URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 05 AUGUST 2020
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De câte ori se apropie campania electorală, cei 200.000 de arhitecţi orădeni se reactivează, şi aşa aflăm pentru a nu ştiu câta oară că spânzurătorile montate acum patru ani în centru sunt hidoase, cutia de conserve din staţia de tramvai e horror, iar cârciuma nou deschisă nu se simte mai bine nici ea. Trăim în epoca "mai bine să nu se facă nimic decât să se facă prost". Dacă nu se face prost, se face cu întârziere. Iar dacă se face bine şi la timp, banii puteau fi folosiţi în cu totul altă parte. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Am ajuns de unde am plecat, dar cu un preţ mare: resurse materiale şi umane irosite, doar pentru că nu vrem să purtăm o mască, să nu ne îmbulzim unii în alţii şi să ne spălăm pe mâini.
Vorba lu' Lulu
Lucian Cremeneanu
Sunt curios să văd cum o mai scoate la capăt Primăria Oradea de data asta. A vrut să găsească o soluţie pentru acoperişul parcării de pe Strada Independenţei şi, pentru a nu fi acuzată de totalitarism, a organizat concurs. A făcut un regulament (contestat de Ordinul Arhitecţilor din România), a adunat un juriu, a stabilit un termen limită şi tot ce i-a mai rămas de făcut a fost să numere punctele primite pe fiecare proiect, să facă un clasament şi să declare un câştigător. Acum mai trebuie doar să scoată castanele fierbinţi din foc cu propriile mâini.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Care este prima măsură care ar trebui luată de urgență de autorități pentru limitarea creșterii răspândirii infecțiilor cu coronavirus?De stiut

Avocatul Bihoreanului
Mircea Ursuta
Aşa cum arătam săptămâna trecută, Legea nr. 136/2020, cunoscută popular ca legea carantinei şi izolării la domiciliu, adoptată în urma unei decizii din 25 iunie 2020 a Curţii Constituţionale, prevede că izolarea unei persoane fără acordul acesteia se poate dispune doar pentru 48 de ore, într-o unitate sanitară sau, după caz, într-o locaţie alternativă ataşată unităţii sanitare, atunci când medicul constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). Î
04 Decembrie 2019, 20:10

A treia oară e cu noroc? Universitatea din Oradea a trimis Ministerului Educaţiei o nouă variantă a Cartei

A treia oară e cu noroc? Universitatea din Oradea a trimis Ministerului Educaţiei o nouă variantă a Cartei Cea de-a treia formă a Cartei a fost decisă în urma unor dezbateri publice organizate în Universitate şi după discuţii în Senatul academic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea încearcă din nou să modifice Carta instituţiei, adică "biblia" care conţine regulile generale după care instituţia se ghidează.

După ce Ministerul Educaţiei a respins două propuneri de Cartă transmise de Universitate, invocând că mai multe articole nu respectă prevederile legislative în vigoare, Senatul academic a votat a treia variantă, care în această săptămână a fost trimisă la Bucureşti. De asemenea, miercuri, documentele au fost postate pe site-ul Universităţii. 

"Am luat în calcul toate observaţiile transmise în cele două adrese ale Ministerului Educaţiei, am făcut modificările solicitate şi sperăm să nu mai fie alte observaţii", a declarat preşedintele Senatului, Vasile Căuş, pentru BIHOREANUL.   

Senat mai suplu

Cea de-a treia variantă a Cartei prevede reducerea numărului senatorilor Universităţii de la 76 la 64, dar şi o nouă formă de reprezentare a facultăţilor în forul legislativ al instituţiei.

Cei mai mulţi senatori, 10 la număr, va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, cea mai mare din Universitate. Facultatea de Protecţia Mediului va avea cinci reprezentanţi în Senat, iar cea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei patru. Câte trei senatori vor avea facultăţile de Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe Socio-Umane, Ştiinţe şi Informatică şi Ştiinţe Economice, iar câte doi facultăţile de Arte, Litere, Istorie, Inginerie Energetică şi Management Industrial, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Drept. Fiind nişte structuri mai mici, Facultatea de Teologie şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic vor avea câte un senator.

Pe lângă cadrele didactice, Senatul Universităţii va fi completat de 16 studenţi.

Fără cumul de funcţii

În noua formă, Carta mai prevede că un universitar nu poate avea mai mult de o funcţie de conducere. Concret, Codul de Etică, anexă a Cartei, stabileşte printre incompatibilităţi şi deţinerea a două funcţii de conducere sau a unei funcţii de conducere concomitent cu cea de membru într-o structură de conducere a Universităţii. Astfel, de exemplu, dacă un decan este ales membru în Senatul academic, după validarea mandatului care a generat starea de incompatibilitate, are la dispoziţie 15 zile să aleagă funcţia la care renunţă. Dacă nu va face acest pas, va fi automat suspendat din funcţia care l-a dus în incompatibilitate.

Această prevedere vine după ce în primele două variante ale Cartei Senatul a interzis explicit accesul universitarilor cu funcţii de conducere în acest for legislativ, iar Ministerul Educaţiei a transmis că acest lucru contravine Legii Educaţiei, care nu prevede o astfel de interdicţie.

Reformă respinsă

Procesul de revizuire a Cartei Universităţii a debutat în luna noiembrie a anului trecut, fiind impus de faptul că actuala variantă datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a girat primele variante ale Cartei, care aveau câteva prevederi reformatoare. Printre altele, se dorea ca niciun şef al Universităţii (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) să nu poată ocupa funcţia mai mult de două mandate, ca niciun universitar să nu poată fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, ca decanii să fie selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat ori ca rectorul să poată fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar. Toate aceste modificări au fost însă respinse de Ministerul Educaţiei.

Una dintre propunerile prevăzute din prima formă a Cartei şi care s-a păstrat şi acum este că universitarii condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului îşi pierd automat locul de muncă în instituţie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Misiune imposibilă: Votul pentru Carta Universităţii din Oradea, blocat de senatorii nemulţumiţi de reprezentarea facultăţilor"

"Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)"

"Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.0976 RON
  • 1 EUR = 4.8341 RON
  • 1 HUF = 0.014 RON