URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
16 Noiembrie 2018, 19:53

40 milioane euro. Reabilitarea Pieţei Ferdinand, achiziţia de tramvaie şi reabilitarea zidurilor Cetăţii Oradea au finanţare asigurată!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reprezentanţii municipalităţii orădene au semnat joi contractele de finanţare pentru trei proiecte cu finanţare europeană în valoare totală de aproape 40 milioane euro.

Investiţii în artere pietonele...

Potrivit unui comunicat transmis vineri de Primăria Oradea, contractul de finanţare a proiectului care vizează transformarea în artere pietonale a pieţei din faţa Teatrului Regina Maria, a Pieţei Aurel Lazăr, a străzii Libertăţii, a malului stâng al Crişului Repede precum şi construirea podului Centenarului a fost semnat. Piaţa Ferdinand va intra în reabilitare la începutul anului viitor.

Valoarea totală a contractului se ridică la 70,4 milioane lei cu TVA inclus, iar durata de realizare este de 27 de luni. Contribuţia bugetului local la acest proiect este de 8,3 milioane lei, din care 6,7 milioane lei sunt cheltuielile neeligibile, iar 1,3 milioane lei aportul propriu, de 2%.

... achiziţia de tramvaie

Cel de-al doilea proiect, în valoare totală de 88,6 milioane lei, vizează achiziţia a zece tramvaie moderne pentru modernizarea garniturilor din parcul OTL, creşterea numărului de călători deserviţi de sistemul de transport în comun precum şi scăderea cantităţii de gazelor cu efect de seră.

Municipalitatea a încheiat deja contractul de achiziţie a tramvaielor cu firma Astra Vagoane Călători SA, singurul ofertant înscris la licitaţie. Primele patru garnituri vor ajunge la Oradea în luna octombrie a anului viitor iar următoarele şase în anul 2020.

Noile tramvaie vor avea 160 de locuri, vor fi dotate cu sistem de recuperare a energiei, aer condiţionat şi loc pentru persoanele cu dizabilităţi.

... şi reabilitarea zidurilor Cetăţii

Un proiect, al cărui contract de finanţare în valoare de 10,9 milioane lei cu TVA inclus a fost semnat tot pe 15 noiembrie, vizează reabilitarea zidurilor Cetăţii şi punerea în valoare a fortificaţiei.

Lucrările vor viza reabilitarea bastioanelor Ciunt şi Bethlen, situate în partea stângă şi cea dreaptă a intrării principale în incinta fortificaţiei, a unei părţi din zidurilor din incintă şi a corpului F de lângă bastionul Bethlen. La parterul corpului F va fi înfiinţată o sală multifuncţională cu garderobă destinată pentru conferinţe şi expoziţii, iar la subsol va fi amenajat un spaţiu expoziţional.

"Contractul de execuţie este semnat, lucrările urmând să înceapă în primvara anului viitor în funcţie de condiţiile meteo", se menţionează în comunicatul Primăriei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
!!!
Tramvaiele chiar produceau gaze! Astfel "scăderea cantității de gazelor" era esențială....
Postat 18 Noiembrie 2018, 17:40 de unom
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON