URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Principala temă de campanie la alegerile locale a fost traseul Inelului Metropolitan de Nord, care pângărește zona paradisiacă din cartierul orădean Podgoria. Acum, că alegerile s-au terminat, mă gândeam că liniștea se va lăsa peste chestiune, mai ales că au intrat în consultare publică trei variante de drum. Iată, însă, că a apărut un ONG care, prin vocea unei distinse doamne, declară că locuitorii din Podgoria și cei din Oșorhei nu sunt de acord cu nici una dintre propuneri...
Zic şi eu
Adrian Cris
De-o vreme, televiziunile de știri sunt toată ziua cu Bolojan în gură. Cu cât omul tace despre sine cu mai multă încăpățânare, cu atât mai abitir îl pomenesc ceilalți...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
25 Octombrie 2018, 13:20

Ziua Armatei Române, sărbătorită la Oradea cu o defilare şi o expoziţie de armament şi tehnică militară (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Festivităţile de Ziua Armatei Române organizate joi dimineaţa în Parcul 1 Decembrie lângă Statuia Ostaşului Român au fost prilej de bucurie mai ales pentru copii şi adolescenţi, care, după ceremonia oficială, au descoperit armamentul şi tehnica militară a Garnizoanei Oradea şi au urcat în maşini militare din dotarea acesteia.

Manifestarea dedicată Zilei Armatei Române a început la ora 10, la ea asistând mai multe oficialităţi. Între acestea s-a numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean Pásztor Sándor, care pe 12 octombrie a spus "pas" festivităţilor de Ziua Oradiei. Au mai participat la eveniment primarul Oradiei, Ilie Bolojan, viceprimarul Florin Birta, vicepreşedinţii CJ Bihor, Ioan Mang şi Traian Bodea, subprefectul Iulius Delorean, deputaţii Sorin Ioan Roman şi Florica Cherecheş, precum şi mai multe cadre militare în rezervă şi în retragere.

Intonarea imnului naţional al României a fost urmată de o scurtă slujbă de Te Deum oficială de preoţi militari şi de alocuţiuni. Au vorbit pe rând subprefectul Iulius Delorean, care a citit mesajul premierului Viorica Dăncilă, noul comandant al Garnizoanei Oradea, locotenent colonel Petru Marius Prunduş, care a citit mesajul ministrului Apărării, Mihai Fifor, şi colonelul în rezervă Grigore Bartoş. Acesta din urmă a vorbit minute în şir despre faptele de vitejie ale ostaşilor români atât în 1918 cât şi în 1944, punând accent pe eliberarea Transilvaniei de sub regimul maghiar.

A urmat un scurt recital de cântece patriotice oferit de interpreta de muzică populară Ioana Urs.

Reprezentanţii instituţiilor locale, ai mai multor partide – nu şi ai UDMR – şi elevi de la câteva licee orădene au depus apoi coroane şi flori la Statuia Ostaşului Român, ceremonia fiind încheiată cu defilarea detaşamentului de onoare format din militari ai Centrului 54 Comunicaţii Oradea, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, muzica militară fiind asigurată de fanfara Şcolii de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră "Avram Iancu" din Oradea. 

Apoi, publicul a fost invitat să descopere o parte din maşinile militare din dotarea Garnizoanei Oradea, precum şi tehnica folosită de transmisioniştii orădeni, invitaţie de care au profitat în special copiii.

Ziua de 25 octombrie a fost declarată Ziua Armatei Române deoarece în 1944, în această zi, generalul Gheorghe Avramescu, comandantul Armatei a 4-a Române, a decis să pornească ofensiva pentru eliberarea oraşului Carei, ultimul pământ românesc aflat încă la vremea aceea sub ocupaţie maghiară. Astfel, generalul a vrut să-i facă un cadou Regelui Mihai I care împlinea în acea zi 23 de ani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
La Multi Ani !
Cinste eroilor neamului ! Nu putem vorbi despre Romania fara a aminti sacrificiul ostasilor romani. Respect Armatei Romane !
Postat 25 Octombrie 2018, 16:34 de Alcor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.505 RON
  • 1 EUR = 4.9742 RON
  • 1 HUF = 0.0125 RON