URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 IULIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
E clar că s-a dereglat grav clima și, chiar dacă de acum înainte vom fi cuminți și nu vom mai atenta la stratul de ozon, nu vom mai polua planeta, nu vom mai împuți aerul cu noxele de la automobile, tot va mai fi nevoie de jumătate de secol pentru ca temperatura planetei să scadă.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Dacă are de returnat un credit modic, luat, să zicem, pentru o mașină, dar i se ivește șansa să cumpere și o casă la doar a șasea parte din preț, iar pentru această achiziție ar fi nevoie să contracteze încă un împrumut, sunt convins că aproape niciun om cu capul pe umeri nu ar sta mult pe gânduri, ci ar profita de posibilitatea să aibă și casa. Cu atât mai mult cu cât, repet, ar fi la nici 17% din prețul real.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că aducerea antrenorului Gustavo Aragolaza și preparatorului Maurizio Miele la FC Bihor este o mișcare strategică bună? Că va da roade?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În ultimele săptămâni, atenția publică a fost îndreptată spre reglementarea testelor rapide antidrog utilizate de Poliția Rutieră. După multe bâlbe ale guvernanților, printr-o nouă OUG s-a stabilit că permisele retrase vor fi restituite titularilor dacă în termen de 72 de ore nu sosesc rezultatele testelor efectuate la medicina legală.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
După stabilirea diagnosticului de diabet de tip 2, medicul va elabora o strategie terapeutică în concordanță cu existența factorilor de risc existenți (în principal cardiovasculari și renali), de obiceiurile alimentare și de modul de viață al pacientului. De asemenea, medicul va prescrie și unele măsuri igienico-dietetice de tratament constând într-un regim alimentar echilibrat și o activitate fizică regulată. Aceste măsuri sunt de multe ori primordiale pentru ameliorarea echilibrului glicemiei.
25 Octombrie 2018, 13:20

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Oradea cu o defilare şi o expoziţie de armament şi tehnică militară (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivităţile de Ziua Armatei Române organizate joi dimineaţa în Parcul 1 Decembrie lângă Statuia Ostaşului Român au fost prilej de bucurie mai ales pentru copii şi adolescenţi, care, după ceremonia oficială, au descoperit armamentul şi tehnica militară a Garnizoanei Oradea şi au urcat în maşini militare din dotarea acesteia.

Manifestarea dedicată Zilei Armatei Române a început la ora 10, la ea asistând mai multe oficialităţi. Între acestea s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Pásztor Sándor, care pe 12 octombrie a spus "pas" festivităţilor de Ziua Oradiei. Au mai participat la eveniment primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedinţii CJ Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, subprefectul Iulius Delorean, deputaţii Sorin Ioan Roman şi Florica Cherecheş, precum şi mai multe cadre militare în rezervă şi în retragere.

Intonarea imnului naţional al României a fost urmată de o scurtă slujbă de Te Deum oficială de preoţi militari şi de alocuţiuni. Au vorbit pe rând subprefectul Iulius Delorean, care a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă, noul comandant al Garnizoanei Oradea, locotenent colonel Petru Marius Prunduş, care a citit mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor, şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş. Acesta din urmă a vorbit minute în şir despre faptele de vitejie ale ostaşilor români atât în 1918 cât şi în 1944, punând accent pe eliberarea Transilvaniei de sub regimul maghiar.

A urmat un scurt recital de cântece patriotice oferit de interpreta de muzică populară Ioana Urs.

Reprezentanţii instituţiilor locale, ai mai multor partide – nu şi ai UDMR – şi elevi de la câteva licee orădene au depus apoi coroane şi flori la Statuia Ostaşului Român, ceremonia fiind încheiată cu defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, muzica militară fiind asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. 

Apoi, publicul a fost invitat să descopere o parte din maşinile militare din dotarea Garnizoanei Oradea, precum şi tehnica folosită de transmisioniştii orădeni, invitaţie de care au profitat în special copiii.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei Române deoarece în 1944, în această zi, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru eliberarea oraşului Carei, ultimul pământ românesc aflat încă la vremea aceea sub ocupaţie maghiară. Astfel, generalul a vrut să-i facă un cadou Regelui Mihai I care împlinea în acea zi 23 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Multi Ani !
Cinste eroilor neamului ! Nu putem vorbi despre Romania fara a aminti sacrificiul ostasilor romani. Respect Armatei Romane !
Postat 25 Octombrie 2018, 16:34 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5785 RON
  • 1 EUR = 4.969 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON