Directorul general Călin Puia şi adjuncţii Szanto Ildiko şi Eliana Cozman au prezentat joi rezultatele activităţii Direcţiei pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor pe anul 2012, un an în care instituţia a stabilit parteneriate cu 9 alte instituţii publice (Universitatea Oradea şi Universitatea Partium, Teatrul Regina Maria, Inspectoratul Şcolar, AJOFM etc) şi organizaţii neguvernamentale acreditate ca furnizori privaţi de servicii sociale, în scopul organizării unor activităţi de socializare, de sprijin reciproc în promovarea şi protecţia drepturilor copiilor şi adulţilor cu handicap şi de integrare socio-profesională a tinerilor care, la vârsta majoratului, părăsesc instituţiile DASPC.
În anul care se încheie, Direcţia a furnizat servicii sociale pentru 350 de copii aflaţi în structuri de tip rezidenţial şi pentru 1.187 de copii în structuri de tip familial, numărul copiilor cu handicap neinstituţionalizaţi în centre de plasament ori case de tip familial fiind în întregul judeţ de 1.264, iar cel al adulţilor de 18.143 persoane.
Indicatorul cel mai îmbucurător pentru DASPC a fost anul acesta scăderea la 86 a numărului de copii abandonaţi în spitalele din Bihor (Maternitatea Oradea, Spitalul Municipal Oradea şi cele din Salonta, Marghita şi Aleşd), faţă de 98 înregistraţi în cursul anului 2011, în paralel cu creşterea numărului de dosare de adopţie instrumentate (26 de copii adoptaţi în cursul anului 2012 dintr-un total de 45 declaraţi adoptabili), pe rolul instanţelor de judecată mai fiind înregistrate alte 30 de dosare de adopţie în curs de finalizare.
Anul acesta a prilejuit şi o economie de aproape 15% din bugetul DASPC, în urma externalizării (adică a încredinţării către diverse ONG-uri acreditate) a unor structuri ale instituţiei: Centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi nr. 2 Oradea şi cel din Popeşti, centrele de recuperare şi reabilitare a persoanelor adulte cu handicap din Bratca şi Râpa, 6 apartamente din Oradea şi o casă din Săcueni cu statut de locuinţe protejate pentru persoane adulte cu handicap şi Căminul pentru persoane vârstnice din Băiţa.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.