URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 03 IUNIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În relația cu administrația centrală, Bihorul și Oradea au avut câteva episoade faste, dar și niște ghinioane teribile. Marea lovitură a fost trecerea a zeci de hectare de teren situat în centrul Oradiei în posesia Consiliului Județean, odată cu marea retragere a armatei la minimum 60 de kilometri de graniță. Dar putem spune că am avut și ghinion pentru că...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Ajunsă deocamdată la prima săptămână, greva din învățământ se așterne ca o piatră tombală peste domnia președintelui Klaus Iohannis. Încă de mult, mulți dintre cei care l-au votat au ajuns să-l disprețuiască, să-l considere groparul marilor speranțe din 2014, dar abia prestația sa în actuala criză din învățământ le pune definitiv lespedea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că greva generală a profesorilor este justificată și că salariile lor ar trebui mărite?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Chiar dacă toată lumea știe că anumite fapte se pot proba numai cu martori, legea este foarte strictă cu privire la condițiile în care se poate propune această probă, pe de-o parte, iar pe de altă parte există anumite limitări ale utilizării acestei probe.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Steatoza hepatică reprezintă o acumulare excesivă de grăsimi la nivelul ficatului (în special trigliceride) cu mărirea sa uşoară până la moderat şi cu caracter benign şi reversibil de obicei, dar uneori putând deveni gravă, cu evoluţie spre ciroză (în condiţiiile acumulării excesive şi îndelungate şi a asocierii unor factori nocivi). În mod normal, ficatul conţine 2-4% grăsimi.
17 Octombrie 2014, 11:01

"Nunta lui Figaro”, spectacol inedit de operă, la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere
Orădenii pot vedea, din nou, pe 26 octombrie, la Teatrul Regina Maria, un spectacol de operă. De data aceasta este vorba despre "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart, o producţie a Teatrului orădean, Asociaţiei Culturale Operacademy şi Fundaţiei Culturală FITO.

Spectacolul se încadrează într-un program al Teatrului Regina Maria de a promova opera în Oradea, care va continua şi cu alte reprezentaţii.

Producţia "Nunta lui Figaro" este una inedită, căci, alături de artişti consacraţi, veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Ţara Galilor, Italia şi Rusia, pe scenă vor urca şi tineri studenţi ai Facultăţii de Arte din Oradea, precum şi o elevă în vârstă de 16 ani de la Liceul de Artă.

Organizat în parteneriat cu Universitatea din Oradea şi sprijinit de Filarmonica de Stat Oradea, acesta este primul atelier de operă din Oradea. Pornit ca un masterclass, susţinut de doi artişti cu experienţă - regizorul Carmelo Agnello (Italia) şi dirijorul Julian Smith (Ţara Galilor), acesta urmăreşte implicarea şi promovarea tinerilor interpreţi aflaţi la început de carieră.

"Unul dintre scopurile noastre a fost acela de a le da tinerilor ocazia să lucreze alături de profesionişti şi să aibă experienţa unui spectacol de o asemenea amploare", a spus Stelian Gheorghe, preşedintele Operacademy, o asociaţie înfiinţată recent în Oradea.

Proiectul este finanţat parţial de Consiliul Judeţean, prin Fundaţia Culturală FITO, şi parţial de sponsori.

Distribuţia este formată din Anton Markov (Rusia), Olga Czerwinski (Austria), Diana Oros, de origine orădeancă, dar stabilită în Elveţia, Rhys Jenkins (Ţara Galilor), Antoanela Bârnat (Bucureşti), Viktor Josif Florin Mircea Ganea Robert Bede, Laszlo Bede, Cristina Bede, toţi de la Universitatea din Oradea, Marine Chagnon (Franţa), Antonia Iacob (Liceul de Arte), Rosalie Dubois (Franţa), Salvatore Scinaldi (Italia), Levente Meszaros (Universitatea din Oradea). Vor mai participa orchestra Filarmonicii din Oradea şi a Corului "L'annunciazione" al Catedralei Greco-Catolice "Sfântul Nicolae" din Oradea.

Regia spectacolului este asigurată de Carmelo Agnello, profesor universitar la Conservatorul Claude Debussy din Paris şi dramaturg la Opera din Nancy, iar dirijorul acestuia este Julian Smith din Ţara Galilor, fost director muzical al Operei Naţionale Galeze şi fost selecţioner al celei mai prestigioase competiţii de canto din lume, BBC Cardiff Singer of the World.

Spectacolul Nunta lui Figaro va avea loc duminică, 26 octombrie 2014, de la ora 19, la Sala Mare şi va fi subtitrat în limba română. Biletele, care aproape s-au epuizat deja, pot fi cumpărate de la Agenţia Teatrului, la preţuri între 15 şi 30 de lei, în funcţie de locul în sală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6562 RON
  • 1 EUR = 4.9696 RON
  • 1 HUF = 0.0134 RON