URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 18 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
22 Decembrie 2015, 19:52

32 milioane euro: Un furnizor pentru Mercedes, Audi şi VW vrea să îşi facă fabrică la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea a "bătut" Europa de Est. Grupul german Eberspacher, care a luat decizia strategică să îşi extindă de anul viitor facilităţile de producţie inclusiv în estul continentului, intenţionează să îşi construiască noua fabrică în Parcul Industrial Eurobusiness I. "Va fi o fabrică de sisteme de evacuare şi sisteme de aer condiţionat pentru industria auto", a declarat viceprimarul Mircea Mălan.

Eberspacher vrea să concesioneze o suprafaţă de 11,2 hectare teren, pe care va construi anul viitor o hală de producţie de 15.000 metri pătraţi, zone de depozitare şi birouri administrative. Investiţia este estimată la 32 milioane euro şi va duce, încă din primul an, la apariţia a 150 de locuri de muncă, numărul acestora urmând să ajungă la 700 atunci când investiţia va ajunge la maturitate.

Tradiţie germană

Înfiinţată în 1865 de maistrul tinichigiu Jacob Eberspacher, ca întreprindere specializată în construirea de acoperişuri din sticlă pe structură metalică, compania şi-a diversificat producţia de-a lungul timpului producând inclusiv încălzitoare pentru vehicule, piese pentru motoare de avion în timpul ultimului război mondial şi maşini de gătit, proteze şi cutii metalice după război.

Astăzi, grupul german se numără printre cei mai mari producători mondiali de sisteme de evacuare, sisteme de încălzire pentru autoturisme şi sisteme de aer condiţionat pentru autobuze. Spre exemplu, Eberspacher a asigurat confortul termic al primelor modele Volkswagen Beetle, pentru a ajunge să producă în prezent inclusiv încălzitoare pentru vehiculele cu motor electric.

Prezent în 25 de ţări

Cu clienţi în întreaga industrie auto din Europa, America de Nord şi Asia, de la Mercedes şi Audi la Volkswagen şi Saab, Eberspacher este unul dintre partenerii tradiţionali ai producătorilor de maşini, autovechicule utilitare şi autobuze în domeniul inovaţiilor de pe segmentul sistemelor de aer condiţionat şi sistemelor electronice.

Grupul Eberspacher a încheiat anul trecut cu un volum de vânzări de 3,5 miliarde euro la un număr de 8.400 de angajaţi în 60 de unităţi din 25 de ţări.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
e neamt. e bun.
un investitor german in oradea este foarte binevenit. nemtii dau cele mai serioase salarii, alaturi de americani. vin pe termen lung, aduc modelul de salarizare german treptat. adica prime, bonusuri, mariri de salarii anuale, zile de concediu in functie de vehcimea in munca. cine nu stie, sa cerceteze. iohannis il apreciaza pe bolojan, pnl-ul trage tare pt a ridica transilvania din prostimea generala, deci da, acceptam.
Postat 23 Decembrie 2015, 21:04 de roger
ionel, ionelule
o dadusi de gard. Nu ai raspuns lui @marius_ro si @OradeaCivitas, pentru ca ti se terminara "argumentele" (a se citi, va rog, ghilimelele) si o dadusi in gard cu proiectele pe fonduri UE. Caracteristic, pentru tine, avand in vedere confuzia in care te scalzi. Revenind la tema articolului, cred ca explicatiile lui @OradeaCivitas au fost mai mult decat elocvente asa ca nu revin. In schimb iti pun o intrebare: da-mi, te rog, un exemplu din lumea asta larga (exceptand dictaturile) in care un primar a impus marirea salariilor, sau o limita minima de salarizare, unei companii private. Astept?
Postat 23 Decembrie 2015, 13:50 de User anonimizat
@...@...
Postacilor, ia explicati urmatoarea stire aparuta in BihorStiri.ro: ,,În ședința de luni, 21 decembrie, cu câteva zile înainte de cumpăna dintre ani – momentul de la care Municipalitatea nu mai poate deconta lucrări derulate pe finanțare externă nerambursabilă – consilierii locali au aprobat prelungirea termenului de finalizare pentru un întreg buchet de șantiere. În unele cazuri, noul termen limită pentru a pune punct proiectului este 31 mai 2016, iar în altele 30 iunie 2016. Practic, s-a pus pe hârtie că administrația locală își asumă plata din bugetul propriu pentru acele părți de proiect care nu au putut fi încheiate în timp util pentru ca orașul să nu piardă bani europeni nerambursabili accesați.Deși sunt clare proiectele întârziate pentru care se va apela la vistieria Oradiei, conducerea urbei nu a putut da nici în fața plenului Consiliului Local cifre cât de cât exacte. Acestea ar urma să fie centralizate și făcute publice în ultima ședință de deliberativ municipal, probabil în 29 decembrie. Proiectele care nu vor fi terminate și care vor necesita plăți din bugetul local în 2016 sunt: reabilitarea termică a blocurilor de pe străzile Sovata (C2 și C3), respectiv Erofte Grigore, reabilitarea Pasajului Vulturul Negru, Campusul școlar, drumul expres, Punți crișene (n.b.: reabilitare de biserici), noua centrală termică a orașului (foto), refacerea Pieței Unirii și Complexul Nymphaea."
Postat 23 Decembrie 2015, 06:52 de pinonel
@OradeaCivitas
De admirat efortul tau de a le explica cum sta treaba cu salariile intr-o economie de piata. Cu timpul vei realiza si tu ca lucrurile mai complexe decat "Bolovan", "Birtin" sau "Jos Bolojan" ii depasesc. Si eu am incercat la un momentdat sa explic "misterul" salariilor, dar nu prea ai cui. Oamenii astia sunt fixati pe una dar buna: Bolojan. Poate de aia au fost alesi sa propovaduiasca cuvantul lui Mang, pentru ca ei altceva nu cunosc si nu inteleg. Dar ei vor salarii mari.
Postat 23 Decembrie 2015, 02:51 de marius_ro
@Pinonel a.k.a TDS a.k.a scortosul a.k.a Platona
Draga Pinonel (adica TDS, Platona si celelalte pseudonime folosite), hai sa iti explice tata ceva, ca iar esti suferind vad: 1. Traim intr-o economie de piata, intr-un capitalism golbal, dinamic si concurential. Orice firma va incerca minimizarea costurilor. La fel ai face si tu sa fi in locul lor, ca doar de aia se muta din Germania in Romania. 2. Afla ca in parcul industrial Oradea se intampla chestii bune, si nu doar de ieri de azi. Sunt destui salariati decent platiti, mai ales avand in vedere si costurile vietii in Oradea. GHICI CE micul meu copilas? Un muncitor la banda castiga in Oradea ca si in Cluj ca si in Arad etc 900 + bonuri + transport. De aceea ii spune munca necalificata. E vorba de o munca care oricum in timp va fi inlocuita de roboti. 3. Investitorii astia si aia si cam orice investitor marcant din Oradea asta, asa cum e ea, cu bune si rele, a fost adus in epoca Bolojan, o epoca a deschideri economice dupa stagnarea din era Filip. Tu sub ce roca ai trait? Adu-ti aminte de cum era situatia totusi, inainte. 4. Daca esti tu asa smecher, adu tati investori numa' Airbus si Mercedes si tot ce vrea muschiu tau, si, daca tot ii aduci, fi smecher pana la capat si obiga-i tu cu mana si "puterea" ta sa dea salarii la TOTI angajatii de minim 500 EUR pe luna, net! Nu se va supara nimeni, asa ca, te rugam chiar, adu-i. De maine sa ii aduci daca poti! 5. O economie locala si dinamica se contruieste in timp, avand la baza oameni pregatiti, care fac treaba buna astfel firmele "luptandu-se" pe piata muncii pt acei oameni, si deci, salariile imbratisand un trend pozitiv, natural, dar care are nevoie de timp. 6. TU TE PLANGI DE ORICE ORICE in Oradea asta mai TDS Pinonel si ce mai vrei tu, asa ca muta-te daca ti se pare asa nasol aici. Un individ asa performant ca tine va fi dorit de orice firma/guvern de pe pamant. Dar inainte sa pleci, te rugam, adu-ne niste investitori dinaia cum stii tu frate, ca doar tu stii cum se fac astea :))))))))))))))))))))))))))))
Postat 22 Decembrie 2015, 22:29 de OradeaCivitas
In sfarsit, o veste buna!
Sa speram ca nu se vor molipsi de la galbejitii adusi de bolovan si vor da salarii decente!
Postat 22 Decembrie 2015, 20:13 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6739 RON
  • 1 EUR = 4.9754 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON