URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Ianuarie 2013, 14:08

"Ilegaliştii" Domnului: O conferinţă interzisă de episcopul Sofronie a adunat 800 de orădeni (FOTO)

"Ilegaliştii" Domnului: O conferinţă interzisă de episcopul Sofronie a adunat 800 de orădeni (FOTO) CU UŞILE DESCHISE. Numărul mare de orădeni veniţi la conferinţă i-a surprins până şi pe organizatori. Mulţi au stat 3 ore în picioare, în uşile sălii sau chiar pe holuri. "Ştiam că va veni lumea. Cei doi părinţi au un mesaj cald, duhovnicesc şi ortodox, destinat îndeosebi tinerilor. Nu m-am gândit însă că vor fi peste 800 de oameni", zice organizatoarea Monica Cseke
"Ilegaliştii" Domnului: O conferinţă interzisă de episcopul Sofronie a adunat 800 de orădeni (FOTO) CHEMAREA. Preoţii Iustin Miron şi Pantelimon Şuşnea sunt invitaţi să conferenţieze pentru credincioşii ortodocşi în toată ţara. "Refuzăm majoritatea invitaţiilor, altfel am fi tot timpul plecaţi. La Oradea am venit datorită relaţiei speciale cu tinerii de aici, fiindcă mulţi se spovedesc la noi. N-am putut refuza", spune părintele Iustin (foto)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Casa de Cultură a Sindicatelor a găzduit joia trecută prima conferinţă pe teme religioase interzisă în Oradea după căderea comunismului. Şi nu de autorităţile laice, ci chiar de Biserică!

Organizată de un grup de organizaţii de tineret, conferinţa despre "Bucuria vieţii" susţinută de preoţii Iustin Miron şi Pantelimen Şuşnea a fost interzisă de episcop. Motivul? Organizatorii i-au cerut binecuvântarea prea târziu. Astfel, evenimentul s-a ţinut clandestin, ca-n epoca de aur a ateismului. Şi, tot ca atunci, protagoniştii riscă să fie pedepsiţi...

"O s-o ţinem..."

Iustin Miron2.jpgJoi seară, cu câteva minute înainte de ora 18, cei peste 800 de orădeni adunaţi în sală şi pe holuri nu ştiau dacă se mai ţine conferinţa. Părintele Iustin Miron (foto), stareţul Mănăstirii Oaşa din judeţul Alba, întâmpina publicul la intrare. Rând pe rând, prin faţa lui trec tineri zâmbind, femei făcând cruci, intelectuali de provincie şi bătrâni încruntaţi de griji, atenţi la lunecuşul treptelor. Preoţi în "civil" se strecoară în sală cu faţa în pământ, ştiind că, dacă sunt recunoscuţi, vor avea de suferit. Majoritatea celor veniţi se închină şi cer binecuvântare. Părintele le pune mâna pe creştet, zâmbind. Mulţi îl îmbrăţişează. Se rostesc amabilităţi şi se fac invitaţii. "Părintele e foarte iubit la noi. Ai fi surprins câţi bihoreni am întâlnit la Oaşa", vorbesc doi bărbaţi. Călugărul se face că nu aude.

Înalt şi bine legat, cu ochii lucind sub fruntea arsă de soare, aduce mai curând a salvamontist decât a salvator de suflete. "Vă mulţumim de invitaţie, dar trebuie să plecăm. Vineri avem o conferinţă la Timişoara. Apoi ne întoarcem acasă", refuză părintele o nouă invitaţie. Muntele de om are o voce caldă, de dascăl de ţară. Apasă uşor cuvântul care se cere ascultat, dar fără a cânta mieros silabele după obiceiul popesc. Aşa cum singur spune, ţăranul din el e încă viu. "O s-o ţinem. Asta este. Nu mai putem schimba nimic", îi răspunde unui călugăr venit să-i spună ceva.

Scandal între episcopii

04 Sofronie Drincec.jpgConferinţa s-a ţinut împotriva voinţei episcopului ortodox Sofronie Drincec (foto). Preasfinţitul a refuzat să-şi dea binecuvântarea pentru eveniment, deranjat că a fost anunţat în ultima clipă. Deşi Oradea fusese împânzită cu afişe încă de anul trecut, iar conferinţa a fost mediatizată în toate publicaţiile locale, conducerea Episcopiei s-a simţit afectată abia când aceasta a fost anunţată şi în ziarul "Lumina", oficiosul Patriarhiei. "Exarhul (n.r. - şeful mănăstirilor) din Bihor l-a sunat pe exarhul de la Alba, consilierul cultural pe consilierul cultural, şi tot aşa. S-au făcut presiuni mari să nu se mai ţină conferinţa", şopteşte o faţă bisericească.

Ierarhii bihoreni s-au arătat revoltaţi că preoţi din Alba le încălcă teritoriul şi conferenţiază la Oradea fără binecuvântarea chiriarhului locului, Sofronie, aşa cum e cutuma Bisericii ortodoxe. Scandalul a fost atât de mare încât călugării au fost la un pas de a fi opriţi de conducerea Arhiepiscopiei de Alba să mai ţină până şi conferinţa programată pentru a doua zi la Timişoara. "Alarmată de bihoreni, Arhiepiscopia a vrut să-i cheme pe preoţi acasă. A fost nevoie de intervenţia episcopului din Timişoara ca să mai poată merge şi acolo", povesteşte un bărbat.

"Greşeala noastră"

04 Monica Cseke.jpgMonica Cseke (foto), preşedinta Ligii Studenţilor din Oradea, principalul organizator al evenimentului, îşi asumă toată vina pentru neînţelegeri. "A fost greşeala noastră. Suntem o organizaţie laică şi nu ne-am gândit să cerem aprobarea Episcopiei". Organizatorii au încercat să primească binecuvântarea episcopului miercuri, după izbucnirea scandalului, dar zadarnic. "Consilierii de la Episcopie au fost foarte amabili, au încercat să ne ajute, dar nu s-a mai putut face nimic", zice Monica.

Conferinţa a stat sub semnul întrebării până în momentul când invitaţii s-au aşezat în prezidiu. "Dacă ştiam cu o săptămână înainte că nu suntem bine primiţi, nu veneam. Am aflat însă abia aseară că organizatorii nu au primit binecuvântare din partea episcopului locului, când era deja prea târziu pentru a anula întâlnirea", a explicat mâhnit părintele Iustin Miron.

"Nu vom mai veni"

Stareţul mănăstirii Oaşa se aşteaptă, acum, ca hotărârea sa de a ţine totuşi conferinţa să fie interpretată ca o sfidare, iar episcopul Sofronie să ceară Arhiepiscopiei de Alba Iulia sau chiar Patriarhiei pedepsirea sa. "Îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici. Nu ştiu ce va fi cu noi. Ce ştiu este că nu vom mai veni la Oradea. Noi n-am vrut să supărăm pe nimeni. Dacă ne vor ataca, ne vom apăra. Dacă vom fi găsiţi vinovaţi, vom ispăşi. Nu puteam dezamăgi atâta popor...", zice monahul.

Cunoscătorii spun că părinţii de la Oaşa sunt victimele propriului succes. "Lucrează foarte mult cu tinerii, îi îndrumă şi îi încurajează. Astă-vară, 20 de călugări, câţi sunt la Oaşa, ţineau cu casă şi masă 250 de tineri din toată ţara, mulţi dintre ei bihoreni", povesteşte un orădean. Astfel, substratul conflictului se dovedeşte a fi cât se poate de meschin. Dacă Episcopia nu-i poate opri pe orădeni să meargă la Oaşa, îi poate opri pe călugări să vină la Oradea. "Se tem că vor pierde credincioşi şi bani pentru bisericile de aici", zice bărbatul.

Bucură-te de necazuri

Scandalul iscat a făcut însă reclamă conferinţei. Publicul a urmărit cu sufletul la gură dezbaterea în care Iustin Miron şi Pantelimon Şuşnea au vorbit despre înstrăinare, tristeţe, inadaptare şi bucuria vieţii indiferent de necazuri.

"Îmi asum necazurile pentru că şi Dumnezeu s-a bucurat de jertfa pe care şi-a asumat-o El pentru mine", a spus părintele Şuşnea. La rându-i, stareţul Iustin Miron a delimitat clar bucuria de plăcere. "Bucuria presupune un suflet plin şi vine dinăuntru. La plăcere e exact invers! Bucuria vine din suflet, plăcerea din simţuri. Bucuria e creaţie, plăcerea e distracţie", a explicat călugărul.

Stareţul a insistat asupra faptului că bucuria este a celor harnici. "Bucuria vine în urma împlinirii, or împlinirea nu vine decât dintr-o lucrare. Noi umblăm după bucurie, dar până la urmă importantă este lucrarea", a subliniat stareţul. Şi, după cum se putea citi pe feţele celor prezenţi, lucrarea sa a fost una bună. Dar, ca orice faptă bună, s-ar putea să nu rămână nepedepsită...


FENOMENUL OAŞA
Academia munţilor

Obştea mănăstirii Oaşa, strânsă în jurul stareţului Iustin Miron, numără 20 de călugări, toţi tineri şi cu studii superioare. Părintele Iustin a absolvit Electrotehnica la Timişoara, fapt care explică poziţia sa împotriva satanizării microcipurilor din paşapoarte. Părintele Pantelimon a urmat Artele Frumoase, de pe urma cărora a rămas cu talentul iconografiei şi aplecare spre fotografie, părintele Serafim este medic, Moise este scriitor, Sava a urmat Conservatorul ş.a.m.d. Fapt încă atipic ortodoxiei, călugării de aici au deprins lucrul cu tinerii. Vară şi iarnă, la mănăstire se adună studenţi şi elevi care se roagă şi muncesc alături de călugări, învaţă cântece, fac drumeţii, iar după-amiaza participă la conferinţe pe diferite teme.


VOCEA PĂRINTELUI IUSTIN
Despre bucurie

Înstrăinare - "E tot mai multă singurătate, deşi oamenii comunică tot mai mult. De ce? Pentru că sunt tot mai trişti. Un om bucuros nu este singur niciodată".

Libertate - "Când ai posibilitatea de a alege, nu eşti liber încă. Eşti liber când alegi binele, pentru că numai binele îţi aduce bucurie".

Muncă - "Munca ne consumă, ne uzează, pentru că nu mai avem bucurii în ea. Va trebui să redescoperim bucuria ţăranului. El se bucură de recoltă, nu de banii pe care îi va face"

Evoluţionism - "Ateii spun că toate au crescut, perfecte cum sunt, fără nicio intervenţie. Or, dacă las neorânduială în grădină, în veci n-o să crească porumbul pe patru rânduri".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
32 Comentarii
Doamne luminează-ne..
Părintele Iustin ,nu are nevoie de popularitate,oameni buni,de unde vă vin ideile astea nu înțeleg,....Iar din sursă sigură vă zic că merg din toată țara tineri la Oasa ,ce vorbesc oamenii precum Alinuța sunt baliverne de oameni dezaxați ,care culmea au fost primiți de părintel Iustin cu drag la mănăstire,,,frumos...apoi zicem că suntem creștini...halal creștini...draga mea părintele Iustin nu e de acord cu cipurile ,nu a fost niciodată,doar că el zice că noi trebuie sa nu ne tulburăm pe acest subiect, să ne facem rânduiala noastră iar daca vreodată vom fi puși în situația să ne punem cipuri să le refuzăm categoric...asta e părerea lui...Iar dacă, se discută la o conferință un subiect ,normal și logic să se pună întrebări la tema respectivă...Și apropo spune că te numești Anca și nu Alinuța...
Postat 10 Aprilie 2014, 08:46 de MIRELA
boala sau neputinta?
Alinuta are dreptate. Cred ca acest parinte Iustin face conferinte si tabere pentru popularitate. Nu vreau sa-l judec dar observ ca se zbate foarte mult sa atraga cat mai multi oameni catre el. Se vede clar ca isi face un cult al personalitatii. In acest scop se foloseste de ASCOR, in special cei din Timisoara si Oradea. Coopteaza tineri din diferite judete si le da ascultare sa faca conferinte cu el. De ce tinerii din Alba nu calca pragul manastirii Oasa? Eram studenta la Alba si am observat ca studentii din Arhiepiscopia de Alba evitau sa mearga la Oasa desi erau invitati in mod special de pr Iustin. Vorbeste frumos dar nu imi place ca nu e sincer. Nu e spontan. E un om foarte diplomat si in oameni ascunsi nu am incredere. In privirea lui se observa ca ascunde ceva. E cam dat in vant dupa oameni cu relatii si ii place sa isi faca popularitate. Asta nu e duhul ortodoxiei.
Postat 09 Decembrie 2013, 00:25 de Madalina
E bolnav de dorinta de a fi vedeta. Cauta clienti si la Oradea.
Alinuta are dreptate. Cred ca acest parinte Iustin face conferinte si tabere pentru popularitate. Nu vreau sa-l judec dar observ ca se zbate foarte mult sa atraga cat mai multi oameni catre el. Se vede clar ca isi face un cult al personalitatii. In acest scop se foloseste de ASCOR, in special cei din Timisoara si Oradea. Coopteaza tineri din diferite judete si le da ascultare sa faca conferinte cu el. De ce tinerii din Alba nu calca pragul manastirii Oasa? Eram studenta la Alba si am observat ca studentii din Arhiepiscopia de Alba evitau sa mearga la Oasa desi erau invitati in mod special de pr Iustin. Vorbeste frumos dar nu imi place ca nu e sincer. Nu e spontan. E un om foarte diplomat si in oameni ascunsi nu am incredere. In privirea lui se observa ca ascunde ceva. E cam dat in vant dupa oameni cu relatii si ii place sa isi faca popularitate. Asta nu e duhul ortodoxiei.
Postat 09 Decembrie 2013, 00:23 de Madalina
Publicitate si cult al personalitatii
Sunt o fosta ASCOR-ista. Imim pun intrebarea de ce pr Iustin Miron se zbate sa atraga spre manastirea sa tineri din eparhii straine cum sunt cei din Timisoara, Sibiu si Oradea. De ce pe cei din Alba, care il cunosc mai indeaproape, nu reuseste sa ii duca la Oasa macar o data pe an. Se cunoaste bine stilul de a face publicitate prin intermediul ASCOR si LTCOR. De aceea pr Iustin e invitat sa sustina conferinte doar acolo unde are ucenici. Acestor ucenici le da canon sa organizeze conferinte cu sfintia sa facandu-si astfel publicitate. Mi se pare ciudat ca pr Iustin cenzureaza intrebarile despre cipuri si ecumenism. Am trimis si eu cateva astfel de intrebari la conferinta din Timisoara si au fost cenzurate. Am aflat ulterior ca la toate conferintele evita sa vorbeasca public despre aceste subiecte. Inafara de a-si crea imagine, la ce folosesc aceste conferinte? Monahul, dupa cum spun Sfintii Parinti, trebuie sa fie smerit sa stea in singuratate nu sa iasa la conferinte cu subiecte pompoase. Inteleg si aceste conferinte, dar macar sa faca marturisire... altfel... Pe langa acestea de mai sus adaug ca de cateva ori am fost la Oasa si de fiecare data pr Iustin Mirin mi-a propus sa ma spovedesc la sfintia sa. De ce? I-am spus ca am duhovnic si tot a insistat. Vazand ca nu renunt la duhovnicul meu i-a trimis pe tinerii ASCOR-isti de la Oradea sa ma convinga. In cele din urma nu am cedat ramanand in continuare la duhovnicul meu. Si, cu regret o spun, nu sunt singura. Au fost si altii in situatie asemanatoare cu a mea. Unii au cedat, iar altii nu.
Postat 10 Septembrie 2013, 13:40 de Alinuta
Doamne ajută-ne
Știți oameni vorbesc multe și nevrute,ce-i din ascor nu sunt obligați să se spovedească la părintele Iustin,și acum în acor sunt mulți care au alți duhovnici și merg și la Oașa,nu mai scrieți comentarii idioate dacă nu știți,am văzut că mulți își dau cu părerea despre părintele Iustin,și poate nici măcar nu-l cunosc......părintele se trudește ca toți toți tinerii care merg la Oașa să le fi-e bine și vă zic din propria experiență nimeni în viața mea ,nu mi-a făcut mai mult bine decât părintele Iustin....și să știți că părintele nu se folosește de nimeni ,nu-și face imagine așa cum lasă alți să se înțeleagă ,că sunt mulți monahi în țara asta care bine mersi stau nu se implică în viața tinerilor ,își fac rânduiala lor și părinții de la Oașa gândiți-vă să primești in weekend-uri câte 100-200 de tineri de multe ori,și să le pregătești de toate, fără a primi nimic în schimb nu știu ce e aici de blamat când ei schimbă mentalitățile tinerilor care știm că s-au rupt de trdiții de neam si de Dumnezeu apoi ce o fii rău în asta ,nu pot să-mi explic cred că unii oamenii sunt cu probleme grave.....și dacă văd că cineva se implică în ceva duhovnicesc sunt invidioși .....Doamne ajută-ne ....
Postat 25 Februarie 2013, 20:41 de Anca
nu va lasati amagiti...
pardon e vorba de TDS si nu TDC cum am scris eu
Postat 02 Februarie 2013, 20:47 de carpanosu
nu va lasati amagiti...
teatru ieftin cu bataie lunga. de fapt sofro si iustin sunt una asa cum a zis TDC. Si LUCIAN are dreptate pana la un loc. Doar ca nu e cazul sa se teama de sofronie ca sunt pe o mana. De fapt s-ar pare ca se vrea sa se puna centrul de greutate pe asa zisele calitati de duhovnic ale celui de la oasa care de altfel are pact cu sofronie de a inregimenta ascorul. control absolut prin faptul ca toti de la ASCOR tre sa se spovedeasca la oasa sau cel putin asa era pana acum. sofronie nu vrea sa auda de traditionalistii de la PETRU-VODA si cei care il iubesc pe parintele Iustin...Parvu de data aceasta asa ca au gasit Oasa si un alt asa zis duhovnic. Acum il victimizeaza pentru a aduna in jurul lui adepti pe o arie cat mai larga. Vezi ca si la Timisoara e acelasi scenariu.Asa ca atragand atentia asupra lui....mai un pic de deruta(ca doar si pe el il cheama tot Iustin), +alte manevre... se pregateste un nou duhovnic insa pe placul ecumenistilor
Postat 02 Februarie 2013, 20:43 de carpanosu
ce mai...
Atata zarva pentru un lucru bun...daca era altceva nu era nimic! Sa va aduc la cunostinta un fact:se tot mediatizeaza nimicuri,daca fura de foame un sarac..apare pe prima pagina a ziarelor,toata lumea aproba si vb...daca se despart doi mascarici (andreea marin si panarama de barbat-su0..vuuuuuuuuuie presa.dar.......acum o saptamana a fost un caz de ucidere a 2 batrani in Hidiselu de sus(baptisti)...presa ..IOC..doar 3 min la pro-tv in rest NIMIC...DE CE? ca sunt frati si au primit presa ORDIN sa musamalizeze sa nu se faca de ras????????????? POTAI IMPUTITE DE POCAITI RETARDATI!! GUNOAIELE SOCIETATII!!!!!!
Postat 31 Ianuarie 2013, 14:40 de chilipir
Tineretul
Lasti tinerii sa invete religie,si nu va mai luati dupa individul care minte cu atata nerusinare ,ca nu a stiut de eveniment ,cand toata Oradea era impanzita cu afise.Oare cand ne v-a scapa Dumnezeu de el ????
Postat 31 Ianuarie 2013, 11:20 de Bihoreanu
Asa este
Lucian are perfecta dreptate. din ceea ce spune se vede ca cunoaste problema din interior. Asta am observat si eu cand am fost acolo. Si inca multe altele...
Postat 28 Ianuarie 2013, 21:02 de Ioan
si?
arbori taiati pt o stire de tot rahatul???? ba domnule dani, mai fa si tu jurnalism nu onanie... ce ne intereseaza ceva despre un tembel mitologic care nu exista??????
Postat 24 Ianuarie 2013, 23:18 de si?
cuib de ORGII si escrosi in societate !
am asistat la un caz demn de TOT DISPRETUL , vai de noi POCAIME IMPUTITA PETINCOSTALA ORADEANA cu migratie RURALA ati atins pragul de adulter in familie , RUSINE scarbe penale POCAITE ! vai de tine SOTIE de penticostal si AVOCATA ! ... sunt in ORADEA niste ZDRENZTE sociale de TOT "RESPECTUL "si cu branduri IMPORTANTE CUMPARATE pe bani FRUMOSI si prin RUDE de FINI , cum sa nu ti fie scarba sa RESPIRI acelasi aer cu NULITATI POCAITE ?!!
Postat 24 Ianuarie 2013, 08:59 de PENTICOSTALI
pt. luminati
Bai retardatilor ce umblati dupa binecuvantari pline de mandrie ca atat aveti in creierele bolnave de mandrie voi si toti ca voi, merg dupa binecuvantari numai sa intre in gratiile sefilor. Lucian tu esti o rusine a lumii sa spui asta despre Oasa pt ca Pr. Iustin nu se imbogateste pe sine ci NEAMUL romanesc prin ceea ce face la Oasa asa ca sa-si vade de treba si astea care vor sa dea binecuvantari ca in cazul de fata n-are nicio treaba.
Postat 23 Ianuarie 2013, 22:58 de titus
Discutabil
Autorul e un necunoscator al regulilor bisericesti. Spune ca PS Sofronie a avut pretentia sa i se ceara binecuvantarea. Tin sa ii spun lui Marius ca pr Iustin trebuia sa stie ca inainte de a organiza o astfel de conferinta trebuie sa ceri permisiunea ierarhului locului. Aceasta nu e o pretentie a ierarhului ci o datorie a celui care organizeaza si a invitatului. Daca organizatorii au fost laici aspectul binecuvantarii e discutabil (?) Ma intreb: "mentorul" lor nu a stiut ca trebuie binecuvantare?. Acelasi lucru s-a intamplat si a doua zi la Timisoara, au tinut o conferinta fara binecuvantare. Sunt sigur ca Iustin stia acest lucru, atata doar ca a facut ca ploua... In ce priveste neacordarea binecuvantarii e iarasi discutabil. Depinde ce motiv real a fost la mijloc.
Postat 23 Ianuarie 2013, 20:37 de Anonim
misterul din spatele lui Iustin
Iustin nu a riscat nimic si nu va fi tras la raspundere. Are in spate pe Adi Lemeni si o seama de magnati din Bucuresti. Pe acestia s-a bazat cand a "riscat". Stie ca nimeni nu va indrazni sa ii faca nici macar o mustrare. Il cunosc bine, acesta ii este caracterul. Ce si-a pus in cap aceea face pentru ca are spate. Tinerii care merg la Oasa sunt buni de lipit afise si impartit pliante cu Oasa. Mai sunt folositi si pentru pelerinaje la Oasa si intruniri prin care sa adune oameni in jurul sau. Ii place mult sa fie in centru atentiei si deja si-a facut un cult al personalitatii intre acesti tineri, naivi in mare parte.
Postat 23 Ianuarie 2013, 20:04 de Lucian
teatru ieftin
Iustin s-a folosit sa faca public acest scandal pentru imagine. A fost intr-adevar frumoasa conferinta. Oare chiar nu a stiut care sunt demersurile? nu a stiut ca inainte de a organiza o conferinta trebuie acest accept al ierarhului? cum va explicati ca la Oasa si la Gabud se invart miliarde? Cine sunt organizatorii si ce relatii au cu pr Iustin? copii acestia sunt manipulati. Asemenea si cei de la Sibiu si Timisoara care sunt buni de munca si de facut publicitate la manastirea Oasa. De ce la alte conferinte cu alti invitati nu au facut o propaganda asa de intensa cum au facut pentru Iustin? etc...
Postat 23 Ianuarie 2013, 19:56 de Lucian
tu
Daca apostolii cereau binecuvantari de la toti cretinoizii vremii lor atunci crestinismul se ducea pe .................. asa ca hai da va drekului de umflati cu pretentii pupacioase.
Postat 23 Ianuarie 2013, 14:15 de eu
ciutacu
Noi cei care am fost in sala, ne-am dorit sa-i ascultam pe parintii de la Oasa, si atat. Ca au avut sau nu binecuvantare, nu ne-a interesat. Cu certitudine ca mesajul ar fi fost acelasi si cu, si fara binecuvantare. Deci sa lasam formalisme de genul "in Biserica totul se face cu binecuvantare". Frumos ar fi fost din partea unui episcop sa fie si el in sala, chiar si cu suita de consilieri dupa el, sa incurajeze astfel de actiuni, intr-un oras in care se face atata prozelitism sectar. Dar de unde atata intelepciune.
Postat 22 Ianuarie 2013, 18:27 de victor
fiecare cu dreptatea lui
interesanta observatie facuta de "eldoradea". Imi pare ca fiecare are partea lui de adevar. organizatorii, sunt cei ce i-au chemat pe cei ce au vorbit, tot ei nu au dat cu ''buna ziua'' la ''inspectorat'', iar "inspectorii" au in felul asta dreptul lor sa fie suparati (daca asa se cer anumit reguli de ordine interna cu privire la act extra bisericesti), fiindca poate ca au citit prin presa ca se face ceva ce ei inca nu au fost informati in prealabil. Deci, se poate sa fie sa zicem deranjati. Dar nu e vina calugarilor, am inteles, ca cei care au organizat, ceva liga de studenti ... dar ei iarasi, nu stiau, poate, toate demersurile ... caci vorba aia ... doar nu au pus de o rascoala ... Zic una peste alta, mult fum pentru nimic, doar ''reclama'' care este de pe o parte si pozitiva, pe de alta negativa, depinde prin ce ochi, sau ai cui ochi privesti ...
Postat 22 Ianuarie 2013, 16:06 de observator
pentru Alex-lămurire
Părinții de la Oașa nu sunt sub ascultarea lui Sofronie,din fericire... .N-au slujit pe moșia lui,au ținut o conferință pentru orădeni care se pare că nu mai au nimic în comun cu Sofronie, rămas singur și nefericit ! Conferința a fost organizată de Liga Studenților din Oradea, care-i problema?Ce au ei cu ascultarea de Sofronie? Și-a pus ”locotenții”să ... sune!!!! Tot niște nefericiți ! Câtă răutate,invidie,ură,....boală!
Postat 22 Ianuarie 2013, 10:50 de teodor codrescu
exces
Sofronie îi poate da binecuvântarea părintelui "always"să ţină o Conferinţă de tipul "Fondurile europene şi ortodoxia"! Ar fi un mare succes! Oricum se spune că cei doi sunt excesiv de apropiaţi!
Postat 22 Ianuarie 2013, 08:31 de TDS
Sofro si vrajba intre ortodocsi
citez "Organizată de un grup de organizaţii de tineret, conferinţa despre "Bucuria vieţii" susţinută de preoţii Iustin Miron şi Pantelimen Şuşnea a fost interzisă de episcop. Motivul? Organizatorii i-au cerut binecuvântarea prea târziu.". Cat de tarziu a fost pentru maria sa Sofronie? In conditiile in care doresti binele si propovaduiesti cuvantul Domnului si dreapta credinta? Sau Sofronie propovaduieste vrajba intre ortodocsi?
Postat 22 Ianuarie 2013, 07:49 de Lacramioara
un cretin
Un mare, dar foarte mare CRETIN sofronie asta !!!!
Postat 22 Ianuarie 2013, 07:17 de gogu
Realitate
Problema nu trebuie pusa in acest fel... Parintii de la Oasa ar trebui sa stie care sunt demersurile in aceste cazuri nu sa le faca de capul lor... Sunt calugari pana la urma, deci ei sunt sub ascultare. Este firesc ca sa ceri binecuvantarea episcopului locului pentru asa ceva. Preasfintitul ar fi dat binecuvantarea, pentru ca au mai fost tinute astfel de manifestari si nu a fost problema. Aici sunt probleme de reguli care trebuie urmate. In find si la urma urmei, dupa cum am mai spus, ei fiind monahi ar trebui sa cunoasca aceste reguli. Greseala este in intregime a lor. Apreciez munca lor dar nu sunt cu chibzuinta si dreapta socotinta.
Postat 21 Ianuarie 2013, 22:25 de Alex
Un OM cu adevarat binecuvantat !
,,Nu puteam dezamăgi atâta popor..." ! Mare vorba, ar trebui sa gandeasca asa toti, de la vladica pana la opinca si de Presedinte pana la ultimul functionar public !
Postat 21 Ianuarie 2013, 21:04 de pinonel
evolutie
\"Ateii spun că toate au crescut, perfecte cum sunt, fără nicio intervenţie\". Tocmai ca nimic nu este perfect (for further reading please check what is the uninteligent design). Iar ce legatura are o realitate stiintifica ca evolutia cu ateismul? Evolutie inseamna transformare, adaptare la conditiile de mediu. Domnii degeaba au studii superioare ca nu se vede pe ei... Nici macar diferenta dintre Evolutie si Abiogeneza nu cunosc.
Postat 21 Ianuarie 2013, 20:29 de biolog
mare tam-tam
BOR se face din ce in ce mai penibil. In loc sa se bucure ca inca sunt multi needucati, naivi care musca basmele cu zeul lor, ei baga bete-n roate...
Postat 21 Ianuarie 2013, 18:37 de stv3
care-i diferenta
Stiti care-i diferenta intre ei? Uitati-va cu ce masina apare Sofronie si cu ce masina circula restul. Atat. Restul este religie.
Postat 21 Ianuarie 2013, 18:33 de oradeanu
despre simplitate
http://ganduridesprevoi.blogspot.ro/2012/10/cuviosul-paisie-aghioritul-despre.html
Postat 21 Ianuarie 2013, 18:11 de seba
tot asa
Si totusi de ce se teme episcopul Sofronie de cei de la Oasa? Acolo este traita ortodoxia, traita si simtita, este palpabila, nu asa ca si in diferite manastiri din Bihor, care lucra doar la ziduri dar la suflete ba. Ungurii nu inteleg asta.
Postat 21 Ianuarie 2013, 17:10 de flo
fain as spune
nu sunt un credincios,e prima oara cand vad la ortodocsi simplismul,pana acum ii vedeam pe toti plini de aur care mai de care si cat mai mare! si foto se vede diferenta,Sofronie Drincec e mandru de lantul de aur,crucea nu era cruce numai daca era de aur.
Postat 21 Ianuarie 2013, 17:06 de eldoradea
Au renascut?
Parc-au renascut Popa Tanda si Domnu' Trandafir !
Postat 21 Ianuarie 2013, 16:18 de gyorgy tozser
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON