URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2017, 14:33

Absolvenţii de Medicină au sărbătorit împreună: Un profesor i-a îndemnat să respingă impostura, iar ministrul Bodog le-a promis joburi tuturor (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Arena Antonio Alexe a fost arhiplină, luni dimineaţă, când a găzduit prima festivitate de absolvire a studenţilor de la toate specializările Facultăţii orădene de Medicină şi Farmacie, sute de evantaie fiind mânuite de tinerii medici, de rudele şi de prietenii veniţi să se bucure împreună cu ei.

"Prezidiu" supranumerar

În ciuda atmosferei sufocante, doar politicienii s-au străduit să-şi păstreze morga la prezidiul umplut până la refuz, unde au luat loc – alături de decanul Adrian Maghiar şi prodecanii Annamaria Pallag şi Felicia Marc, de rectorul Constantin Bungău şi preşedintele Senatului universitar, Sorin Curilă – şi doi miniştri, orădeanul Florian Bodog (ocupantul portofoliului Sănătăţii) şi sătmăreanul Liviu Pop (cel al Educaţiei), dar şi Florin Birta, viceprimarul Oradiei, prefectul Ioan Mihaiu şi Ioan Mang, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, care s-a dovedit şi cel mai vorbăreţ dintre toţi.

Dincolo de spiciurile protocolare, cei 335 de absolvenţi ai specializărilor de Medicină Generală (115), Medicină Dentară (45), Farmacie (47), Asistenţă medicală generală (51), Balneo-fizioterapie şi recuperare (48), Radiologie şi Imagistrică (29) şi Tehnică Dentară (39), au avut şi ocazia să afle câteva noutăţi legate fie de facultatea tocmai absolvită, fie de sistemul sanitar în care, dacă nu vor prefera să lucreze în străinătate, vor intra după examenul de rezidenţiat.

Promisiuni ministeriale

După ce decanul Adrian Maghiar a făcut o scurtă prezentare a FMF şi, fireşte, i-a felicitat pe tinerii absolvenţi ce urmează să aibă una dintre cele mai nobile profesii, ocupantului fotoliului de ministru al Educaţiei, Liviu Pop, l-a informat că "în scurt timp vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici" ai proiectului de reabilitare a sediului Facultăţii, care are statut de monument istoric.

La rându-i, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, care este atât absolvent, cât şi cadru didactic, ba chiar şi prodecan al FMF, i-a salutat pe tinerii viitori colegi, spunându-le că sunt "cea mai frumoasă promoţie", dar şi promiţându-le că "politica de salarizare a Guvernului va fi pusă în practică până la ultimul cuvânt", astfel încât de anul viitor salariile medicilor vor creşte şi mai mult.

Totodată, Bodog a anunţat, în premieră, că va centraliza examenele pentru ocuparea posturilor, în toate spitalele, la nivel naţional, "în aşa fel înct toţi absolvenţii să aibă un loc de muncă asigurat". "Dorim să tratăm populaţia, dorim să ne tratăm bunicii, să-i tratăm pe cei care au fost alături de noi", a spus Bodog, sugerându-le absolvenţilor să rămână în ţară.

Mang, aluzii la BIHOREANUL

La fel a făcut şi şeful PSD Bihor, Ioan Mang, prezent atât ca vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, cât şi ca profesor la Universitate, el fiind, de altfel, şi vorbitorul cu cel mai lung discurs.

Mang a ţinut să spună că CJ a cooptat Universitatea într-un proiect pentru dotarea FMF şi crearea unui centru ştiinţific, să repete că din ianuarie 2018 medicii primari vor avea salarii chiar şi de 12.000 – 13.000 lei, dar şi că speră ca peste câţiva ani festivitatea de absolvire a Facultăţii să aibă loc în "viitoarea sală multifuncţională care se va construi în Oradea".

"Trebuie să fiţi mândri că absolviţi Universitatea din Oradea, una dintre cele mai dinamice, mai bune şi mai importante universităţi din ţară, indiferent ce spun unele publicaţii bihorene. Este o universitate care are ministrul Sănătăţii cadru didactic aici", l-a lăudat Mang pe Bodog, adăugând că totodată este "singura universitate care are doi miniştri în sală la absolvire".

Alegeţi calea bună!

Cel mai apreciat discurs l-a avut, însă, de departe, profesorul Gabriel Mihalache, cel care le-a fost îndrumător de an tinerilor absolvenţi şi care i-a povăţuit să aleagă corect între impostură şi onestitate, sugerându-le să nu se lăcomească la titluri de doctor obţinute prin fraudă şi la cărţi semnate după metode de tip copy-paste.

Nu la fel de bucuroşi trebuie să fi primit discursul colegii de prezidiu Mang şi Bodog, unul zburat din funcţia de ministru al Educaţiei sub acuza de plagiator, iar celălalt demascat de BIHOREANUL că şi-a obţinut titlul de conducător de doctorate pe baza unei liste de lucrări inventate.

"În anii de facultate aţi trăit momente plăcute, dar şi experienţe grele, împovărătoare, poate chiar traumatizante, restanţe, scandaluri de corupţie... Rămâneţi cu amintirile plăcute, dar nu le uitaţi nici pe cele neplăcute. Încercaţi să perpetuaţi experienţele plăcute şi evitaţi să le repetaţi pe cele rele. Aveţi de ales între două variante, cea uşoară şi contestabilă, bazată pe masterate doar de formă şi doctorate adesea plagiate, pe teme despre care nu ştiţi nimic sau pe care nu aveţi nicio competenţă, cu lucrări unde singura contribuţie este doar numele pe copertă şi nimic altceva... A doua variantă este cea corectă, cu un rezidenţiat prin concurs, o specialitate obţinută riguros, o cercetare ştiinţifică concretizată prin lucrări cu valoare certă", a spus Mihalache, intens aplaudat de tinerii absolvenţi.

Jurământul lui Hipocrat

Din partea acestora, şefa de promoţie Diana Popovici – singura absolventă cu 10 curat – le-a mulţumit dascălilor, dar şi părinţilor care i-au susţinut, financiar şi sufleteşte, în cei 3-4-5-6 ani de studii, după caz, în funcţie de specializare.

Fiecărui tânăr medic i-a fost rostit numele în ordine alfabetică şi i s-a înmânat diploma de absolvire, iar în final toţi cei 335 au rostit împreună Jurământul lui Hipocrat...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
sinistru
Sinistru! Sa iti incepi drumul in profesie avindu0i in fata pe Bungău, Mang, Pop, Maghiar si Bodog. Astia au fiecare condicuta. Unii sunt trimisi in judecata, altii de abia au scăpat, o a treia categorie sunt plagiatori. E bine.
Postat 10 Iulie 2017, 18:32 de andreimagheru
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON