URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 August 2019, 14:35

“Motorina pentru VIP-uri”: Dosarul în care a fost inculpat primarul de Beiuş, Petru Mlendea, se întoarce la Parchet

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorul de Cameră preliminară de la Tribunalul Bihor a dispus restituirea la Parchetul de le lângă Judecătoria Beiuş a cauzei în care a fost inculpat, printre alţii, actualul primar al municipiului Beiuş, Petru Mlendea, acuzat că pe vremea când conducea societatea de salubrizare Edilul îşi alimenta din bani publici maşina proprie, dar şi pe cele ale altor VIP-uri locale.

Potrivit soluţiei pronunţate pe 26 iulie, care este definitivă, dar deocamdată nemotivată, instanţa a reproşat anchetatorilor că s-au folosit de probe culese nelegal, dar şi că au întocmit un rechizitoriu incoerent, în care n-au descris clar cine ce a făcut şi cât a delapidat.

Fripturişti de Beiuş

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, Petru Mlendea a fost trimis în judecată anul trecut şi i se impută că, în perioada 2012-2016, cât a condus  firma de salubrizare Edilul, ar fi permis VIP-urilor din oraş să-şi alimenteze maşinile pe cheltuiala societăţii, umflând astfel consumul lunar.

Între cei care şi-au alimentat maşinile pe banii beiuşenilor s-au numărat Remus Ganea, preşedintele clubului de fotbal Bihorul Beiuş, cântăreţul de muzică populară Claudiu Borza, dar şi fostul primar liberal Adrian Domocoş, fratele şi mama celui din urmă. Aceştia mergeau la benzinărie cu bileţele completate de mână şi semnate de Mlendea, având înscrise cantitatea de carburanţi şi o parafă a societăţii de salubrizare. Pompagiii preluau biletul, alimentau maşina, iar apoi ataşau hârtia la factura emisă lunar către Edilul, spre decontare.

"Protocoalele" au umflat consumul lunar al Edilul la 30.000 - 35.000 lei între anii 2012 şi 2016, când firma a fost condusă de el, prejudiciul calculat în sarcina inculpaţilor ridicându-se la 100.000 lei.

Alba, neagra

Iniţial, rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului Beiuş a fost confirmat de judecătorul de Cameră preliminară de la Judecătoria Beiuş, însă soluţia a fost contestată de inculpaţi, iar dosarul şi probele strânse în timpul anchetei a fost reanalizate la Tribunalul Bihor unde soluţia a fost cu totul alta. 

Pe 4 iulie, instanţa a stabilit că procurorii nu au defalcat clar participarea fiecăruia la faptele comise, judecătorul dând ca exemplu faptul că Mlendea este considerat autor pentru 383 de acte materiale de delapidare, iar beneficiarii combustibilului, toţi inculpaţi pentru complicitate, au reţinute în total 1.915 acte materiale. 

"Întrucât răspunderea penală este individuală, este evident că fiecare inculpat trebuie să fie informat în mod clar şi concis asupra acuzaţiei penale care îi este adusă", a explicat judecătorul, arătând că, din cauza deficienţelor din rechizitoriu, "nu numai inculpaţii dar şi judecătorii se află într-o reală imposibilitate de a cunoaşte obiectul şi limitele judecăţii, cu referire la infracţiunile de delapidare şi complicitate la delapidare". 

De la capăt

Tot atunci, instanţa a dispus anularea constatării tehnico-ştiinţifice realizată în 2017 de inspectorii antifraudă detaşaţi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor prin care procurorii au stabilit prejudiciul în caz. Motivul? Potrivit judecătorului, procurorii pot cere inspectorilor antifraudă să realizeze astfel de constatări în situaţii expres prevăzute de lege: când există pericol de dispariţie a unor mijloace de probă ori lămurirea urgentă a unor fapte sau împrejurări. Or, în acest caz, dosarul a fost înregistrat în 2016, deci nu se justifica urgenţa şi, pe de altă parte, documentele erau depuse la dosar, deci nu puteau să dispară. 

Judecătorul a explicat că, prin modul în care s-a procedat în acest caz, "inculpaţii au fost puşi în imposibilitatea de a-şi exercita în mod deplin şi efectiv dreptul la apărare în cursul urmăririi penale, adică în imposibilitatea de a formula obiecţii, de a desemna un expert parte, etc", motiv pentru care a dispus anularea raportului, care nu mai poate fi folosit ca probă în dosar. 

Încheierea preliminară impunea procurorului să remedieze neregulile constatate în termen de 5 zile, iar pentru că anchetatorii nu s-au conformat în întregime, pe 26 iulie, judecătorul a dispus restituirea dosarului pentru refacerea urmăririi penale, soluţia fiind definitivă. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON