URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
17 Februarie 2016, 19:22

Aeroportul Oradea: în aprilie vin primele Boeing-uri din Israel, din august vor pleca primele curse regulate externe, posibil spre Barcelona, Milano, Londra, Stuttgart

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tel Aviv - Oradea

Preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, şi directorul Aeroportului din Oradea, Gheorghe Pasc, au anunţat într-o conferinţă de presă susţinută miercuri că în această vară vor veni în Bihor, pe calea aerului, 2.000 de turişti israelieni interesaţi de turismul balnear în Băile Felix şi de cel montan în Munţii Apuseni.

Noutatea este că deja a fost stabilit oficial calendarul primelor zboruri, ce vor fi operate în regim charter de compania Air Bucharest, cu aeronave Boeing 737 (capacitate 126 locuri) care vor decola de la Tel Aviv. Prima cursă va ateriza la Oradea pe 21 aprilie la ora 19.00, iar o a doua în aceeaşi noapte, la ora 02.45. O a treia cursă de la Tel Aviv operată de Air Bucharest va ajunge la Oradea pe 1 mai.

Într-o a doua etapă, adică după 1 mai şi până spre finele sezonului estival, turiştii israelieni vor fi aduşi la Oradea cu aeronave ale Blue Air, o altă companie care a semnat în acest scop un contract cu tour-operatorul Mekesh, care va aduce în total la Oradea 2.000 de clienţi pentru turismul local.

Patru curse externe din 27 august

Tot în faţa jurnaliştilor, preşedintele CJ şi directorul Aeroportului orădean au semnat, împreună cu Ştefan Runcan, directorul societăţii LCG Denmark (ce reprezintă şase companii din Danemarca şi nu numai) un document ce stabileşte un aşa-numit "grafic de activităţi" pe care cele trei părţi le vor derula în cadrul unui contract cu scopul ca din 27 august de pe Aeroportul din Oradea să se zboare spre cel puţin patru linii externe (asigurate, aşadar, de curse regulate) din Europa.

Potrivit explicaţiilor furnizate presei, LCG Denmark – societate recomandată autorităţilor bihorene de Ambasada Danemarcei – îşi asumă evaluarea potenţialului de trafic al aeroportului orădean şi recomandarea a "cel puţin patru destinaţii de interes" până la 4 aprilie, iar până la 16 aprilie să comunice Consiliului Judeţean şi Aeroportului Oradea compania aeriană aptă "să efectueze zboruri regulate în patru destinaţii externe, cu o frecvenţă de două zboruri pe săptămână pentru fiecare destinaţie", implicit şi destinaţiile ce urmează să fie operate efectiv din 27 august.

Reprezentantul LCG Denmark a ţinut să precizeze că nu a solicitat şi nu va primi nicio sumă de bani de la Consiliul Judeţean sau de la Aeroportul Oradea decât, ca un fel de "comision de succes", dacă şi după ce vor fi stabilite şi anunţate oficial (pe baza unor contracte ferme) cele patru curse externe regulate, dar şi că în acest fel societatea, specializată în consultanţa în domeniul aviaţiei din 1988, a dezvoltat curse externe pe aeroporturile din Copenhaga şi Bilund, dar şi din alte ţări europene, inclusiv din România, precum cel din Târgu Mureş.

"Înfrăţiri" cu metropole europene

Deşi nici reprezentantul LCG Denmark, nici preşedintele CJ Bihor nu au nominalizat aeroporturile europene cu care Oradea vrea să fie conectată, directorul Aeroportului, Gheorghe Pasc, a spus că, potrivit unui sondaj făcut în toamnă şi iarnă (dar ale cărui rezultate nu pot fi deconspirate), s-au "conturat" ca destinaţii dorite şi posibile Barcelona (Spania), Milano (Italia), Londra (Marea Britanie) şi Stuttgart (Germania). Implicit, deşi nu şi automat, acestea sunt cele mai probabile destinaţii spre care LCG va încerca să convingă companiile pe care le reprezintă să deschidă curse externe.

În ce priveşte preţurile ce vor fi practicate, Runcan a arătat că acestea nu vor fi nici low-cost, nici standard "de linie", ci specifice regimului "smart-fly", adică "medii şi fixe, fără diferenţe între zile, ore sau clase de zbor", dar accesibile.

O idee interesantă expusă atât de reprezentantul LCG Denmark, cât şi de preşedintele CJ este că, pentru a mări potenţialul de călători, se intenţionează "înfrăţirea" Oradiei cu oraşele europene de care va fi legată prin aeroporturi, aşa încât din aceste zone să ajungă aici mai mulţi pasageri, fiind vizate colaborări între instituţii administrative, universităţi, unităţi medicale şi mediul de afaceri. Runcan chiar a dat exemplul industriei alimentare din Danemarca, interesată să proceseze carne de la animale crescute cu metode tradiţionale în Bihor.

Oradea, capitala aeroporturilor româneşti

Faptul că Aeroportul din Oradea, recent modernizat, devine tot mai interesant pentru companiile aeriene a fost evidenţiat şi de directorul Gheorghe Pasc, care a spus că pe 25 februarie întâlnirea bianuală a şefilor aeroporturilor din România va avea loc în Băile Felix.

La această întâlnire nu doar că va participa şi Tarom (care în ultimele două luni şi-a nemulţumit clienţii din zona de nord-vest a ţării prin dese întârzieri şi anulări de curse), ci – mai mult – compania naţională îşi va prezenta aici strategia de dezvoltare pentru aeroporturile româneşti. În contextul în care, mai nou, Tarom are concurenţă privată pe cursele interne, este de aşteptat să anunţe măsuri prin care să îşi facă mai accesibile preţurile pentru a nu pierde clientela tot mai tentată de serviciile unor companii precum Wizz Air, care operează de pe Aeroportul din Cluj către Capitală, urmând să facă acelaşi lucru şi de la Timişoara.

Citiţi pe această temă şi articolul Curse cu secrete: BIHOREANUL dezvăluie unde vom putea zbura de pe Aeroportul Oradea

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Degeaba
Atât timp cât CJ Bihor nu dotează aeroportul cu me mai trebuie(ambulanță și încă vreo 2autospeciale de pompieri) +personal angajat aeroportuar (în condițiile în care 1angajat face muncă a doi oameni), nu va fi nimic d'astea. Vom avea câteva zboruri după care se va renunța la acest aeroport și din cauza politicii biletelor(care nu sunt low cost). Jenant, demisia tuturor din conducerile instituțiilor cu pricină. Nu se știe negocia. Crește CJ,TM, mai urmează, parcă văd, și Baia Mare. Și uite așa adio aviație la Oradea. Acum trebuie tras tare cu tarife ff accesibile. De la mine, s-aveti baftă, deși nu prea cred.
Postat 18 Februarie 2016, 17:12 de Antofle
Oradea, capitala aeroporturilor româneşti !!!
Mai tare ca acest subtitlu e numai pista lui Pasc, aia pe care alunecă din când în când ... Ţiriac Air !!!
Postat 18 Februarie 2016, 11:15 de WinDos
Nea ciordele, uite cum arata ceva concret !
Ryanair va începe să opereze zboruri din 1 noiembrie 2016 și va pune la dispoziția pasagerilor șase rute internaționale către Berlin (2 zboruri pe săptămână), Bruxelles Charleroi (3 zboruri pe săptămână), Londra Stansted (un zbor pe zi), Milano Bergamo (cinci zboruri pe săptămână), Dusseldorf Weeze (2 zboruri pe săptămână) și Frankfurt Hahn (2 zboruri pe săptămână). Marea noutate este, însă, deschiderea unei rute interne, către București, Ryanair urmând să efectueze două zboruri pe zi către această destinație. Sa nu uit un amanunt: e vorba despre aeroportul din Timisoara
Postat 18 Februarie 2016, 10:30 de pinonel
....
Daca toate aeroporturile din jur sunt pline de curse low cost cum cred cei de la cj ca vor atrage pasageri din alte orase care sa decoleze din Oradea daca vom avea cele mai scumpe zboruri ca numai din Oradea nu vor umple nici rutele acum pomenite ca eventuale extinderi ulterioare sunt excluse din start in conditiile date.Incep sa cred ca orasul asta e blestemat ca dupa ce ca avem cele mai mari impozite,gigakaloria printre cele mai scumpe,bilete otl cele mai scumpe si lista mai poate continua de venituri nici nu mai vorbesc mai vine si asta.Ma intreb oare cand se va intampla ceva bun si pe la noi? Macar ceva marunt pentru care sa spui ca e mai bine sa fii oradean si nu clujean sau timisorean.Probabil never
Postat 18 Februarie 2016, 01:35 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON