URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 23 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2019, 20:10

A treia oară e cu noroc? Universitatea din Oradea a trimis Ministerului Educaţiei o nouă variantă a Cartei

A treia oară e cu noroc? Universitatea din Oradea a trimis Ministerului Educaţiei o nouă variantă a Cartei Cea de-a treia formă a Cartei a fost decisă în urma unor dezbateri publice organizate în Universitate şi după discuţii în Senatul academic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Universitatea din Oradea încearcă din nou să modifice Carta instituţiei, adică "biblia" care conţine regulile generale după care instituţia se ghidează.

După ce Ministerul Educaţiei a respins două propuneri de Cartă transmise de Universitate, invocând că mai multe articole nu respectă prevederile legislative în vigoare, Senatul academic a votat a treia variantă, care în această săptămână a fost trimisă la Bucureşti. De asemenea, miercuri, documentele au fost postate pe site-ul Universităţii. 

"Am luat în calcul toate observaţiile transmise în cele două adrese ale Ministerului Educaţiei, am făcut modificările solicitate şi sperăm să nu mai fie alte observaţii", a declarat preşedintele Senatului, Vasile Căuş, pentru BIHOREANUL.   

Senat mai suplu

Cea de-a treia variantă a Cartei prevede reducerea numărului senatorilor Universităţii de la 76 la 64, dar şi o nouă formă de reprezentare a facultăţilor în forul legislativ al instituţiei.

Cei mai mulţi senatori, 10 la număr, va avea Facultatea de Medicină şi Farmacie, cea mai mare din Universitate. Facultatea de Protecţia Mediului va avea cinci reprezentanţi în Senat, iar cea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei patru. Câte trei senatori vor avea facultăţile de Geografie, Turism şi Sport, Inginerie Managerială şi Tehnologică, Ştiinţe Socio-Umane, Ştiinţe şi Informatică şi Ştiinţe Economice, iar câte doi facultăţile de Arte, Litere, Istorie, Inginerie Energetică şi Management Industrial, Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Drept. Fiind nişte structuri mai mici, Facultatea de Teologie şi Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic vor avea câte un senator.

Pe lângă cadrele didactice, Senatul Universităţii va fi completat de 16 studenţi.

Fără cumul de funcţii

În noua formă, Carta mai prevede că un universitar nu poate avea mai mult de o funcţie de conducere. Concret, Codul de Etică, anexă a Cartei, stabileşte printre incompatibilităţi şi deţinerea a două funcţii de conducere sau a unei funcţii de conducere concomitent cu cea de membru într-o structură de conducere a Universităţii. Astfel, de exemplu, dacă un decan este ales membru în Senatul academic, după validarea mandatului care a generat starea de incompatibilitate, are la dispoziţie 15 zile să aleagă funcţia la care renunţă. Dacă nu va face acest pas, va fi automat suspendat din funcţia care l-a dus în incompatibilitate.

Această prevedere vine după ce în primele două variante ale Cartei Senatul a interzis explicit accesul universitarilor cu funcţii de conducere în acest for legislativ, iar Ministerul Educaţiei a transmis că acest lucru contravine Legii Educaţiei, care nu prevede o astfel de interdicţie.

Reformă respinsă

Procesul de revizuire a Cartei Universităţii a debutat în luna noiembrie a anului trecut, fiind impus de faptul că actuala variantă datează din 2011, răstimp în care Legea Educaţiei a suferit numeroase modificări.

Fostul preşedinte al Senatului, Sorin Curilă, a girat primele variante ale Cartei, care aveau câteva prevederi reformatoare. Printre altele, se dorea ca niciun şef al Universităţii (rector, preşedinte de Senat, prorector, decan, director de departament) să nu poată ocupa funcţia mai mult de două mandate, ca niciun universitar să nu poată fi director de departament, prodecan sau decan dacă are rude în structura pe care o conduce, ca decanii să fie selectaţi printr-un concurs organizat de rector şi Senat ori ca rectorul să poată fi demis dacă Universitatea are doi ani la rând deficit financiar. Toate aceste modificări au fost însă respinse de Ministerul Educaţiei.

Una dintre propunerile prevăzute din prima formă a Cartei şi care s-a păstrat şi acum este că universitarii condamnaţi definitiv pentru acte de corupţie şi infracţiuni contra patrimoniului îşi pierd automat locul de muncă în instituţie.

Citeşte pe această temă şi articolele:

"Misiune imposibilă: Votul pentru Carta Universităţii din Oradea, blocat de senatorii nemulţumiţi de reprezentarea facultăţilor"

"Dezbatere la Universitatea Oradea. Un decan cere ca universitarii condamnaţi pentru corupţie să poată preda în continuare: „Cine poate lua piatra, să arunce!” (FOTO)"

"Lege... fără pagini: Carta Universităţii din Oradea făcută praf, după ce Ministerul Educaţiei a dat-o de două ori la refăcut"

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6712 RON
  • 1 EUR = 4.9758 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON