URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Septembrie 2013, 07:38

Alianţa hoţilor: De ce au fost trimişi în judecată primarii şi viceprimarii penali de la Beiuş

Alianţa hoţilor: De ce au fost trimişi în judecată primarii şi viceprimarii penali de la Beiuş POLITICIENI DE BINŞ. Fie ei liberali, ca primarul în funcţie Adrian Domocoş sau ex-viceprimarul Gheorghe Costin, acum deputat, fie pesedişti, ca Silviu Odobasianu, şi el fost primar, politicienii Beiuşului nu ratează nicio ocazie să pozeze zâmbitori pentru alegătorii cărora, odată ajunşi în funcţiile publice, le fac praf impozitele şi le sluţesc oraşul
Alianţa hoţilor: De ce au fost trimişi în judecată primarii şi viceprimarii penali de la Beiuş PRIMAR PENAL. Anul trecut, procurorii DNA l-au mai pus sub învinuire pe primarul Adrian Domocoş (în foto alături de deputatul Costin) pentru luare de mită şi spălare de bani, după ce l-au prins colectând şpăgi de la investitori, prin propria fundaţie. În vara acestui an, edilul a fost pus sub învinuire şi de Parchetul Beiuş, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, fiindcă şi-a tras limuzină de 16.000 euro pentru folosinţă proprie din banii unui ocol silvic subordonat Consiliului Local
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Au fost aleşi în funcţii ca să apere interesul public, dar s-au purtat ca slugile unei firme private! Este concluzia procurorilor DNA care, săptămâna trecută, la finalul unei anchete întinse pe 3 ani, i-au trimis în judecată pe primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, şi pe deputatul Gheorghe Costin, fost viceprimar, acuzaţi că au facilitat firmei Top Construct decontarea de lucrări fictive în valoare de 1,2 milioane lei la canalizarea oraşului.

În dosar sunt inculpaţi şi foştii primari Nicu Silviu Odobasianu şi Octavian Codreanu, plus ex-viceprimarul Viorel Iuhas, alături de alţi 12 funcţionari ai Primăriei Beiuş, consilieri locali şi afacerişti. "Toată floarea cea vestită" a târgului de provincie...

Dosar cu "VIP-uri"

Închisoare între 10 şi 20 ani. Aceasta este pedeapsa pentru acuzaţiile aduse celor 17 persoane trimise în faţa instanţei de procurorii DNA Oradea, edili, foşti edili, angajaţi ai Primăriei Beiuş, reprezentanţi ai Top Construct Grup şi un consilier bancar, acuzaţi că au facilitat acestei firme încasarea ilegală a peste 1,2 milioane lei, pentru lucrări edilitare executate doar pe hârtie.

Povestea fraudei descoperite de Camera de Conturi a fost prezentată pe larg de BIHOREANUL încă de acum 3 ani şi are ca protagonistă o firmă de apartament înfiinţată de Ciprian Berindea, un fost lucrător vamal metamorfozat în afacerist, şi de avocata Urbanovici Erzsebet, o escroacă ajunsă vestită după ce a falsificat documente din Arhiva Naţională ca să pună mâna pe 10 hectare din terenul Oradiei.

Banii pe nimic

Firma a reuşit să obţină un contract de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din Beiuş în valoare de 4,9 milioane lei, plătit din fonduri ale Ministerului Mediului (85%) şi din bugetul local (15%) sumă din care a încasat 2,4 milioane lei, pe facturi acceptate la plată de reprezentanţii Primăriei deşi în realitate executase lucrări de nici 1,2 milioane.

"În perioada 30 noiembrie 2007 - 28 noiembrie 2008, reprezentanţii Primăriei Beiuş (cei doi primari care şi-au exercitat atribuţiile în aceasta perioadă, cei doi viceprimari, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei) au favorizat SC Top Construct Grup SRL Oradea prin aceea că au făcut posibilă obţinerea, de către această firmă, a sumei de 1.248.120 lei în contul unor lucrări prevăzute în contract, care în realitate nu au fost executate", se specifică în rechizitoriu.

Practic, politicienii locali au finanţat astfel din bani publici firma de apartament, deşi contractul şi convenţia încheiate cu Ministerul stipulau clar că plata urma să fie făcută după executarea lucrărilor. "Aceste decontări şi plăţi în avans s-au constituit în veritabile credite, fără dobândă, acordate executantului lucrării, care a transferat asupra statului riscul executării contractului, fapt ce a dus finalmente la prejudicierea bugetului de stat şi a bugetului local al municipului Beiuş", arată DNA.

Mincinoşi în acte

Responsabili au fost găsiţi administratorul Ciprian Berindea, dar mai ales actualul primar liberal al Beiuşului, Adrian Domocoş, şi fostul primar pesedist Nicu Silviu Odobasianu care, folosind documente şi declaraţii false, i-au fost complici afaceristului şi au indus în eroare Ministerul, solicitând şi obţinând banii pentru lucrările inventate. La fel de vinovaţi sunt şi viceprimarii Viorel Iuhas, acum director tehnic PSD în cadrul ABA Crişuri, şi Gheorghe Costin, deputat PNL. Căci înscrisurile false, reprezentând procese-verbale de recepţie a lucrărilor, centralizatoare de situaţii de lucrări, rapoarte de progres şi rapoarte de activitate, au fost confirmate prin semnătură şi de ei.

Domocoş, primar din 2008, e inculpat pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în vreme ce deputatul Costin, fost viceprimar în perioada 2008-2012, este acuzat în plus şi de fals în declaraţii şi fals intelectual. În ce-l priveşte pe Viorel Iuhas, viceprimar din 2000 până în 2008, s-au reţinut infracţiunile de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals intelectual şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, iar Odobasianu, primar în aceeaşi perioadă, e inculpat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi uz de fals, în formă continuată.

Procurorii i-au pus sub învinuire şi pe cei care şi-au pus semnătura pe documentele ticluite de şeful de lucrări al Top Construct Grup, Nicolae Pancu, cu diriginţii de şantier Ioan Matei şi Nicolae Sotoc. Dintre aceştia, 8 sunt funcţionari ai Primăriei Beiuş: Maria Ioana Nicolae, şef Serviciu Financiar, Gelu Hasan, responsabilul de proiect din cadrul Primăriei, Emil Oaie, şef Serviciu Amenajarea Teritoriului şi Investiţii, plus membrii comisiei de recepţie: Gigel Mihailovici, Maria Ramona Clintoc, Dorina Gabor, Mircea Boloş şi Octavian Codreanu (şi el fost primar PDL în perioada 1996-2000).

Şpagă nedovedită

05 Viorel Iuhas.jpgDeşi au bănuit de la bun început că edilii Beiuşului au fost părtaşi "interesaţi" la escrocherie, procurorii DNA nu au reuşit să-i dovedească. De altfel, potrivit rechizitoriului, ex-viceprimarul Viorel Iuhas (foto) a fost singurul împotriva căruia s-au formulat oficial acuzaţii de corupţie, iar asta după denunţul făcut de către Gelu Hasan, responsabilul tehnic al proiectului. Funcţionarul pretindea că, în 2008, Iuhas ar fi primit 3.000 lei de la reprezentanţii Top Construct.

În schimbul banilor, viceprimarul ar fi semnat centralizatorul situaţiilor de lucrări din luna mai 2008 în condiţiile în care acestea nu fuseseră executate în realitate şi fără măcar să întrunească comisia de recepţie. În plus, spunea Hasan, viceprimarul l-a trimis personal cu documentaţia la Minister, pentru a obţine decontarea cât mai repede şi cât mai facil.

DNA n-a reuşit, însă, să găsească probe solide pentru a-l inculpa pe edilul pesedist. "Susţinerile denunţătorului se coroborează cu anumite date, dar nu există suficiente probe care să susţină o învinuire", au concluzionat procurorii, care au dispus NUP pentru acuza de corupţie.

Complici sub ameninţare

De altfel, atât Iuhas cât şi ceilalţi edili se pretind victime ale subalternilor, susţinând că  au semnat documentele contrafăcute "ca primarul", adică fără să aibă habar că lucrările nu sunt executate. Nevinovaţi se ţin şi funcţionarii, care, însă, pretind că au semnat documentele "sub presiune", ameninţaţi cu concedierea.

"Deşi aveam suspiciuni în legătură cu neexecutarea unor lucrări ce erau cuprinse în situaţiile de lucrări depuse spre decontare, nu am mai avut curajul să fac observaţii şi obiecţii pe care să le aduc la cunoştinţa primarului, care îmi era evident că avea cunoştinţă despre ele", a declarat Gelu Hasan în faţa procurorilor, motivând că a întocmit rapoartele nereale la "presiunile" fostului primar Odobasianu, care l-a convins "invocând faptul că putem pierde finanţarea de la bugetul statului", dar i-a dat totodată de înţeles şi că "dacă nu voi întocmi acel raport de progres în condiţiile date, voi suporta consecinţele, înţelegând prin aceasta desfacerea contractului de muncă".

Nu semnezi? Adio!

Singurul funcţionar care şi-a recunoscut parţial vina a fost Oliwier Negrău, membru în comisia de recepţie, care a devenit complice la escrocherie tot din teamă că va fi concediat, dar care a protestat.

"Eu mi-am manifestat nemulţumirea faţă de aceste lucruri, respectiv de a plăti unui necunoscut suma de peste 900.000 lei, fără a fi executate lucrările ce se solicitau a fi decontate şi fără a fi furnizate toate materialele aferente. Această decizie a mea le-am comunicat-o şefului biroului, Emil Oaie, şi responsabilului de proiect, Gelu Hasan, care l-au încunoştinţat pe primarul Silviu Odobasianu. După o şedinţă cu şefii de compartimente, Oaie mi-a comunicat faptul că primarul mi-a transmis că, dacă nu semnez procesul verbal de recepţie parţială, pot să-mi caut de lucru, întrucât primăria nu stă în Negrău", a dezvăluit funcţionarul. Având în vedere sinceritatea lui şi lipsa de intenţie, procurorii au dispus scoaterea lui Negrău de sub urmărire penală.

Sechestru pe averi

Dosarul "tunului" din Beiuş a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, având în vedere calitatea de deputat a lui Costin. Până la finalizarea procesului, pentru a putea recupera prejudiciul, bunurile inculpaţilor au fost puse sub sechestru, excepţie făcând Maria Ioana Nicolae, Maria Ramona Clintoc şi Dorina Gabor, care nu deţin averi pe numele lor.

Între timp, funcţionarii Primăriei Beiuş implicaţi în dosar au ajuns pe drumuri, fiind suspendaţi până la finalizarea procesului, procedură obligatorie, conform Statutului funcţionarilor publici, la trimiterea în judecată. În schimb, ca aleşi, primarul Domocoş şi deputatul Costin rămân - până la eventualele condamnări - cu funcţiile şi indemnizaţiile. Prilej numai bun să mai dea un pic iama în banii publici...


COMBINAT CU MIMI
C
omplicea de la bancă

Administratorul firmei Top Construct, Ciprian Berindea, este inculpat de procurorii DNA şi pentru complicitate la fals, fiind acuzat că, folosindu-se de un document fals purtând antetul şi ştampila Primăriei Beiuş, a lichidat şi depozitul bancar de 758.025 lei, reprezentând garanţia de bună execuţie a lucrărilor, ajutat de directoarea agenţiei BRD Oradea - Agenţia Gojdu, Mirela Iancu, şi ea trimisă în judecată, pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave. Din ancheta procurorilor a reieşit faptul că directoarea îi era prietenă apropiată afaceristului, aspect de notorietate între cunoscuţii lui Berindea, care o ştiau după diminutivul Mimi, şi care o văzuseră împreună cu el la mai multe petreceri. Oamenii ştiau că femeia l-a ajutat să obţină mai multe credite.

Citiţi şi "Şpăgi în serie: Primarul Beiuşului, Adrian Domocoş, trimis în judecată şi în "dosarul Unicarm""

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
ACTORII LUI POPA
popa coRNEL CEL MAI SLAB PRESEDINTE DE CONSILIU JUDETEAN DE LA ANDREI SORCOI INCOACE ,RESPECTIV DE LA REVOLUTIEincoace .asta AM VOTAT asta culegem, din nou am luat teapa! IAR ASTA ,bodea UN NEICA NIMENI PURTATOR DE geanta si cafele pentru popa ,un aiurit care a repetat trei ani la rand in facultate ,un coate goale ,un visator ,,VISUL LUI DIN TINERETE ERA SA scria romane S.F. SI sa devina actor de filme PORNO,IN UNGARIA ,era la moda in aceea perioada ca forma de subzistenta,nu sunt sigur daca nu a si reusit sa si filmeze ceva pelicule.Astia sunt oamenii pe care ai sustine si ai promoveaza POPA CORNEL si din pacate oamenii care ne conduc astazi.
Postat 13 Septembrie 2013, 22:19 de UN FOST V.......
MAI VOTAM U.S.L.?
BEIUSENI A-TI VOTAT CU U.S.L. ,ACUM VA DA CU RECUNOSTINTA SI OMENIE ,VA DA TAXE MAI MARI SI TUNURI LA BANI PUBLICI.COSTIN ARE O REALIZARE SI-A TRAS APA GEOTERMALA PANA IN FATA BLOCULUI SI S-A RACORDAT NUMAI EL ,INTREBATI VECINII DE PE STRADA BIRUINTEII BEIUS BLOCURILE Z1-Z10,SA-I FIE RUSINE ATAT A REZOLVAT IN MANDATUL ASTA DE PARLAMENTAR ,DOAR PENTRU EL ,SA MAI VINA SA CERSEASCA VOTURI DE LA VECINI LUI LA URMATOARELE ALEGERI,LA PUSCARIE CU EL CA NU ESTE DE TREABA DE NIMIC CA SI CEILALTI HOTI SI BANDITI SUSTINUTI DE POPA CORNEL.
Postat 09 Septembrie 2013, 00:13 de TEAPA CU GEOTERMALA
tun pnl policlinica
Tot pedalati de ani de zile cu aceasta escrocherie marunta.Una de dimensiuni duble se desfasoara sub ochii nosttri cu cladirea Policlinicii din Beius.O reabilitare de multe sute de mii de euro pt 12 cabinete,2 buzi si un vestiar pt personal.Chiar toata lumea doarme!!!!Alo nea CHIRILA desteptarea,trimiteti oamenii in Oltenia Bihorului ca cica de ziua Nationala e gata lucrarea!!!!Doamne ajuta!
Postat 04 Septembrie 2013, 16:49 de kil
cine pune tara pe butuci...?
Dar directorii de licee care de ani si ani falsifica BAC-ul cand vor fi arestati? Niciodata,an dupa an inspectoratul ii repune pe functii. Oare de ce?!Ca sa nu vomite nimic,nu-i asa? In acest fel au distrus generatii de tineri care au invatat in scoala ca viata este un furt fara sfarsit. In acest fel economia nationala este pusa pentru multi ani pe butuci...
Postat 04 Septembrie 2013, 12:44 de XYZ
CRESTINISM care istiga la INFRACTIUNI< leagea este baza intr o societate nu pacatele
noi platim anual sute de milioane de EURO sa i REEducam ca provin din famili vai de capul lor fara EDUCATIE , si uite ca RELIGIA ii sustine in sporirea infractionalitati !!!! LUAM de la gura ca PROSTI sa si continue VICIILE !NU CRESTINISMUL este pedepsit ci LUPII care se dau CRESTINI ! vedeti ca RELIGIA minte si ca au fost executati hotii si in vremuri, crestinismul este doar o noua fata a lupului, razboi iese cand omul nu mai poate supravietui de lupii cu fata de crestini, falsa crestinitate care atrage infractionalitatea si incalcarea sanselor de egalittate a CETATEANULUI :)))))) trecutul se repeta ca un vulcan adormit. Sa te ascunzi dupa o RELIGIE si sa i furi pe altul trebuie votata SENTINTA cu moartea la GENOCID SOCIAL ( exploatarea omului si batjocorirea lui) , este o TORTURA de lagar ce am trait. ARE MOACA DE HOT nativ, cand stai la masa cu un HOT tu ce esti ?! !! cei care nu stiu sa citesca OMUL si miliueste INFRACTIORI ar trebui arsi cu fierul :)))),intretineti INFRACTORI ! Crestinismul intretine HOTII, TALHARII , nu se poate asa ceva ! TINIRERII nu dau nimic pe HOTI si talhari :)))) le ati ucis PARINTI :)) http://webtv.realitatea.net/actual/dosar-de-politician-ilie-bolojan_911668.html?p=1
Postat 04 Septembrie 2013, 10:39 de :))))
RELIGIA minte si ca au fost executati hotii si in vremuri,
NU CRESTINISMUL este pedepsit ci LUPII care se dau CRESTINI ! vedeti ca RELIGIA minte si ca au fost executati hotii si in vremuri, crestinismul este doar o noua fata a lupului, razboil iese cand omul nu mai poate supravietui de lupii cu fata de crestini :)))))) trecutul se repecta ca un vulcan adormit. sa te ascunzi dupa o RELIGIE si sa i furi pe altul trebuie votata SENTINTA cu moartea la GENOCID SOCIAL, este o TORTURA de lagar ce am trait. http://webtv.realitatea.net/actual/dosar-de-politician-ilie-bolojan_911668.html?p=1
Postat 04 Septembrie 2013, 10:16 de :))))
retragerea de onoare
Nu stiu cum e la PNL ca nu ma intereseaza...dar PSD Beius trebuie sa aiba maturitatea sa forteze cumva trecerea celor implicati, in linia a doua. Iuhas si Odobasian, desi au dus ani la rand greul partidului, sunt terminati politic. Indiferent de iluziile care si le mai fac, aceste acuzatii, cantaresc greu in ochii alegatorilor iar prezenta lor in fruntea partidului, trege in jos organizatia si distruge munca membrilor simplii. PSD Beius dispune de oameni care pot relansa partidul. Dar si presedintele Mang trebuie sa vada realitatea daca doreste rezultate la Beius. Iar in principal, Odo si Iuhas, sa inteleaga ca o organizatie puternica la Beius ii va putea ajuta si pe ei dar acum e cazul sa ajute si ei organizatia prin parasirea functiilor, pentru refacerea imaginii noastre deosebit de afectata in prezent. Sper sa fiu corect inteles dar partidul nu sta in cei doi...
Postat 04 Septembrie 2013, 09:54 de horia
Binsenii isi arata iar ,,universitarii "
Tara Beiusului isi arata din nou ,,universitarii". Cine urmeaza acum ,,creaza'' !!
Postat 04 Septembrie 2013, 09:49 de ZORBA GRECUL
SA PLATEASCA.........
CE BINE AR FI DACA ACESTEA AR FI SINGURELE MARSAVII FACUTE DE DANSII . LA CE AVERI DETIN MA INDOIESC CA LE-AU OBTINUT DIN MUNCA CINSTITA. SA PLATEASCA TOTI CEI CE SUNT VINOVATI. CRED CA SUNT SI PERSOANE CARE AU SEMNAT SA NU-SI PIARDA LOCUL DE MUNCA, POATE UNA SAU DOUA , RESTUL SUNT MURDARI.
Postat 04 Septembrie 2013, 08:53 de iulia
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON