URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iunie 2022, 07:57

Adulter la plată: Un bihorean va plăti daune de 20.000 euro pentru că şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere

Adulter la plată: Un bihorean va plăti daune de 20.000 euro pentru că şi-a înşelat soţia şi a lăsat-o fără avere (Sursa foto: shutterstock.com)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premieră pentru Justiţia din Bihor. Un bărbat a fost obligat să achite despăgubiri record de 20.000 euro fostei soţii, părăsite în favoarea amantei, după o căsnicie de 32 de ani.

Despăgubirile au fost acordate în procesul de divorţ intentat chiar de soţul infidel, care ar fi vrut ca desfacerea căsătoriei să se facă "din culpă comună". În timpul dezbaterilor întinse pe mai bine de 2 ani, judecătorii au descoperit însă că realitatea e alta...

Părăsită pentru amantă

A fost un mariaj aranjat de părinţi. Acum au copii majori, sunt despărţiţi afectiv şi chiar fizic, pentru că el s-a mutat la adresa mamei sale. Sunt motivele invocate de un bihorean care, în toamna anului 2020, a înaintat Judecătoriei Oradea o acţiune de divorţ.

În timpul dezbaterilor, însă, judecătorii au descoperit că destrămarea mariajului îi aparţine exclusiv lui. Omul avea o amantă şi voia să-şi refacă viaţa împreună cu ea, dar fără să-şi lase jumătate din avere fostei soţii cu care a convieţuit 32 de ani.

"Reclamantul a părăsit-o pe clienta mea în 2020, cu o lună înainte să pornească procesul de divorţ, iar până să plece a înstrăinat o mare parte a averii", a explicat BIHOREANULUI avocata Cornelia Ilaş (foto), care a reprezentat-o pe soţie în proces.

"Învârteli" bărbăteşti

Concret, spune avocata, bărbatul a vândut toate proprietăţile, mai puţin o viluţă transferată pe numele mamei sale. Aceasta era "adresa mamei" indicată instanţei, unde s-a mutat nu singur, ci cu amanta cu care avea deja o relaţie de 3 ani, şi pe numele căreia a transferat şi firma familiei.

Societatea e una prosperă, înfiinţată pe numele lui cu mult timp în urmă, dar afacerea fusese pusă pe roate împreună cu fosta soţie. Femeia a fost casnică, la cererea lui, dar l-a ajutat şi la firmă, muncind fără plată ani la rândul, îngrijind şi cei trei copii, şi gospodăria.

Cinism şi lipsă de respect

Neobişnuitul proces de divorţ s-a terminat prost pentru bărbatul infidel, judecătorii hotărând să-i sancţioneze comportamentul pe care l-au catalogat "imoral". "A veni acum, după mai bine de 32 ani de ani de căsnicie, şi a susţine că între părţi nu a existat niciodată o relaţie conjugală reală, că au fost ţinuţi împreună doar de certificatul de căsătorie nu denotă decât cinism şi lipsă de respect faţă de soţie", se arată în hotărârea judecătorească pronunţată de Judecătoria Oradea, şi menţinută printr-o decizie definitivă şi de Tribunalul Bihor, care a ţinut să precizeze că "termenul de cinism este în sensul său de imoralitate" şi "e foarte potrivit pentru afirmaţiile şi conduita" bărbatului.

Dacă tot pretinde că nu şi-a iubit niciodată soţia, au explicat judecătorii, "putea să divorţeze de mai multe ori până în prezent". "A ales să facă acest lucru acum, când şi-a rezolvat situaţia financiară, iar demersul său judiciar de divorţ este urmare a relaţiei extraconjugale, consolidate în ultimii 3 ani, cu altă femeie", a apreciat instanţa.

Să plătească

Dacă până în prezent judecătorii acordau ori daune morale, ori daune compensatorii în astfel de situaţii, în acest caz, în premieră pentru Bihor, magistraţii au stabilit că soţia părăsită e îndreptăţită să le primească pe ambele.

Argumentul? Pe de o parte, femeia a fost îndepărtată de la averea familiei, fiind lăsată cu premeditare fără resurse financiare, la o vârstă la care e greu să se mai angajeze, ajungând să trăiască din ajutorul financiar al copiilor ei, au explicat magistraţii.

Pe de altă parte, a fost traumatizată de pierderea statutului social de femeie căsătorită şi de purtarea umilitoare a fostului soţ, care şi-a mutat amanta în casa construită împreună cu ea, au mai arătat judecătorii.

"Greşeala făcută de femei tinere"

În cele din urmă, deci, instanţele i-au făcut dreptate femeii înşelate, stabilind - în afara procesului de partaj, care va fi judecat separat - ca bărbatul să-i plătească în total 20.000 euro.

Chiar şi suma constituie, prin cuantumul ei, un record cel puţin pe plan local, în condiţiile în care anul trecut, în cazul unei femei trecute prin aceeaşi păţanie, judecătorii s-au limitat la despăgubiri de 5.000 euro. "Poate pentru că eu am apartamentul meu şi am loc de muncă, deci nu am fost într-o situaţie aşa disperată", a povestit BIHOREANULUI orădeanca, profesoară la o şcoală din municipiu, care a aflat, după ce a fost părăsită, că soţul avea amantă şi îşi cumpărase mai multe proprietăţi. "A cumpărat şi vândut totul pe ascuns, eu n-am ştiut nimic. Am făcut greşeala pe care o fac multe femei tinere, că n-am cerut ca veniturile să fie la comun. Eu plăteam utilităţile, luam mâncare, haine, lucruri pentru casă, el spunea că strânge pentru cheltuieli mai mari", s-a destăinuit ea.

Femeia n-a primit nici azi integral despăgubirile, ce îi sunt achitate în rate, prin executor.

Rămâne de văzut, deci, dacă împricinatul din cazul mai recent va dovedi bărbăţie şi va plăti ori se va ascunde, în continuare, în casa trecută pe numele mamei ori în firma pasată amantei...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON