URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Fumatul este un viciu care produce numeroase boli şi decese, fiind considerat în ţările dezvoltate principala cauză a bolilor prevenibile şi a morţii premature. Numai în SUA apar în fiecare an peste un milion de noi fumători din rândul copiilor şi adolescenţilor. Majoritatea fumătorilor au mari dificultăţi în a renunţa la fumat...
27 Decembrie 2012, 14:18

A scăzut numărul abandonurilor de copii şi a crescut cel al adopţiilor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Directorul general Călin Puia şi adjuncţii Szanto Ildiko şi Eliana Cozman au prezentat joi rezultatele activităţii Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor pe anul 2012, un an în care instituţia a stabilit parteneriate cu 9 alte instituţii publice (Universitatea Oradea şi Universitatea Partium, Teatrul Regina Maria, Inspectoratul Şcolar, AJOFM etc) şi organizaţii neguvernamentale acreditate ca furnizori privaţi de servicii sociale, în scopul organizării unor activităţi de socializare, de sprijin reciproc în promovarea şi protecţia drepturilor copiilor şi adulţilor cu handicap şi de integrare socio-profesională a tinerilor care, la vârsta majoratului, părăsesc instituţiile DASPC.

În anul care se încheie, Direcţia a furnizat servicii sociale pentru 350 de copii aflaţi în structuri de tip rezidenţial şi pentru 1.187 de copii în structuri de tip familial, numărul copiilor cu handicap neinstituţionalizaţi în centre de plasament ori case de tip familial fiind în întregul judeţ de 1.264, iar cel al adulţilor de 18.143 persoane.

Indicatorul cel mai îmbucurător pentru DASPC a fost anul acesta scăderea la 86 a numărului de copii abandonaţi în spitalele din Bihor (Maternitatea Oradea, Spitalul Municipal Oradea şi cele din Salonta, Marghita şi Aleşd), faţă de 98 înregistraţi în cursul anului 2011, în paralel cu creşterea numărului de dosare de adopţie instrumentate (26 de copii adoptaţi în cursul anului 2012 dintr-un total de 45 declaraţi adoptabili), pe rolul instanţelor de judecată mai fiind înregistrate alte 30 de dosare de adopţie în curs de finalizare.

Anul acesta a prilejuit şi o economie de aproape 15% din bugetul DASPC, în urma externalizării (adică a încredinţării către diverse ONG-uri acreditate) a unor structuri ale instituţiei: Centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi nr. 2 Oradea şi cel din Popeşti, centrele de recuperare şi reabilitare a persoanelor adulte cu handicap din Bratca şi Râpa, 6 apartamente din Oradea şi o casă din Săcueni cu statut de locuinţe protejate pentru persoane adulte cu handicap şi Căminul pentru persoane vârstnice din Băiţa.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.571 RON
  • 1 EUR = 4.9678 RON
  • 1 HUF = 0.0131 RON