URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2022, 17:44

De ce a fost achitat Vasile Blaga în dosarul de trafic de influență: N-a știut că cei 700.000 de euro primiți sunt bani din corupție

De ce a fost achitat Vasile Blaga în dosarul de trafic de influență: N-a știut că cei 700.000 de euro primiți sunt bani din corupție foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Achitat de Înalta Curte în dosarul de trafic de influență privind finanțarea ilegală a PDL, actualul europarlamentar PNL Vasile Blaga a scăpat de acuzațiile DNA pe motiv că procurorii nu au dovedit că a știut că cei 700.000 de euro primiți pentru partid sunt bani din corupție sau că ar fi sprijinit activitatea infracțională a fostului vicepreședinte al PDL, Gheorghe Ștefan, zis Pinalti.

G4media.ro a publicat motivarea deciziei date de Înalta Curte de Casație și Justiție, document care arată că Blaga nu ar fi știut de originea banilor, dar și că DNA nu l-a acuzat și pentru o înțelegere pe care ar fi avut-o anterior, pentru stabilirea mecanismului de finanțare a partidului.

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, Vasile Blaga a fost trimis în judecată de DNA Ploiești în 2016, acuzat că, în calitate de secretar general al PDL, a primit 700.000 de euro de la o societate comercială, IT Romsys, ca să-și exercite influența și respectiva firmă să obţină contracte cu două companii naţionale. 

În luna iunie, politicianul originar din Bihor a fost achitat definitiv, de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce anterior o sentință similară a dat și Tribunalul București.

DNA nu a dovedit că ar fi știut

Faptele s-au petrecut în vara anului 2012, când firma IT Romsys a donat mai multe sume de bani către PDL, via vicepreședintele Gheorghe Ștefan și intermediarul Dan Constantin Grigoriu. Donațiile s-au făcut în urma unei înțelegeri între „Pinalti” și omul de afaceri Horațiu Berdilă, dar, a consemnat acum Înalta Curte, nu există probe care să arate că Vasile Blaga a știut de această înțelegere ilicită.

„În acest sens, Completul de 5 Judecători constată că inclusiv martorii audiaţi în faţa instanţei de apel care au susţinut remiterea sumelor de bani, la interpelarea expresă, nu au confirmat că inculpatul A. (Vasile Blaga – n.r.) a cunoscut tranzacţia de corupţie încheiată între E. (Gheorghe Ștefan, zis Pinalti – n.r.) şi D. (Horațiu Berdilă – n.r.) şi că banii au fost remişi în considerarea sprijinului pe care inculpatul l-ar fi acordat acestei tranzacţii (…)
Înalta Curte, Completul de 5 Judecători constată că nu există un probatoriu apt de a forma convingerea instanţei că sumele de bani au fost remise inculpatului (Vasile Blaga – n.r.) în considerarea strictă a unei înţelegeri aflate în legătură directă cu tranzacţia de corupţie dintre E. (Gheorghe Ștefan zis Pinalti – n.r.) şi D. (Horațiu Berdilă – n.r.)”, au scris judecătorii.

Potrivit documentului, Blaga ar fi știut că banii sunt necesari partidului, „şi nu în considerarea pretinsului sprijin moral pe care inculpatul l-ar fi acordat înţelegerii ilicite intervenite anterior”.

Înțelegerea anterioară, neanalizată de instanță

Drept urmare, pentru Vasile Blaga s-a consemnat doar o vină morală, iar instanța nu a mai analizat dacă există probe privind o înțelegere între parlamentarul originar din Bihor și „Pinalti”, așa cum procurorii DNA au susținut.

Potrivit acestora, în 2019, Blaga ar fi achiesat la propunerea vicepreședintelui PDL Gheorghe Ștefan de a-l numi pe Horia Hăhăianu la șefia Transelectrica și de a colecta apoi comisioane din contractele pe care Hăhăianu le va fi acordat clientelei de partid. Una dintre firmele beneficiare a fost IT Romsys.

Înalta Curte nu a putut analiza dacă există probe privind această înțelegere, pentru că nu a fost „îndrituită” să repună în discuție faptele reținute în sarcina lui Gheorghe Ștefan, care avea deja o decizie definitivă în dosar. Instanța a fost investită să analizeze doar faptele din 2011 și 2012, nu și cele din 2009, pentru că procurorul care a anchetat dosarul nu i-a adus acuzații de folosire a influenței de lider de partid lui Blaga, ci doar lui „Pinalti”.

Scăpat de procurorul Portocală

DNA a susținut că, în 2009, Blaga și „Pinalti” s-au pus de-acord să numească persoane agreate la conducerea companiilor naționale, care apoi să atribuie contracte de achiziţie publică către firme dispuse să cotizeze pentru PDL. Totuși, acuzații în acest sens au fost formulate doar față de „Pinalti”.

„Înalta Curte a constatat că numirea lui I. (Horia Hăhăianu – n.r.) la conducerea unor companii de stat reprezintă o împrejurare factuală corespunzătoare unei acuzaţii cu totul distincte, prevăzute de art. 13 din Legea nr. 78/2000 şi aduse exclusiv numitului E. (Gheorghe Ștefan zis Pinalti – n.r.) în cauza disjunsă, fără ca o acuzaţie similară să fi fost reţinută, concomitent, şi în sarcina inculpatului judecat în cauza de faţă (Vasile Blaga – n.r.)”, se arată în motivarea citată de g4media.ro.

„Încadrarea făcută a fost greșită, totodată probele nu au existat pentru niciuna din faptele imputate și, în atare situație, judecătorii au dat soluția legală de a-l achita pe domnul Blaga de sub acuzația ce a fost nefondată și neprobată în niciuna dintre instanțe”, a declarat pentru G4media.ro Cristi Ene, avocatul lui Vasile Blaga.

Procurorul care a instrumentat dosarul este celebrul Mircea Negulescu zis Portocală, judecat acum la Înalta Curte pentru presupuse abuzuri în instrumentarea dosarelor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
himalaya
ce inseamna sa ai bani sa ii ingropi pe toti judecatorii... blaga e nevinovat si pur ca zapada de himalaya, doar cu atat au putut sa il jeneze?!... dupa zeci de ani la interne, ramane unul din marii bossi din politica, chiar daca acum e dupa perdea, inca mai face jocuri pentru pnl.
Postat 31 Iulie 2022, 22:30 de roger
Datorită unor astfel de dosare și sentințe făcute de tâlhari pentru alți tâlhari ...
... România va fi complet "colonizată" economic și "ocupată" militar de câteva state euro-atlantice. Pentru că atunci când un sistem permite astfel de derapaje, într-un astfel de caz de corupție întinsă pe trei decenii și în care niște judecători își dau cu presupusul, oricine poate cumpăra pe oricine. "Statul Mafiot" al lui Băsescu, ajuns "Statul Eșuat" al lui Johannis ... poate fi tranzacționat bucată cu bucată, așa după cum au făcut de-a lungul timpului PSD și PDL, PNL și USR, UDMR și alții care s-au perindat pe la putere.
Postat 31 Iulie 2022, 10:23 de KP
Hotilor
Nu var ajunge padurile pentru carje, tie si la toti apropiatii tai, din cauza la asemenea "gunoaie" ca nu am cum sa le spun altfel nu ne merge noua bine si ne va merge din ce in ce mai rau
Postat 31 Iulie 2022, 08:39 de UnSimpluCetatean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON