URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
15 Iunie 2023, 16:50

„10 cu felicitări”: Școli din Oradea, premiate pentru reciclarea deșeurilor (FOTO)

„10 cu felicitări”: Școli din Oradea, premiate pentru reciclarea deșeurilor (FOTO) Reprezentanții școlilor câștigătoare și-au ridicat premiile de la Primărie (foto: Paul Lelea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Școala Gimnazială „Szacsvay Imre” este marea câștigătoare a primei etape a concursului „10 cu felicitări pentru colectarea separată”, inițiat de Primăria Oradea și firmele Eco Bihor și RER Vest.

Scopul concursului a fost să-i obișnuiască pe elevi și pe profesori cu colectarea separată în cinci fracții, care din 3 iulie va deveni regulă în toată Oradea, și cu eco-insula reciclării, un container pentru pubelele de deșeuri, similar cu cele care vor fi amplasate în cartierele din oraș.

Timp de o săptămână, eco-insula a „parcat” în curtea fiecăreia dintre cele șase școli cuprinse în concursul ce s-a desfășurat între 24 aprilie și 15 iunie, adică până la finalul acestui an școlar. Fiecare clasă de elevi a primit o cartelă cu care a avut acces la eco-insulă și a putut arunca separat deșeurile, scopul fiind ca școlile să sorteze cantități cât mai mari.

Campioană s-a dovedit Școala „Szacsvay Imre” (foto jos), unde s-au colectat separat 6.092 kilograme de deșeuri, adică o medie de 8,13 kg pe cap de elev, ceea ce a adus școlii un premiu de 9.000 lei.

Pe locul II s-a clasat Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, cu o medie de 2,53 kg deșeuri pe cap de elev, pentru care a primit un premiu de 6.000 lei, iar pe trei Colegiul Național „Mihai Eminescu”, cu 1,79 kg deșeuri/elev, reușită care i-a adus un premiu de 4.000 de lei.

În această primă etapă a competiției au mai participat Școala „Nicolae Bălcescu”, unde s-au colectat 0,98 kg deșeuri/elev, Școala „Oltea Doamna” (0,70 kg/elev) și Colegiul Național „Onisifor Ghibu” (0,16 kg/elev).

În plus, în fiecare școală a fost premiată cu un voucher în valoare de 500 lei clasa cu cele mai mari cantități de deșeuri colectate.

„Proiectul este unul important pentru comunitatea orădeană, întrucât a avut un scop foarte important: creșterea gradului de reciclare și de colectare separată și stimularea elevilor de a-și însuși această atitudine și de a dobândi capacitatea de a recunoaște tipurile de deșeuri”, a declarat Adina Popa, director tehnic adjunct al Primăriei, joi, la o scurtă ceremonie de premiere a câștigătorilor.

Un alt câștig important al proiectului a fost că toate cele șase școli au acum în toate clasele coșuri de gunoi pentru fiecare fracție. Altfel spus, elevii sunt primii orădeni care colectează separat deșeurile, iar autoritățile locale speră că vor fi și „educatori” pentru părinți și ceilalți adulți din jurul lor.

Din toamnă, când elevii vor reveni în școli, Primăria și cele două firme din salubritatea bihoreană vor continua acest concurs, cu alte unități de învățământ.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON