URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Octombrie 2019, 10:30

Misiune imposibilă: Votul pentru Carta Universităţii din Oradea, blocat de senatorii nemulţumiţi de reprezentarea facultăţilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru a doua oară în trei zile, Senatul Universităţii din Oradea s-a dovedit incapabil să dea votul final pentru o nouă variantă a Cartei instituţiei, modificată după cerinţele Ministerului Educaţiei.

Miercuri la prânz, Senatul a fost convocat pentru a dezbate Carta, la fel cum a fost şi în prima zi a acestei săptămâni. În ambele dăţi, însă, senatorii nu au ajuns la nicio concluzie, deoarece mai mulţi au părăsit întrunirea, lăsând-o fără cvorum.

Bătaia pe Senat

Subiectul disputei este felul în care va fi compus viitorul Senat al Universităţii, mai precis câţi reprezentanţi va avea fiecare facultate în parte, ţinând cont că în următoarea legislatură numărul senatorilor cadre didactice va scădea de la 76 la 64, conform unei decizii deja luate.

Preşedintele Senatului, Aurel Căuş, a vrut să supună votului trei variante. Prima prevede că cele 15 facultăţi vor fi reprezentate în Senat printr-un calcul proporţional, în funcţie de numărul de cadre didactice al fiecăreia. Astfel, dacă o facultate are 20% din numărul total de cadre didactice din Universitate, ar urma să aibă tot 20% de locuri în Senat.

Cea de-a doua variantă vizează aplicarea aceluiaşi principiu al proporţionalităţii, dar în scăderea numărului de senatori din prezent. Altfel spus, dacă numărul senatorilor se reduce cu 20%, fiecare facultate să aibă cu 20% mai puţini reprezentanţi faţă de câţi are în prezent. "Calculul arăta că, în această situaţie, reieşeau 44 de locuri întregi, iar cele 4 rămase până la numărul total de 48 de cadre didactice în Senat (n.r. diferenţa până la 64 fiind reprezentată de studenţi) să fie distribuite facultăţilor mari, mai precis câte unul pentru Facultatea de Medicină şi Farmacie, de Protecţia Mediului, de Inginerie Electrică şi de Ştiinţe Economice", a declarat Căuş, miercuri, pentru BIHOREANUL.

Cea de-a treia variantă era similară celei de-a doua, dar cele 4 locuri urmau să fie distribuite diferit: două la FMF şi unul la Protecţia Mediului, respectiv la IETI. 

Una s-a votat...

Prima variantă propusă pentru vot este similară unei prevederi deja votate în Senat, într-o şedinţă din luna mai, când forul era condus de Sorin Curilă. Numai că, la acea vreme, deşi senatorii au votat o repartizare conform principiului proporţionalităţii, calculul făcut de conducerea Senatului într-un tabel anexat Cartei, care arăta exact câte locuri revin fiecărei facultăţi, nu respecta acest principiu. Adică una s-a votat, alta s-a calculat! "Acesta este şi motivul pentru care am cerut acum să votăm din nou acest articol din Cartă", a precizat preşedintele Senatului. 

În plus, abia după ce au văzut tabelul cu pricina - care nu a fost aprobat în Senat - unii senatori şi-au dat seama că opţiunea proporţionalităţii nu este cea mai potrivită. Asta pentru că mulţi ar putea rămâne cu rol de figuranţi în Senat, întrucât deciziile vor fi luate de două-trei facultăţi mari, care vor putea asigura singure majoritatea în Senat. 

FMF dă startul

Ţinând cont că Ministerul Educaţiei a respins oricum Carta votată în luna mai, Căuş a considerat oportun să repună acum pe tapet problema reprezentării în Senat, cu tot cu cele trei variante posibile.

Această decizie a născut nemulţumirea senatorilor de la Medicină, cea mai mare facultate orădeană şi care militează pentru reprezentarea direct proporţională cu numărul de cadre didactice, fără alte calcule. Dacă această regulă s-ar aplica, 13 din viitorii 64 senatori vor fi dascăli ai FMF.

În şedinţa Senatului de luni, medicul Narcis Vîlceanu a reclamat că mandatul său şi al colegilor medicinişti din partea conducerii FMF este să nu încurajeze votul, pentru că varianta deja votată este pe placul lor. Chiar dacă puteau vota aceeaşi variantă şi acum, ea regăsindu-se între cele trei opţiuni, toţi senatorii FMF au preferat să boicoteze şedinţa. S-au ridicat şi au plecat, iar întrunirea a trebuit suspendată, din lipsă de cvorum.

La fel au procedat mediciniştii şi în şedinţa Senatului de miercuri, când discuţiile au fost reluate. Interesant este însă că, de data aceasta, ei au fost urmaţi şi de senatori de la Protecţia Mediului, Ştiinţe Economice şi de fostul cancelar al Senatului, Daniel Paşca, reprezentant al Facultăţii de Informatică şi Ştiinţe. În total, miercuri, 12 senatori au părăsit şedinţa, care a rămas iar fără cvorum, aşadar fără un verdict.

"O bătaie de joc"

Senatorii boicotează votul pentru că ştiu că restul senatorilor nu ar mai vota pentru prima variantă propusă, care ar reduce numărul reprezentanţilor din facultăţile mari. Aşadar, varianta pe care ei o preferă nu mai are şanse să treacă la vot...

Totuşi, cei care au părăsit şedinţele Senatului spun că nu vor ceda. "Nu mai votăm, am votat o dată. Este o bătaie de joc, trebuie să votăm până iese cum trebuie. Aşa ştie domnul Căuş să conducă Senatul", acuză Daniel Paşca, fost cancelar al forului şi, totodată, un oponent vehement al actualului preşedinte. Paşca spune că a ieşit din şedinţă din solidaritate cu FMF, care, în opinia sa, are tot dreptul să ceară o reprezentare mare în Senat, ţinând cont că numărul cadrelor didactice de la această facultate reprezintă 27% din totalul universitarilor orădeni.

Senatul este chemat din nou luni să dea un vot pe Cartă. Rămâne de văzut cu ce folos...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Model PSD
Acum spre finalul mandatului administratia penala a universitatii isi pregateste scaunele caldute si bine platite pentru viitor. Acestia isi titularizeaza si fixeaza pe posturi importante oamenii pe care iau folosit pana mai ieri pe post de slugi, tinandui in sah cu posturi nescoase la concurs, isi angajeaza copii si neamurile, isi umplu de bani conturile firmelor personale si a interpusilor, totul sub nepasarea organelor abilitate sa opreasca aceste nelegiuiri si cu nepasarea unor oameni din institutie care mituiti cu tot felul de venituri de pe proiecte de cercetare sau te mai miri de pe ce surse ingenios gasite (uneori chiar cu oarecare acoperire legala). Aflata intr-o situatie economica dezastruoasa universtatea gaseste calea sa plateasca venituri unor persoane sus puse, cu mult peste veniturile primarului municipiului Oradea de exemplu care desi uneori nepopular are multe realizari concrete si care tine in mana un buget net superior. Institutia gaseste resurse pentru alimentarea conturilor unor firme bine alese, multe lucrari fiid fara finalizare sau mult supraevaluate si prost realizate. Aceste persoane bine salarizate si care ocupa functii de conducere si decizie, sub acoperirea unor legi pe care le interpreteaza dupa bunul plac, praduiesc bugetul institutiei in fiecare zi, in detrimentul studentilor in primul rand si al colegilor onesti din cadrul institutiei care sau retras si privesc neputinciosi. Cadre didactice care muncesc sunt puse deoparte de persoane care le acapareaza munca si care apar pe tot felul de proiecte, lucrari, inventii fara sa aibe tangenta cu domeniul respectiv si fara sa faca nimic pentru aceste rezultate (caz elocvent Simona Bungau sotia rectorului care apare peste tot precum Elena Ceausescu) Oare nu le este rusine macar de prietenii lor, de copii lor? Cum se pot uita in ochii oamenilor onesti, a copiilor lor? Atunci cand unii se deplaseaza pe ERASMUS sau alte surse de finantare, cum se uita in ochii colegilor din strainatate cand merg acolo fara sa faca nimic din munca lor de cadre didactice de elita cum se prezinta? Vina cea mai mare pentru ce se intampla azi in institutie o poarta institutiile statului, care tolereaza si chiar protejeaza astfel de persoane, uneori chiar participa la actiunile lor, indemnandui pe acestia sa recidiveze. Ce face curtea de conturi (angajati in universitate), DNA (studenti ai infractorilor), procurori (doctoranti ai mizerabililor), justitia (angajati in universitate)? Oare sa fie justitia regina coruptiei? Rau a ajuns aceasta institutie. Degeaba sprijina primaria inaltarea unor ziduri moderne daca nu se schimba din temelii mizeria umana. Imi este rusine sa jignesc dar degradatii institutiei si slugile acestora (lingai, oportunisti, incompetenti, mincinosi, putori ordinare, etc.) care au acaparat institutia nu pot aduce progres in educarea noi generatii NICIODATA.
Postat 25 Octombrie 2019, 03:28 de scarbit
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON