Societatea Termoficare Oradea va investi 18 milioane euro în achiziţia unui grup energetic nou, format dintr-un cazan de apă fierbinte şi un motor termic, pentru a-şi asigura o rezervă în cazul unor avarii şi a putea dezafecta vechiul cazan pe gaz care nu mai respectă normele de mediu.
Un grup energetic nou
Consiliul Local a aprobat joi indicatorii tehnico-economici ai investiţiei într-un grup energetic ce va înlocui vechiul cazan pe gaz din 1966. "Este vorba de un cazan de apă fierbinte şi de un motor termic, care odată realizate vor asigura atât capacitatea de funcţionare normală, cât şi capacitatea de rezervă atunci când temperaturile sunt foarte scăzute sau când apar avariii la una din actualele componente ale sistemului", a explicat primarul Ilie Bolojan în conferinţa de presă care a precedat şedinţa în plen.
Cazanul de apă fierbinte va fi pus în funcţiune doar în momentul în care temperaturile scad foarte mult, pentru că acesta nu produce energie electrică din care societate de termoficare să atragă venituri suplimentare.
"Doar motorul termic va produce energie electică de 5,5 mW. Este de opt ori mai slab decât centrala actuală, care are o capacitate de 40 mW. Acesta poate fi folosit independent doar vara, când e foarte cald şi este enevoie doar de o încălzire uşoară a apei", a spus edilul.
"Investiţia nu va scumpi gigacaloria"
Investiţia, în valoare 18 milioane euro, urmează să fie finanţată din fondurile societăţii Termoficare. "Ne propunem ca, în cazul în care această soluţie va fi aprobată de Consiliul Local, să trecem la licitaţie. Durata de realizare este estimată la 11 luni", a spus primarul.
Potrivit edilului, noul grup energetic ar putea fi pus în funcţiune în toamna anului viitor. "În iarna 2019 – 2020, dacă totul e în bună regulă, acest grup va putea deja funcţiona. În aceste condiţii, cazanul vechi pe gaz va fi complet dezafectat pentru că nu respectă condiţiile de mediu. Iarna care vine va fi ultima în care acesta va mai funcţiona", a declarat Bolojan.
Primarul a insistat asupra faptului că, deşi consistentă, investiţia nu va implica majorarea preţului gigacaloriei. "Aceste investiţii nu vor avea impact asupra preţului gigacaloriei pentru că se fac din bugetele de investiţiui. Eventuale elemente de fluctuaţii s-ar putea datora preţului gazului şi eventual modificării TVA", a promis Bolojan.
Amendaţi de Garda de Mediu
Societatea Termoficare a fost amendată cu 30.000 lei în luna ianuarie de Garda de Mediu pentru că a pus în funcţie vechiul cazan, care nu mai respectă standardele de mediu.
Termoficare a contestat amenda în instanţă, dar a pierdut la nivelul Judecătoriei, iar recursul este pe rolul Tribunalului Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.