URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 24 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 August 2020, 16:04

Adrian Domocoş şi milionarul Vasile Lucuţ, patronul Unicarm, achitaţi definitiv la Curtea de Apel Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea a pronunţat verdictul final în dosarul în care fostul primar al municipiului Beiuş, Adrian Domocoş, a fost acuzat că a luat şpăgi în serie de la patronul lanţului de magazine Unicarm, care a ridicat ilegal un magazin în centrul oraşului.

Potrivit soluţiei postate pe scurt pe portalul instanţei, completul de judecată, format din judecătoarele Laura Soane şi Adina Cioflan, a menţinut în totalitate sentinţa penală pronunţată de judecătoarea Ileana Anastasiu de la Tribunalul Bihor, ceea ce înseamnă că, în acest caz, ex-primarul Adrian Domocoş, încarcerat deja pentru alte fapte de corupţie, a scăpat de toate acuzaţiile, la fel ca toţi ceilalţi inculpaţi din dosar.

Decizia Curţii de Apel Oradea este definitivă. 

"Hotărârea iniţială pronunţată de Tribunalul Bihor a fost rodul unei cercetări judecătoreşti laborioase şi a unei chibzuinţe desăvârşite a judecătorului fondului, iar astăzi am primit confirmarea Curţii de Apel, care, analizând la fel de scrupulos, a ajuns la aceeaşi concluzie. Această hotărâre de achitare este, din punctul meu de vedere, dovada simplă şi incontestabilă a faptului că sistemul judiciar funcţionează", a declarat avocatul fostului primar al Beiuşului, Bogdan Bodea. 

Autorizaţii pe sponsorizări

După cum BIHOREANUL a mai scris, în "dosarul Unicarm" Adrian Domocoş a fost acuzat că, în perioada 14 octombrie 2010 - 26 apriie 2012, în calitate de primar, a pretins şi a primit suma totală de 59.000 lei de la milionarul sătmărean Vasile Lucuţ (foto) şi firma sa, ca să-i elibereze în mod ilegal autorizaţia de construire a magazinului, şpăgile fiind disimulate prin încheierea unor contracte de sponsorizare între Unicarm şi fundaţia lui Domocoş. 

Procurorii i-au imputat primarului şi şefului de la urbanism Ioan Uşvat faptul că, deşi cunoşteau faptul că Lucuţ nu deţinea autorizaţie, nu au luat nicio măsură pentru sistarea lucrărilor şi intrarea în legalitate, decât după ce Primăria a fost somată de către Inspectoratul Teritorial în Construcţii Bihor. Chiar şi atunci, însă, "inculpaţii au emis ilegal autorizaţia având ca obiect construirea imobilului sus menţionat, deşi nu exista acordul de mediu şi acordul proprietarilor vecini afectaţi, cauzând o vătămare a intereselor legale unei persoane fizice şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială Unicarm SRL, constând în posibilitatea de a continua nestingherit edificarea construcţiei".

Mai mult, primarul Domocoş a acceptat ca Unicarm să îşi amenajeze, pe o suprafaţă de 470 mp din domeniul public, şi parcarea necesară funcţionării magazinului, "fără să fi fost încheiat vreun contract de concesiune sau închiriere şi fără plată, cauzând un prejudiciu bugetului local al municipiului Beiuş, în cuantum de 84.600 lei (până în prezent) şi obţinând un avantaj pentru societatea comercială".

În afara şpăgilor luate de la Vasile Lucuţ şi Unicarm, DNA a mai reţinut că Adrian Domocoş a mai încasat, cu titlu de sponsorizare, în perioada martie 2009 - decembrie 2012, de la multe alte societăţi comerciale, sume de bani şi mobilier în valoare totală de 105.011 lei. Abia ca efect al acestor şpăgi, primarul accepta să emită certificatele de urbanism sau autorizaţiile necesare firmelor respective, să semneze contracte de lucrări, acte adiţionale, compensări de datorii sau situaţii de lucrări, ori să aprobe ordonanţarea sumelor facturate de societăţile comerciale către Primărie.

Achitări la tot poporul

În urma anchetei, în martie 2015, procurorii DNA l-au trimis în faţa instanţei pe fostul edil Adrian Domocoş, acuzat de luări de mită în formă continuată (4 acte materiale), spălare de bani în formă continuată (4 acte materiale), abuz în serviciu, atât contra intereselor persoanelor, cât şi contra intereselor publice (în ambele ipostaze reţinându-se că "funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial") şi conflict de interese (nu mai puţin de 136 de situaţii).

Administratorul firmei Unicarm, sătmăreanul Vasile Lucuţ, împreună cu societatea sa comercială, au fost trimişi în faţa instanţei pentru dare de mită şi complicitate la spălarea banilor în formă continuată, dar şi pe fostul şef al compartimentului de urbanism al Primăriei, Ioan Uşvat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.

Primul verdict în caz s-a pronunţat abia pe 24 octombrie anul trecut, când toţi cei trei inculpaţi din dosar au fost achitaţi. Domocoş a fost achitat pentru 8 infracţiuni de conflict de interese, în formă continuată, "fapta fiind dezincriminată", pentru luare de mită, spălare de bani şi abuz în serviciu constatându-se ori că faptele imputate nu există, ori că nu sunt prevăzute de legea penală.

Şi patronul Unicarm, Vasile Lucuţ, a fost achitat, pentru infracţiuni precum dare de mită şi complicitate, iar compania a fost şi ea achitată pentru aceleaşi fapte. De asemenea, Ioan Uşvat a fost şi el achitat pentru abuz în serviciu.

O salbă de dosare

Fostul primar al Beiuşului, Adrian Domocoş, se află încarcerat în Penitenciarul din Timişoara, de la finele anului 2018, pentru a ispăşi o pedeapsă de 5 ani şi 8 luni de închisoare, într-un dosar în care tot DNA l-a acuzat că ar fi abuzat de funcţia publică pentru a obţine un spaţiu comercial de la Episcopia Greco-Catolică pe o chirie simbolică, promiţând, în schimb, scutirea imobilelor bisericii de la plata impozitului. Anterior, Curtea de Apel Oradea îl condamnase la 7 ani de detenţie.

În acelaşi dosar, procurorii l-au trimis în faţa instanţei şi pe episcopul greco-catolic al Oradiei, Virgil Bercea, care însă a fost achitat.

În 2016, cu două zile înainte de alegerile locale, Domocoş a mai fost condamnat la 2 ani şi 4 luni de închisoare cu suspendare de un complet de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în dosarul "Top Construct". Atunci, instanţa i-a stabilit, între altele, şi interdicţia de a fi ales, cât şi pe cea de a ocupa o funcţie publică.

De asemenea, Adrian Domocoş mai este anchetat şi într-un dosar alături de actualul primar al municipiului Beiuş, Motorină pentru VIP-uri, care a fost trimis în instanţă dar a fost întors de judecători, pentru completarea anchetei, la Parchet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6699 RON
  • 1 EUR = 4.9762 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON