URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 23 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Aprilie 2022, 15:30

A încetat din viață Liana Cozea, reputat critic și istoric literar din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liana Cozea, un reputat scriitor, critic și istoric literar din Oradea, membru al Uniunii Scriitorilor din România și autoare a 9 cărți, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de familie și de Facultatea de Litere a Universității Oradea, care o descrie pe fosta universitară ca „o profesoară desăvârșită, un Om drept și iubit, un critic și istoric literar de valoare”.

Liana Cozea s-a născut la 21 decembrie 1944 în Beiuș și a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, secția limba și literatura română, pe care a absolvit-o în 1967. În 1981 şi-a luat cea de a doua licență, la aceeași facultate, secția limba și literatura română-limba și literatura engleză.

După absolvire a predat la un liceu industrial, apoi a fost corector la Tipografia din Oradea și la revista „Familia”, între 1968-1969. Din 1969 a lucrat ca bibliograf la Biblioteca Institutului Pedagogic orădean, iar între 1972-1989 ca filolog la același institut. Între 1976-1978 a predat la acest institut cursuri de sociologia culturii și cursuri pentru studenții străini, apoi a fost traducător.

Din 1990 până în 2010 Liana Cozea a fost lector, conferențiar și profesor universitar la Catedrele de limba și literatura română și limba și literatura engleză ale Facultății de Litere din Universitatea din Oradea. În 1993 a obținut titlul de doctor în litere al Facultății de Litere din Cluj.

A debutat în revista „Familia” în 1968 cu interviuri și cronici muzicale. A publicat zeci de articole de specialitate în revistele „România literară”, „Steaua”, „Apostrof”, „Studia UBB Cluj-Napoca”, „Vatra”, „Arca”, „Familia”, dar și nouă cărți de istorie, critică literară și eseuri, cele mai multe gravitând în jurul unor personalități feminine ale culturii române, cărți bine primite de critica literară.

Dintre acestea, amintim: „Cvartet cu prozatoare”, Oradea, Biblioteca Revistei Familia, 1997; „Portretul unei doamne”, Pitești, Paralela 45, 2000; „Exerciții de admirație și reproș. Hortensia Papadat-Bengescu”, Paralela 45, 2002; „Confesiuni ale eului feminin”, Paralela 45, 2005; „Al doilea eu”, Cartea Românească, 2013; „Patru critici literari. Jurnale și memorii”, București, Cartea Românească, 2018.

În 1998 Lianei Cozea i s-a acordat premiul „M. G. Samarineanu” al Revistei Familia, iar în 2006 premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din octombrie 1999.

Cititoare constantă și totodată critică a BIHOREANULUI, profesoara Liana Cozea fost o doamnă desăvârșită, un caracter puternic, o inteligență admirabilă, o persoană cu verticalitate, adversară a compromisurilor, cu simț critic, verb ascuțit și vorbire impecabilă, un reper pentru toți cei care cochetează, într-o formă sau alta, cu scrisul. Lumea literelor e mai săracă fără ea.

Dumnezeu să o odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5973 RON
  • 1 EUR = 4.9731 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON