URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Februarie 2023, 20:35

A murit filozoful Mihai Șora, la 106 ani

A murit filozoful Mihai Șora, la 106 ani sursa foto: Louise Sora, Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Scriitorul și filozoful Mihai Șora a murit sâmbătă, la vârsta de 106 ani. 

Anunțul a fost făcut de soția lui, Luiza Palanciuc.

„Ai fost fericire pură”

Iubitule, ai fost fericire pură: nu doar un om frumos, ci Frumusețea însăși, credința, nădejdea și dragostea, cum spune cuvântul apostolic. Și niciodată nu-ți voi fi îndeajuns de recunoscătoare pentru tot ce mi-ai dăruit timp de aproape două decenii. Tu m-ai scos de pe șinele destinului meu și m-ai legat ireversibil și armonios de al tău, cu o grație de care numai tu erai capabil și pe care nu mulți pământeni o pot cuprinde cu mintea sau cu inima", a scris soția scriitorului, pe Facebook.

"Încă nu știu cum va arăta ziua de mâine, nici toate cele care vor urma. E dincolo de puterea mea de acceptare. Unii oameni ar trebui să trăiască veșnic – nu numai în Rai, unde, negreșit, tu vei sta, ci și pe punctul acesta albastru, boțul de apă și humă care plutește în spațiu și pe care opt miliarde de alte făpturi omenești – dar niciuna ca tine – conviețuiesc, se ceartă sau se iubesc, se războiesc ori își sunt – unele, altora – sprijin. E frig fără tine, iubitule”, a mai scris ea, semnându-se Aziul.

(sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Elevul lui Eliade

Născut pe 7 noiembrie 1916, în Timiș, comuna Ianova, în familia preotului ortodox Melentie Șora, originar din satul bihorean Feneriș.

În 1934, a absolvit Liceul „Constantin Diancovici-Loga” din Timișoara, unde a studiat filosofia și limbile clasice, latina și greaca, scrie libertatea.ro.

A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universității djn București, unde i-a avut profesori pe Nae Ionescu, Mircea Vulcănescu și Mircea Eliade.

El a studiat filosofie la Sorbona, cu o bursă a guvernului de la Paris, iar apoi, din cauza ocupației germane, și-a continuat studiile la Universitatea din Grenoble (1940-1945). Aici și-a pregătit teza de doctorat despre opera lui Blaise Pascal.

În 1948, a revenit în România și a lucrat ca funcţionar în cadrul Serviciului de presă la Ministerul de Externe (1948-1950), apoi a fost şef al redacţiei de literatură a Editurii în limbi străine de pe lângă Institutul Român pentru Relaţii Culturale cu Străinătatea (1951-1954), redactor-şef al compartimentului ''Moştenirea literară'' al Editurii de Stat pentru Literatură şi Artă, unde reia seriile "Biblioteca pentru toţi", ''Scriitori români'' ş.a.(1954-1969), precum şi şef al serviciului Biblioteci în cadrul Ministerului Învăţământului (1970-1977), de unde se pensionează.

Șora a fost primul ministru al Învăţământului după căderea regimului comunist, făcând parte din guvernul condus de Petre Roman. A demisionat din funcţie în semn de protest faţă de mineriadele din 13-15 iunie 1990, refuzând apoi să mai ocupe funcţii în cadrul administraţiei de stat, scrie digi24.ro.


(sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Prezent la proteste

Opera lui Mihai Șora cuprinde „Du dialogue intérieur: Fragment d'une anthropologie métaphysique”, (1947), „Sarea pământului” (1978), „A fi, a face, a avea”, (1985), „Eu&tu&el&ea... sau dialogul generalizat” (1990), „Firul ierbii” (1998), „Câteva crochiuri și evocări” (2000), „Locuri commune” (2004), „Clipa & timpul” (2005).

El a fost căsătorit de două ori și are trei copii din prima căsătorie. În 2014, la vârsta de 98 de ani, s-a recăsătorit cu scriitoarea Luiza Palanciuc-Șora.

Chiar și după ce a îndeplinit 100 de ani, a rămas o persoană activă, cu un discurs public coerent și interesant. Foarte prezent în mediul online, Mihai Şora împărtăşea experienţele şi întâmplările cotidiene, dar şi versuri şi cugetări, iar pagina sa de Facebook era urmărită de peste peste 60.500 de fani, scrie news.ro.

De asemenea, el a devenit o figură publică asociată protestelor anti-guvernamentale din ultimii ani, fiind frecvent prezent la protestele stradale, denunțând proiecte cu potențial ecologic dezastruos sau modificarea legilor justiției, despre care spunea că ar putea anula eforturile anticorupție depuse în România.

A protestat în stradă, în București, împotriva faimoasei OUG 13, criticând dur politicienii: „Să te foloseşti de întunericul nopţii ca să strecori o lege aşa, e o ticăloşie. Lumea a ieşit în stradă ca să protesteze. Locul hoţului e la puşcărie. Nu în fruntea mesei şi nu în capul ţării”. 

Unul dintre cele mai puternice mesaje ale filosofului faţă de modificarea codurilor penale a fost un avertisment privind libertatea românilor. ”Ceea ce au făcut guvernanţii în această noapte pot face oricând, în orice moment, cu orice lege, nu doar în Justiţie. Dacă acum pui lacăt pe independenţa Justiţiei, mâine poţi interzice circulaţia persoanelor, poţi suprima internetul, presa liberă; poţi închide graniţele, poţi trimite oamenii în lagăre, la munca silnică ori îi poţi, pur şi simplu, extermina”, a scris Mihai Şora pe 1 februarie 2017, precizând că societatea s-a întors nu în 1990, ci în 1947.

„Mă simt acasă în Bihor”

La vârsta de 101 ani, Mihai Șora a primit premiul „Iosif Vulcan” la Zilele Revistei Familia, acordat pentru „dimensiunea modelatoare şi luminoasă a vieţii şi operei domniei sale".

Cu această ocazie, a vorbit despre rădăcinile sale bihorene, iar soția sa a prezentat un film făcut în satul natal al tatălui filozofului, Feneriș, din comuna Pocola.

„Mi-am petrecut o bună parte din copilărie aici. Simţi acel loc al părinţilor tăi şi al bunicilor tăi. (…) Bănăţenii, fiind foarte mândri şi uitându-se de sus la "venituri", era evident că şi pe tatăl meu îl catalogau drept aparţinând acestei categorii. Din solidaritate cu el, deşi născut în Banat, din mamă bănăţeană, eu mă consideram bihorean”, povestea, în film, Mihai Şora.

„Mereu am ţinut legătura cu rudele mele bihorene şi chiar nutrind un fel de sentiment de bihorean. (…) În Bihor nu m-am întâlnit cu mari bogăţii, care să ofere un fel de garanţie identitară. Aici totul era modest, era local, era îngrădit, chiar şi peisajul între Munţii Codrului şi Munţii Apuseni, într-un fel de oală, pe fundul căreia era aşezat pe un deal satul tatălui meu şi al rudelor mele paterne, Fenerişul", a spus filozoful.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Voi ați observat că turnătorii Securității și foștii agenți ai URSS ...
... trăiesc prea mult?
Postat 27 Februarie 2023, 09:19 de KP
Să te ocrotească cel de sus, dacă nu e totul o poveste...
Condoleanțe familiei, iar cel de sus dacă există, te va pune într-un loc frumos sper asta, s-a întrerupt firul vieții unui om. A plecat un mare domn, dar și un om frumos. A plecat un om care a dat viață creeaților sale, prin finețea spiritului, prin bunătatea și sensibilitatea sa. Pentru mulți a fost un om, un coleg și un prieten plin de solicitudine. Sunt oameni buni, sunt oameni mari si sunt valori. El a cuprins tot. Dar ceea ce mai puțin știm e că și-a purtat partea nevăzută a crucii, care era mai grea ca însăși viața. Acum se pare că nici o mie de cuvinte nu mai contează. Ne rămâne revolta adâncă, Dumnezeu îi va lumina calea de dincolo dacă mai există cale și nu e doar o poveste filosofică. Ne va urmări posibil de sus frumusețea fugară și nepăsarea pentru dureri și frământări străine. Acum, însă, când sufletul lui se ridică tăcut pe bolta celestului, tăcerea noastră ar fi cu mult mai decentă.
Postat 25 Februarie 2023, 22:53 de Morometul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON