântă Paraschivă - când, culmea, cei dintâi îi acuză pe cei din urmă nu doar de înapoiere, ci și de intoleranță! -, nu înțeleg răutatea celor care „colindă” rechizitorii la adresa tuturor autorităților care „sparg bugetele” decorând artere, piețe și clădiri ori organizând târguri de Crăciun.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
08 Noiembrie 2022, 09:00

Afaceri bulgărești: Cum a reușit Primăria Oradea să vândă un teren, pentru ca apoi să-l cumpere cu o sumă de 5 ori mai mare

Afaceri bulgărești: Cum a reușit Primăria Oradea să vândă un teren, pentru ca apoi să-l cumpere cu o sumă de 5 ori mai mare (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Teza liberală potrivit căreia „statul este cel mai prost administrator” pare să se verifice inclusiv în cazul municipalității orădene, care își dorește să fie cea mai performantă administrație din România.

Primarul Florin Birta a obținut în ședința de la sfârșitul lunii octombrie aprobarea Consiliului Local pentru exproprierea unei suprafețe de 1.243 metri pătrați de teren situați pe amplasamentul unui părculeț din strada Meșteșugarilor, pe care vrea să îl reabiliteze.

Primăria urmează, de fapt, să își exproprieze propriul cumpărător, după ce i-a vândut terenul în 2004, la un preț de 22.374 euro, echivalentul a 18 euro pe metrul pătrat.

La cumpărare, însă, 18 ani mai târziu, același amplasament a fost echivalat la 118.751 euro, adică 95,4 euro pe metrul pătrat. De peste 5 ori mai mult!

Afacerea bulgărească a fost prezentată consilierilor ca una cât se poate de bună, după ce, potrivit raportului de evaluare anexat HCL, municipalitatea s-a lăudat că a reușit să „rupă” din preț invocând faptul că terenul, situat între bloc și șosea, este grevat de o interdicție de construire și poate fi folosit cel mult ca parc sau parcare.

Pentru că altfel cine știe unde săreau prețurile, în condițiile în care Primăria e învățată să vândă ieftin și să cumpere scump...
 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Sa fim obiectivi.
Una era piata imobiliara in 2004, alta e in 2022. As zice ca atunci era subevaluata, acum e supraevaluata. Apoi, altul era contextul atunci, altul e acum. Intrarile la buget erau mici, fonduri suplimentare inexistente.
Postat 08 Noiembrie 2022, 10:51 de User anonimizat
Spalatorie sau Blocuri Prima?
Parca e intr-un film cu prosti! Suna ca si cum initial au zis ca fac Blocuri Prima, apoi a zis Lucian Popa ca isi mai trage o spalatorie si a luat terenul inapoi?
Postat 08 Noiembrie 2022, 09:21 de EffePefe
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.614 RON
  • 1 EUR = 4.9679 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON