URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 28 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2022, 20:20

12 bihoreni au protestat împotriva creşterii preţurilor la carburanţi, alimentând de 1 leu: "Oradea este zero. Oamenii trebuiau să iasă afară, să fie toţi aici!" (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 11 orădeni și un marghitean s-au strâns, marţi seară, în parcarea din faţa Grădinii Zoologice pentru a protesta împotriva preţului ridicat la carburanţi. Oamenii, reuniţi în urma unui apel lansat în aceeaşi zi pe Facebook, s-au arătat supăraţi că orădenii nu au ieşit în număr mare în stradă: "Oradea este zero. Orădenii trebuiau să iasă afară, să fie aicea toţi", a spus unul dintre ei.

Totul a pornit în urma unui apel lansat pe grupul de Facebook INFO TRAFIC BIHOR & ORADEA, după ce înainte cu o zi şi în alte oraşe din ţară, românii au ieşit în stradă din acelaşi motiv.

"Azi Oradea alimentează de 1 leu. Ora 19. Ne întâlnim cu toţii în parcare la Grădina Zoologică", arăta mesajul mobilizator, în vreme ce mai mulţi internauţi spuneau că organizarea lasă de dorit, anunţul fiind din scurt şi într-o zi cu meci, şi că, oricum demersul nu va avea o finalitate.

În jurul orei 19, în parcare erau 6 oameni, după care s-au alăturat, pe parcurs, alţi şase. Şoferii şi-au vărsat năduful în faţa jurnaliştilor, reclamând numeroase probleme, de la scumpiri şi costurile mari de trai, până la decizii luate de Ilie Bolojan.

"Am ajuns vremuri foarte, foarte nasoale, şi nu ne mai permitem să ne facem un plin", le-a spus jurnaliştilor Ciprian Rusu (foto jos), un participant.

Întrebat cum îşi explică faptul că e atât de puţină lume la protest, el a răspuns că "aşa e românul, la întins mâna. Că dacă dă Dumnezo să îmi dea salar mai mare şi poate îmi mai permit. Îmi pare rău că nu e mai multă lume. Copilul mi-e plecat afară în străinătate şi el mă ţine cu ce? Să bag eu de 50 de lei motorină? Chiar aşa am ajuns? Să mă ţină copilul pe mine?", a întrebat retoric orădeanul.

Oamenii s-au declarat revoltaţi şi supăraţi, iar unul chiar le-a bătut obrazul cetățenilor că nu au ieşit în stradă.

"Oradea este zero. Orădenii trebuiau să iasă afară, să fie toţi aici alături de noi, nu numai noi, 10-15 persoane", a spus un alt participant. Atrăgându-i-se atenţia că poate oamenii nu au venit pentru că manifestarea a fost anunţată din scurt, pe ultima sută de metri, acesta a răspus că "dacă eşti orădean, poţi să vii de oriunde".

Într-un final, participanţii au decis să meargă în benzinăria Mol de alături şi să alimenteze de câte 1 leu claxonând. "Puteţi alimenta şi de 50 de bani dacă doriţi, dar vă rugăm să nu mai claxonaţi, pentru că aici este un hotel", le-a spus un casier participanţilor.

La final, oamenii au spus că vor vizita şi alte benzinării, în Ioșia.

Vezi mai jos videoreportaj:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Nu-i vorba de IT-isti
Ăștia de la protest inca au emoții cand pornesc un PC sau un Laptop ( LEPTOP in limba lor ) . Aia 2 pe care ii cunosc eu de 25 de ani sunt liberi profesioniști pt ca nu au minte, lucreaza cu ziua sau pe combinații, adică vinde o perie de dinti uzată cu 5 lei , pe care a cumpărat-o cu 4 lei.
Postat 16 Iunie 2022, 00:05 de Sandu2100
idioti
Idiotii aia si-au facut lor mai multa paguba cu protestul asta decat benzinariei. Singurul mod de a protesta impotriva cresterii pretului combusibililor e mersul pe jos.
Postat 15 Iunie 2022, 10:00 de unul
@unu
Hohooo, tu sa fii sanatos. Firma maaaare din Oradea (nu dam nume) plateste manageri si directori in acte cu 4500 - 5000 lei brut si inca 2000-2200e in plic la fiecare salar. Vorbesc de firma chiar mare, nu de 10 ITsti sau constructori. Dar aia din protest nu sjnt pensionari, aia nu se plâng atat. Parintii mei au pensii relativ mici, impreuna nu depasesc 1000e pe luna dar nu se plang atata de costuri. Au nevoie de masina pentru deplasari asa ca ei tot alimenteaza si fac plinul de fiecare data. Ca circula mai putin e altceva, adica nu fac drumuri aiurea, cumparaturi si necesitati (medic, control, analize, etc). Dar pana la a ajunge sa urli la ziar ca tu la 45 de ani aprox tr bazezi SI (nu doar, sa nu fiu rau) pe bani de la copiii plecati "pe afara", aia e trist. Bani de combustibil. Cum plateste iarna intretinerea? Sau copilu o plateste si aia? Da e fain sa te dai in bembeu? Da ala cum il intretine, ca are costuri si o masina?
Postat 15 Iunie 2022, 06:57 de poiu
ori te tii de ceea ce predici, ori esti cam ipocrit. pensia publica vine dupa contributie. si sunt destui care fac bani buni peste medie, si evita taxele cu smecherie (legala) dar care apoi regreta si o dau la intors
nu am in principiu nimic cu aia care nu vor sa plateasca la stat si lucreaza pe PFA si SRL, practica asta de contractori o fac si multi ITsti, nu doar in constructii sau admonostratoro de firme. Dar in schimb, cand ajung la pensie si se plang ca le e mica, dar in perioada in care au avut bani au trait pe picior mare si nu si-au economisit intr-o pensie facultativa, atunci e cam ipocrita postura lor anti-taxe
Postat 15 Iunie 2022, 00:14 de unu
Poiu
Pe 2 dintre protestatari ii cunosc, lucreaza pe unde apuca, nu sunt angajați, cum se spune liber profesioniști, e pe combinații, sau alte alea, carte de muncă nu există, pt ca ei nu dau bani la stat. Acum se plâng de combustibil, peste 25 de ani o sa spună ca nu le da statu pensie. Eu ma mir cum unul dintre cei 2 pe care ii cunosc are permis de conducere :::::))))) cred ca o dat de 50 de ori pt permis :::::))))) obisnuia sa meargă pe jos, de la piata mare pana în Rogerius, acum 20 de ani :::)))
Postat 14 Iunie 2022, 23:22 de Sandu2100
Masina premium
Da ioc bani de combustibil? Si mai zici ca te tine copilul... Pai nu prea ai lucrat decat la "scola vieti" in cazul asta. Iar daca stai pe ganduri daca alimentezi sau nu, inseamna ca poti si fara. Daca alimentezi oricat e prețul inseamna ca intr-adevar ai nevoie. Iar daca nu ai neaparata nevoie, bicicleta e dementiala, si sanatoasa si nepoluanta si uneori, prin oras, mai rapida. Iar haterilor care baga placa cu "iti miroase mana a bara de tramvai" le zicem doar ca unii avem biciclete mai scumpe decat cazanele lor. Iar de costul unui tramvai vs beemveu' lor din 2009 nu mai discutam... Asa ca lasa masina pe dreapta, cu 50 de lei pe saptamana nu imbogatesti pe nimeni.
Postat 14 Iunie 2022, 22:30 de poiu
piata se regleaza
inteleg ca cererea nu e prea flexibila si nu e o cheltuiala discretionara, ci una recurenta, dar reducand cererea se schimba si pretul. Mai multa trotineta electrica, bicicleta, mers pe jos si cu OTL, scad vanzarile si mai scad putin si preturile.. Nu e vina retailerului de la capatul lantului logistic, asa ca un protest mai bun e sa scada vanzarile si alimentarile, ca merg cei 13 oameni cu autobuzul. Stiu ca nu e de dorit si e ca o amputare de organ sa faci taieri la bugetul personal al familiei, dar momentan protestam ca e scump si ne e greu, in loc sa ne adaptam la greu, si sa strangem cureaua. Vin timpuri grele, hiperinflatia nu e placuta, dar solutia e sa supravietuiesti si sa strangi cureaua, chiar daca nu vrea nimeni sa auda de austeritate, asta e realitatea care ne asteapta (scazi consumul, mai putine calatorii, vacante), nu sa tiparesti bani (creeind mai multa inflatie), sa te imprumuti, sau sa astepti ajutor de la altii pentru masini noi SUV, Bmeweuri, Mertzane, Haudi si alte premium.
Postat 14 Iunie 2022, 21:02 de unu
Sa mearga la Moscova sa protesteze
Ăștia nici acum nu stiu ca totul se datorează lui Putin
Postat 14 Iunie 2022, 20:45 de Sandu2100
Un titlu mai bun.
"13 debili se plictisesc".
Postat 14 Iunie 2022, 20:34 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5892 RON
  • 1 EUR = 4.971 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON