URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Martie 2024, 19:55

Adio, procese verbale pe hârtie şi pixuri! Poliţiştii din Bihor vor ieşi pe teren cu tableta

Adio, procese verbale pe hârtie şi pixuri! Poliţiştii din Bihor vor ieşi pe teren cu tableta foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi poliţiştii cu atribuții de verificare și control, adică atât agenţii rutieri cât şi poliţiştii de ordine publică din Bihor, vor fi dotaţi cu tablete şi smartphone-uri care vor fi conectate la bazele de date ale Poliției Române.

Anunţul a fost făcut marţi, de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, în care s-a analizat activitatea Poliţiei Bihor, precum şi cea a Poliţiei de Frontieră Oradea, pe anul care a trecut.

"În Bihor sunt deja 111 tablete şi circa 150 de smartphone-uri, iar în prezent se derulează o nouă procedură de achiziţie. Ne dorim ca toţi poliţiştii cu atribuţii de verificare şi control să le primească. Toate aceste funcţii vor permite creşterea gradului de eficienţă şi debirocratizare a activităţii", a spus şeful Poliţiei Bihor.

Verificări pe loc

Sistemul PolGIS, instalat pe noile dispozitive, permite, pe de o parte, conectarea cu bazele naționale de date ale Poliției Române, iar pe de alta, întocmirea procesului verbal pe o tabletă și listarea documentului, în cazul unei contravenții. Cele două componente nu vor fi activate pe același dispozitiv, deoarece nu toți polițiștii întocmesc documente.

Într-o primă etapă, polițiștii bihoreni vor fi dotați cu dispozitive ce permit verificarea persoanelor şi a autovehiculelor oprite, în bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne cu persoanele dispărute, cele date în urmărire, cu autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracțiuni.

"Aceste dispozitive vor fi operaţionale din 1 aprilie, data aderării la Spaţiul Schengen (aerian și maritim n.r.), şi vor fi în dotarea tuturor patrulelor de Poliţie, dar şi la Punctele de control acces. Practic, documentele de identitate sunt scanate, iar datele sunt comparate cu cele din bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne - Permise, Evidenţa Populaţiei, respectiv, Sistemul de Informații Schengen, care conţine date privind persoane și obiecte urmărite. La fel se va întâmpla şi în cazul autovehiculelor. Cu datele de identificare ale acestora, vom putea stabili, pe loc, dacă maşina e furată ori a fost folosită la infracţiuni", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Agenţii rutieri se digitalizează

Într-o a doua etapă, patrulele vor fi dotate cu tabletele ce vor permite și întocmirea în format digital a proceselor verbale de constatare a contravenţiei. Acestea vor ajunge la Poliţia Bihor tot în cursul acestui an.

"Gata cu pixul! Poliţiştii pot întocmi pe loc şi procesele verbale de constatare a contravenţiilor, aplicaţiile permiţând şi stocarea automată în bazele de date. Documentul este emis pe loc, cu o imprimantă mobilă", a mai spus chestorul Alin Haniş.

Dispozitive similare vor primi şi reprezentanţii Jandarmeriei Bihor, dar şi poliţiştii de frontieră.

"Deja avem patrule care lucrează cu astfel de smartphone-uri conectate la bazele naționale de date, pentru verificarea persoanelor, indiferent dacă sunt la punctele de frontieră sau în localităţi", a declarat şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul-şef Marin Bondar. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Daca gresesc, sa fiu corectat de MAI, hanis, etc! Scula nu este nimic altceva decat o imprimanta mobila, legata la net beneficiind de aproape toate facilitatile care decurg din asta. Si numai faptul ca pvcc va fi LIZIBIL (speram!), va fi o realizare. In rest, tot cu pixul in mana vor fi militistii! Motivul e og2/2001, art.17: ,,Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a Semnăturii Agentului Constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu." Hanis vorbeste sa nu taca!
Postat 27 Martie 2024, 11:12 de pinonel
Ce se bucura unii baieti
Cu un device micut in buzunar tabletele si smartfoanele devine neoperationale aproape instant. Daca e si putin mai destept, poate sa scoata la imprimanta aia PV de amenda cu suma micsorata. Sau chiar cu avertisment. Digitalizarea e buna, dar nu cand ai suport de la dnsc, sts si sri. Si acuma sa ma caute repede serviciile ca scriu din 2 tari in acelasi timp si nu e ieftin serviciul :)) unii sunt mai bine daca raman la.pix si hartie. Dar asa poate nu mai e obligatoriu echipajul din 3: unu scrie, unu citeste si al treilea e poliglot.
Postat 26 Martie 2024, 20:48 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON