URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Martie 2021, 11:45

A murit fostul decan al Facultăţii de Protecţia Mediului, Vasile Bara. El era judecat pentru luare de mită

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unul dintre cei mai controversaţi profesori ai Universităţii din Oradea, Vasile Bara, a decedat, la vârsta de 74 de ani, din cauza unei boli cronice.

Familia şi apropiaţii săi au anunţat vestea în rubrica specifică a ziarului "Crişana" de marţi.

"Cu nemărginită durere, anunţăm încetarea din viaţă, după o scurtă, dar grea suferinţă, a dragului nostru soţ, tată şi socru, prof. univ. dr. Vasile Bara, care, la 74 de ani, a pornit spre veşnicie lăsându-ne singuri şi trişti. Slujba de înmormântare va avea loc mâine, 31 martie 2021, de la ora 12.00, la Capela Haşaş a Cimitirului Municipal, unde va fi oficiat şi stâlpul, în această seară, de la ora 19.00. Dumnezeu să ierte şi să odihnească sufletul său mare şi generos. Familia îndurerată", se arată în anunţ.

Un "CV" greu

Un apropiat al defunctului Teodor Maghiar, "întemeietorul" Universităţii din Oradea, Vasile Bara, un veterinar format la 30 de ani şi "uns" profesor de protectorul său, a fost ani buni decanul Facultăţii de Protecţia Mediului şi şi-a câştigat faima prin scandaluri şi afaceri pe lângă lege, prezentate de-a lungul ultimilor două decenii în paginile BIHOREANULUI: hărţuirea sexuală a angajatelor, plagierea lucrărilor ştiinţifice, transformarea bazei didactice de la Sântimbreu în teren de braconaj şi a celei din Sânmartin în parcare pentru TIR-urile lui Doru Maghiar sunt doar câteva din învârtelile fostului decan.

Declinul carierei lui Bara a început în 2011, după ce un control intern al rectorului de-atunci, Cornel Antal, a scos la iveală că decanul a închiriat în condiţii oneroase un teren de zece hectare pe care facultatea îl avea la Carei, ca bază didactică. Bara nu doar că nu avea dreptul să semneze documentele, terenul fiind în administrarea Universităţii, dar banii aferenţi arendei nu au ajuns niciodată în conturile instituţiei.

Trimis în judecată

Pensionat cu forţa în 2012, după ce Senatul Universităţii nu şi-a mai dat acordul să rămână titular, Vasile Bara n-a dispărut din atenţia publică. În 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor l-au trimis în judecată, alături de alţi trei foşti colegi din facultate (secretarul şef al facultăţii, Zoriţa Cap, administratorul de patrimoniu al aceleiaşi facultăţi, Nicole Pregon, şi şeful de lucrări Ionel Oşvat) cu acuzaţiile de luare de mită, trafic de influenţă şi abuz în serviciu contra intereselor publice.

Concret, Bara era acuzat că, între anii 2007 şi 2011, a luat mită de la trei foşti studenţi pentru a-i ajuta să promoveze fraudulos facultatea. Potrivit procurorilor, studenţii erau restanţieri la plata taxelor, dar secretara-şefă Zoriţa Cap nu i-a pus pe listele tinerilor propuşi spre exmatriculare, din acest motiv.

Rechizitoriul a arătat că fostul decan ar fi pretins şi primit de la cei trei studenţi mai multe sume de bani: 8.000 lei în iarna 2007-2008, 2.800 lei pentru plata unor produse electrocasnice în cursul anului universitar 2008-2009, plus 12.000 lei în primăvara anului 2010. La schimb, Bara a rezolvat ca profesorii "să-i accepte în examene în pofida absenţelor la cursuri şi să le acorde note de trecere la examenele susţinute, independent de nivelul de cunoştinţe".

Mai mult, în primăvara anului 2010, prin intermediul lui Pregon, Bara a mai pretins şi primit câte 500 euro de la fiecare student, pentru a le întocmi lucrările de licenţă şi, totodată, pentru a-i ajuta să promoveze examenul final.

Procesul este în derulare la Tribunalul Bihor, având următorul termen stabilit pentru data de 4 mai.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Divinitatea intervine
Inca o palma primita de justitie. In rest nu s-a schimbat nimic........
Postat 31 Martie 2021, 11:40 de scarbit
Justitie
De justitia omeneasca te poti eschiva dar nu si cea de pe lumea cealalta.
Postat 31 Martie 2021, 08:23 de AnnoNymus
De morți numai de bine.
Dar, cine a trecut în anii’90 pe la Protecția Mediului, știe ce diferență radicală de caracter era între dânsul și predecesorul, Josan.
Postat 30 Martie 2021, 12:39 de User anonimizat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON