URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
26 Martie 2024, 12:37

A fost sau n-a fost? Liberalul Vasile Blaga rămâne, deocamdată, cu certificatul de revoluţionar

A fost sau n-a fost? Liberalul Vasile Blaga rămâne, deocamdată, cu certificatul de revoluţionar foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Europarlamentarul bihorean Vasile Blaga va rămâne, totuși, cu certificatul de revoluționar. Un judecător de la Tribunalul Bihor a decis luna trecută să respingă cererea făcută de Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, care solicitase să i se anuleze politicianului certificatul de revoluționar, din cauză că instituția din subordinea Guvernului a făcut cererea prea târziu, după cum anunță PressHub.ro.

Reclamație tardivă

Potrivit soluției pe scurt publicate pe portalul instanțelor, judecătorul a admis „excepţia tardivităţii cererii de chemare în judecată, formulată de reclamantul Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989, în contradictoriu cu pârâtul Blaga Vasile, excepţie invocată de instanţă din oficiu. Constată decăderea reclamantului Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în Romania în perioada 1945-1989 din dreptul de a introduce acţiunea în anularea Certificatului seria nr. LRM-B nr. 00074. Obligă reclamantul la plata în favoarea pârâtului a cheltuielilor de judecată în cuantum de 4000 lei reprezentând onorariu avocat”, se arată în document.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în 15 zile de la comunicare.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Secretariatul de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist Instaurat în România în Perioada 1945-1989, a decis în 2022 că Blaga nu îndeplinește condițiile pentru deţinerea titlului de “Luptător remarcat prin fapte deosebite” şi anunța că va solicita în instanţă retragerea acestuia și anularea certificatului de revoluţionar.

Cu toate că decizia fusese emisă pe 10 mai 2022, Secretariatul a depus o cerere în instanţă abia în decembrie 2022, conform PressHub.

„Nu a mobilizat și condus grupuri...”

În procesul-verbal al şedinţei în care s-a luat hotărârea de retragere, ajuns și în posesia BIHOREANULUI, funcționarii argumentau în urmă cu doi ani, că “domnul Vasile Blaga în perioada 14-25 decembrie 1989 nu a mobilizat şi nu a condus grupuri sau mulţimi de oameni, nu a construit şi nu a menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, nu a ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi nu a apărat până la data judecării dictatorului, în localităţile unde s-a luptat pentru Victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989”.

În raport sunt enumerate şi depoziţiile unor revoluţionari orădeni despre activitatea de revoluţionar a europarlamentarului, din care nu reiese vreun aport deosebit al politicianului. Teodor Toderaş, de pildă, membru în primul grup de conducere constituit în acele zile în Oradea, arată că "a primit un telefon de la domnul Vasile Blaga din Oraşul Dr. Petru Groza (Ştei, n.r.), care s-a prezentat ca preşedinte CFSN. Domnul Blaga s-a deplasat până la Primăria Oradea şi a purtat discuţii cu cei de acolo".

„N-am avut mitraliere”

Contactat la vremea respectivă de BIHOREANUL, europarlamentarul Vasile Blaga considera demersul „o copilărie”, susţinând că dovezile în baza cărora i s-a acordat titlul au rămas în picioare, nefiind nici anulate, nici contrazise. „Aceşti oameni sunt nişte revoluţionari de profesie care bântuie prin Bucureşti, loviţi de soartă. E problema lor, nu mai comentez. Dacă au ceva, să meargă în instanţă. Nu am nicio emoţie”, a declarat Vasile Blaga.

Europarlamentarul a negat că ar fi profitat de vreun beneficiu conferit de certificatul de revoluţionar.

Fost director adjunct la Uzina Mecanică Ştei în 1989, Vasile Blaga susţinea că a preluat conducerea primului grup de conducere din Ştei în 22 decembrie. “E adevărat, n-am stat cu arma în mână, nu era motiv pentru aşa ceva acolo. Ca director adjunct, cunoşteam tot oraşul. N-am avut mitraliere, dimpotrivă, le-am spus celor din gărzile patriotice să le închidă pe toate. La noi a fost complicat pentru că circulau informaţii false şi trebuia organizată paza unor obiective, eram oraş minier, era plin de depozite cu explozibil. Am fost ales preşedinte al Consiliului Local al FSN, apoi am devenit deputat. Pot dovedi tot ce spun, nu e nicio problemă, îi aştept cu drag în instanţă”, a mai spus Vasile Blaga.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON