URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 30 MAI 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De zece ani, zona centrală a Oradei este chinuită de șantiere și nici nu se întrevede finalizarea lor. La început a fost șantierul digului de pe malul stâng, de lângă Primărie. A ieșit o lucrare bună, dar, ca orice dig, cam austeră. E drept că nu poți planta vegetație în zona de protecție, pe ditamai digul, dar poate că mai multe jardiniere ar trebui amplasate, mai ales că lumea a descoperit cu plăcere noua promenadă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cu un an înaintea lui 2024, când toți politicienii vor alerga după ștampile la europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale, unii au și intrat în campanie. Au, n-au „subiecte”, pesediștii bihoreni „pac, la Războiul”! Convoacă întâlniri cu jurnaliștii, scriu și trimit comunicate, își somează la foc automat inamicii din PNL. Cu excepția stridenței, nimic spectaculos.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Codul de procedură penală din 2014 prevede o procedură larg aplicabilă în practică prin care se soluționeză dosarele penale ce au ca obiect infracțiuni minore comise, de regulă, de către persoane fără antecedente penale, situații în care cheltuiala statului cu judecarea „găinăriei” ar fi disproporționată față de efectul produs în societate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
30 Decembrie 2015, 09:37

4,4 milioane euro: 26 de blocuri reabilitate termic au fost recepţionate în decembrie (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Unele sunt roşii, altele verzi, altele albastre. Cartierele orădene prind culoare pe cum sunt recepţionate lucrările de reabilitare termică a blocurilor.

"Proiectanţii au ales culori mai vii, pastelate, care nu sunt nici foarte agresive, nici foarte şterse", a declarat viceprimarul Mircea Mălan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate cu ocazia închiderii proiectelor europene referitoare la reabilitarea termică a unui număr de 45 de blocuri orădene. 

Dintre acestea, 15 blocuri au fost recepţionate anul trecut, la 26 de blocuri lucrările s-au încheiat în ultima parte a lunii decembrie, iar 4 blocuri vor fi terminate anul viitor. Firmele care au întârziat predarea lucrările au fost penalizate.

"Romco Sistem, o firmă din Bucureşti, care trebuia să predea lucrările pe 29 august a întârziat până pe 18 decembrie. I-am aplicat penalităţile prevăzute în contract. Acestea se ridică la 14.655 lei", a declarat viceprimarul.

Conform contractului încheiat cu finanţatorul, principalul obiectiv pentru care s-a investit 4,4 milioane euro în reabilitarea celor 26 de blocuri situate în zonele Lacu Roşu, Sovata, Lăpuşului, Galileo Galilei, Dacia, Piaţa 1 Decembrie, Dimitrie Cantemir, Aluminei şi Cazaban îl constituie reducerea cu 40% a consumului de energie termică.

"Beneficiile reabilitării termice sunt relevante: pe de o parte deoarece locuitorii vor beneficia de un confort termic sporit şi vor plăti o factură la energie semnificativ mai mică decât până acum, pe de altă parte administraţia locală încearcă să schimbe faţa oraşului prin intermediul acestor lucrări", a spus Mălan.

Potrivit viceprimarului, deşi contribuţia fiecărei familii orădene al cărui apartament a fost cuprins în proiect se ridică la 40%, investiţia este cât se poate de rentabilă.

"La o contribuţie medie de 2.500 lei pentru un apartament cu două camere, să îţi schimbi tâmplăria, să îţi reabilitezi balconul, să ai mansarda şi subsolul izolate, să îţi schimbi instalaţia de distribuţie a agentului termic şi altele eu cred că este ultra-rezonabil", a apreciat viceprimarul.

Edilul a mai spus că proiectele de reabilitare a blocurilor au întâmpinat dificultăţi atât din punct de vedere al finanţării, pentru că municipalitatea a trebuit să asigure contribuţia în locul unor orădeni cu venituri mici urmând să îşi recupereze investiţia în timp, cât şi din punct de vedere al execuţiei, pentru că multe imobile au fost mansardate neautorizat sau pentru că orădenii şi-au mutat bucătăriile pe balcoane zidindu-le fără autorizaţie.

Aceste dificultăţi au fost însă depăşite prin intrarea în legalitate a proprietarilor imobilelor. Valoarea totală a investiţiilor făcute în reabilitarea celor 45 de blocuri orădene se ridică la 19,7 milioane lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Felicitari..
..Scortosule!Bravo!Numai ca bolovanii penelisti fosti basisti au capul mare si nu inteleg cum e cu zugravii adevarati!Bravo!La multi ani Scortosule!
Postat 31 Decembrie 2015, 08:23 de grigore
@anticomunist
Azinoapte ! Ieri se zugraveau la greu fatade ! Galeata cu apa in curte a fost inghetata bocna nu numai la suprafata ! Asata la vreo 300m de unul dn blocurile cu pricina !
Postat 30 Decembrie 2015, 21:09 de scortosul
@scortosul
Cand mama dracului au fost -3 grade noaptea, luna asta?
Postat 30 Decembrie 2015, 20:46 de User anonimizat
@unu
@unule vorbesti ca un opincar care s-a apucat de zugravit fatade. Iti precizez ca exista prescriptii tehnice obigatorii pentru executarea lucrarilor in constructii ! Dar de unde sa stii tu de astea, tu esti un "meserias" la care lucru "merge si asa lucru bine facut". In vest nu se executa lucrarile de finisaj pana cand stratul suport nu ajunge la gradul de uscare(umiditate) necesar/impus, lucru confirmat pe baza de masuratori si acte. La tine acasa a-i face asa, a-i zugravi cu vopsele pe baza de apa ziua cand noaptea sunt -3 grade??????? Sigur nu. Meseria nu-I "nopsam" spune un proverb local. Dar ce conteaza cand e ordin de la partid ce mai conteaza prescriptiile tehnice , merge si asa. Dar asta e unul din aspectele marunte din aceste proiecte de reabilitare gandite de prostitii PMO !
Postat 30 Decembrie 2015, 19:51 de scortosul
speram sa gresti..
daca pui pariu, ce pui la bataie? si-apoi om vedea la vara, scortosule..
Postat 30 Decembrie 2015, 14:28 de unu
Aviz prostilor !
Acum daca am sa spun ca mare parte din proiecte sunt o mizerie toata trupa bolovanita o sa sara pe capul meu laudandu-ma ca's prost. Dar asta nu tine loc de realitate, calitate. Ca o ultima remarca sub +5 grade nu se zugraveste peste termosistem, ingheata noaptea si la vara vor trebui revopsite si asta nu e nimic pe langa restul de prostii facute.
Postat 30 Decembrie 2015, 12:39 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6276 RON
  • 1 EUR = 4.958 RON
  • 1 HUF = 0.0133 RON