URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
07 Iulie 2017, 18:26

A început festivalul medieval! Luptători şi domniţe au traversat Oradea în bătaia tobelor pe drumul spre Cetate (FOTO)

Călătoria în timp este posibilă! Vremuri de mult apuse au revenit pe străzile Oradiei prin intermediul Festivalului medieval din Cetate.

Cele trei zile de sărbătoare au fost deschise oficial, vineri după amiază, de alaiul celor peste 130 de luptători şi domniţe din Evul Mediu, care a traversat oraşul de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii prin Piaţa Unirii şi Parcul 1 Decembrie până în Cetate.

Incursiune în trecut

Procesiunea a fost deschisă de preşedintele asociaţiei Deus Vult, Arany Ioan, îmbrăcat în cavaler templier, şi a cuprins în prima jumătate luptători creştini cu săbii, lănci sau topoare şi domniţe de ev mediu, urmaţi de meşteri fierari şi calfe, pentru a se încheia cu vikingi sau turci de secol XVI în ţinute roşii, cu flinte lungi ca beţele de pescuit.

Alaiul a fost format din actori, dar şi de voluntari din asociaţii de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Bulgaria. Unii dintre participanţi şi-au dorit atât de mult să îmbrace nu doar hainele, dar şi stilul de viaţă de ev mediu, încât, odată veniţi la Oradea, s-au cazat în corturi în şanţul Cetăţii.

Orădenii ieşiţi la o cafea sau o bere pe Corso, precum şi cei din Piaţa Unirii, au urmărit alaiul cu privirea, au făcut fotografii cu telefonul mobil, iar alţii s-au alăturat procesiunii, curioşi cu privire la evenimentele din Cetate.

Dacă e vineri, e Phoenix!

Pentru cei care încă nu ştiu, circa 200 de actori în ţinute medievale vor umple în acest weekend aleile fortificaţiei, unde au fost organizate ateliere de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat şi pielărie

Primul concert de muzică medievală şi tradiţională din festival a fost susţinut, începând cu ora 18, în curtea Palatului Princiar, de trupele Huniadi Cantores şi Peregrinii.

Prima bătălie simulată din cele trei programate pentru acest weekend e programată de la ora 19 în zona dinspre poarta de Est. Spectatorii vor folosi podul ca şi gradenă naturală.

Începând cu ora 20, pe scena din curtea Cetăţii va urca trupa Cobzalty. Acesta va fi urma de la ora 21 de show-ul trupelor Phoenix şi invitaţii Călin Pop şi Dan Andrei Aldea.

Prima seară din festival va fi încheiată de la ora 22:30 de spectacolul Equilibrium, constând în jonglerii cu foc, susţinut de trupa Hypnosis în curtea Cetăţii, la intarea în palatul princiar, şi observaţii astronomice organizate de Astrocubul Meridian 0 în Teatrul de Vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON