URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
23 Aprilie 2022, 15:30

A încetat din viață Liana Cozea, reputat critic și istoric literar din Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Liana Cozea, un reputat scriitor, critic și istoric literar din Oradea, membru al Uniunii Scriitorilor din România și autoare a 9 cărți, a încetat din viață sâmbătă, la vârsta de 77 de ani. Anunțul a fost făcut de familie și de Facultatea de Litere a Universității Oradea, care o descrie pe fosta universitară ca „o profesoară desăvârșită, un Om drept și iubit, un critic și istoric literar de valoare”.

Liana Cozea s-a născut la 21 decembrie 1944 în Beiuș și a urmat cursurile Facultății de Filologie a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, secția limba și literatura română, pe care a absolvit-o în 1967. În 1981 şi-a luat cea de a doua licență, la aceeași facultate, secția limba și literatura română-limba și literatura engleză.

După absolvire a predat la un liceu industrial, apoi a fost corector la Tipografia din Oradea și la revista „Familia”, între 1968-1969. Din 1969 a lucrat ca bibliograf la Biblioteca Institutului Pedagogic orădean, iar între 1972-1989 ca filolog la același institut. Între 1976-1978 a predat la acest institut cursuri de sociologia culturii și cursuri pentru studenții străini, apoi a fost traducător.

Din 1990 până în 2010 Liana Cozea a fost lector, conferențiar și profesor universitar la Catedrele de limba și literatura română și limba și literatura engleză ale Facultății de Litere din Universitatea din Oradea. În 1993 a obținut titlul de doctor în litere al Facultății de Litere din Cluj.

A debutat în revista „Familia” în 1968 cu interviuri și cronici muzicale. A publicat zeci de articole de specialitate în revistele „România literară”, „Steaua”, „Apostrof”, „Studia UBB Cluj-Napoca”, „Vatra”, „Arca”, „Familia”, dar și nouă cărți de istorie, critică literară și eseuri, cele mai multe gravitând în jurul unor personalități feminine ale culturii române, cărți bine primite de critica literară.

Dintre acestea, amintim: „Cvartet cu prozatoare”, Oradea, Biblioteca Revistei Familia, 1997; „Portretul unei doamne”, Pitești, Paralela 45, 2000; „Exerciții de admirație și reproș. Hortensia Papadat-Bengescu”, Paralela 45, 2002; „Confesiuni ale eului feminin”, Paralela 45, 2005; „Al doilea eu”, Cartea Românească, 2013; „Patru critici literari. Jurnale și memorii”, București, Cartea Românească, 2018.

În 1998 Lianei Cozea i s-a acordat premiul „M. G. Samarineanu” al Revistei Familia, iar în 2006 premiul Uniunii Scriitorilor, filiala Cluj. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România din octombrie 1999.

Cititoare constantă și totodată critică a BIHOREANULUI, profesoara Liana Cozea fost o doamnă desăvârșită, un caracter puternic, o inteligență admirabilă, o persoană cu verticalitate, adversară a compromisurilor, cu simț critic, verb ascuțit și vorbire impecabilă, un reper pentru toți cei care cochetează, într-o formă sau alta, cu scrisul. Lumea literelor e mai săracă fără ea.

Dumnezeu să o odihnească în pace, iar familiei sincere condoleanțe!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON