URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 30 NOIEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Ca să vedeți cum se fac marile proiecte de investiții în România! De mult se știa că vor exista fonduri europene pentru dezvoltarea transportului durabil, tramvaie și trenuri urbane. Povestea asta o vântură primarul Emil Boc de 10 ani.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Eroarea judiciară reprezintă, într-o definiție populară generică, eroarea de judecată care conduce la greșita soluționare a unui proces. În această viziune, ideea de eroare judiciară sau eroare de judecată poate fi calificată ca orice aspect care conduce la pronunțarea unei hotărâri care nu reflectă adevărul și, pentru aceste situații, sunt reglementate, atât în penal cât și în civil, căile de atac. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
07 Iulie 2017, 18:26

A început festivalul medieval! Luptători şi domniţe au traversat Oradea în bătaia tobelor pe drumul spre Cetate (FOTO)

Călătoria în timp este posibilă! Vremuri de mult apuse au revenit pe străzile Oradiei prin intermediul Festivalului medieval din Cetate.

Cele trei zile de sărbătoare au fost deschise oficial, vineri după amiază, de alaiul celor peste 130 de luptători şi domniţe din Evul Mediu, care a traversat oraşul de la intrarea pe pietonalul străzii Republicii prin Piaţa Unirii şi Parcul 1 Decembrie până în Cetate.

Incursiune în trecut

Procesiunea a fost deschisă de preşedintele asociaţiei Deus Vult, Arany Ioan, îmbrăcat în cavaler templier, şi a cuprins în prima jumătate luptători creştini cu săbii, lănci sau topoare şi domniţe de ev mediu, urmaţi de meşteri fierari şi calfe, pentru a se încheia cu vikingi sau turci de secol XVI în ţinute roşii, cu flinte lungi ca beţele de pescuit.

Alaiul a fost format din actori, dar şi de voluntari din asociaţii de reconstituire istorică din România, Ungaria şi Bulgaria. Unii dintre participanţi şi-au dorit atât de mult să îmbrace nu doar hainele, dar şi stilul de viaţă de ev mediu, încât, odată veniţi la Oradea, s-au cazat în corturi în şanţul Cetăţii.

Orădenii ieşiţi la o cafea sau o bere pe Corso, precum şi cei din Piaţa Unirii, au urmărit alaiul cu privirea, au făcut fotografii cu telefonul mobil, iar alţii s-au alăturat procesiunii, curioşi cu privire la evenimentele din Cetate.

Dacă e vineri, e Phoenix!

Pentru cei care încă nu ştiu, circa 200 de actori în ţinute medievale vor umple în acest weekend aleile fortificaţiei, unde au fost organizate ateliere de cioplit în lemn, modelare în lut, croşetat şi pielărie

Primul concert de muzică medievală şi tradiţională din festival a fost susţinut, începând cu ora 18, în curtea Palatului Princiar, de trupele Huniadi Cantores şi Peregrinii.

Prima bătălie simulată din cele trei programate pentru acest weekend e programată de la ora 19 în zona dinspre poarta de Est. Spectatorii vor folosi podul ca şi gradenă naturală.

Începând cu ora 20, pe scena din curtea Cetăţii va urca trupa Cobzalty. Acesta va fi urma de la ora 21 de show-ul trupelor Phoenix şi invitaţii Călin Pop şi Dan Andrei Aldea.

Prima seară din festival va fi încheiată de la ora 22:30 de spectacolul Equilibrium, constând în jonglerii cu foc, susţinut de trupa Hypnosis în curtea Cetăţii, la intarea în palatul princiar, şi observaţii astronomice organizate de Astrocubul Meridian 0 în Teatrul de Vară.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON