URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Octombrie 2018, 19:33

Încă 18 milioane euro: Termoficare Oradea îşi cumpără grup energetic nou pentru a înlocui vechiul cazan pe gaz

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Societatea Termoficare Oradea va investi 18 milioane euro în achiziţia unui grup energetic nou, format dintr-un cazan de apă fierbinte şi un motor termic, pentru a-şi asigura o rezervă în cazul unor avarii şi a putea dezafecta vechiul cazan pe gaz care nu mai respectă normele de mediu.

Un grup energetic nou

Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei într-un grup energetic ce va înlocui vechiul cazan pe gaz din 1966. "Este vorba de un cazan de apă fierbinte şi de un motor termic, care odată realizate vor asigura atât capacitatea de funcţionare normală, cât şi capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului", a explicat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.

Cazanul de apă fierbinte va fi pus în funcţiune doar în momentul în care temperaturile scad foarte mult, pentru că acesta nu produce energie electrică din care societate de termoficare să atragă venituri suplimentare.

"Doar motorul termic va produce energie electică de 5,5 mW. Este de opt ori mai slab decât centrala actuală, care are o capacitate de 40 mW. Acesta poate fi folosit independent doar vara, când e foarte cald şi este enevoie doar de o încălzire uşoară a apei", a spus edilul.

"Investiţia nu va scumpi gigacaloria"

Investiţia, în valoare 18 milioane euro, urmează să fie finanţată din fondurile societăţii Termoficare. "Ne propunem ca, în cazul în care această soluţie va fi aprobată de Consiliul Local, să trecem la licitaţie. Durata de realizare este estimată la 11 luni", a spus primarul.

Potrivit edilului, noul grup energetic ar putea fi pus în funcţiune în toamna anului viitor. "În iarna 2019 – 2020, dacă totul e în bună regulă, acest grup va putea deja funcţiona. În aceste condiţii, cazanul vechi pe gaz va fi complet dezafectat pentru că nu respectă condiţiile de mediu. Iarna care vine va fi ultima în care acesta va mai funcţiona", a declarat Bolojan.

Primarul a insistat asupra faptului că, deşi consistentă, investiţia nu va implica majorarea preţului gigacaloriei. "Aceste investiţii nu vor avea impact asupra preţului gigacaloriei pentru că se fac din bugetele de investiţiui. Eventuale elemente de fluctuaţii s-ar putea datora preţului gazului şi eventual modificării TVA", a promis Bolojan.

Amendaţi de Garda de Mediu

Societatea Termoficare a fost amendată cu 30.000 lei în luna ianuarie de Garda de Mediu pentru că a pus în funcţie vechiul cazan, care nu mai respectă standardele de mediu.

Termoficare a contestat amenda în instanţă, dar a pierdut la nivelul Judecătoriei, iar recursul este pe rolul Tribunalului Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
ei da
Sa se cumpere primim, dar daca se scumpeste? cine plateste diferenta? Atentie este o promisiune publica "nu se scumpeste gigacaloria" !!! Dar la cat de "jmekeri"sunt unii vor spune, nu s-a scumpit Gcal, dar s-a scumpit transportul, sau cum deja se zice "gazul". Deci...cine plateste, daca se scumpeste pretul platit de utilizatorul final pentru a se incalzi iarna? Haaa?
Postat 25 Octombrie 2018, 23:33 de Christa
Thumbs up
La modul cum a reusit sa salveze CET-ul orasului...magna cum laudae primului termotehnist al orazii
Postat 25 Octombrie 2018, 21:15 de excalibur
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON