URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Primăria Oradea a decis să modifice regulamentul de salubrizare. La fel cum deja ne-a obișnuit, schimbarea s-a făcut fără o dezbatere publică serioasă. Mi se pare o greșeală strategică, pentru că despicarea firului în patru atunci când e vorba de problemele tuturor locuitorilor poate duce la soluții bune, unde mai pui că elimini din start suspiciunile și speculațiile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea și Bihorul au ajuns într-o perioadă fastă, cum din perspectiva dezvoltării infrastructurii n-au mai cunoscut niciodată. Anul acesta se deschid circulației o mulțime de noi drumuri, vreo 70 de kilometri: legătura centura Oradea - Autostrada Transilvania (chiar la finele acestei săptămâni), plus centurile Sânmartin, Aleșd, Beiuș, Oșorhei, Nojorid, Sântandrei (în vară). „Miracolul” ar putea fi explicat prin faptul că 2024 e an electoral. Și, da, este! Dar, totuși, nu asta-i explicația, ci parcurgerea întregii evoluții de la germinarea la coacerea proiectelor.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Din data de 31 martie, România devine, parțial, parte a spațiului de liberă circulație Schengen, aspect care ar trebui să ne bucure, ca națiune, deoarece vine după un îndelung proces de negociere cu celelalte state ale Uniunii Europene, aspectele privind negocierea cu Austria fiind comentate pe larg în ultima perioadă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Noiembrie 2022, 12:51

Zeci de bihoreni, între care și Mihai Neșu, acuză Guvernul de discriminare. Motivul? Folosesc cea mai ecologică sursă de încălzire

Zeci de bihoreni, între care și Mihai Neșu, acuză Guvernul de discriminare. Motivul? Folosesc cea mai ecologică sursă de încălzire foto generic, sursa: blogdeinstalatii.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de bihoreni care își încălzesc casele cu pompe de căldură, centrale electrice ori rețele electrice prin pardoseală acuză Guvernul de discriminare, deoarece – deși folosesc cea mai puțin poluantă sursă de energie – plătesc cele mai mari facturi.

Motivul? Au fost omiși de autorități atunci când acestea au decis facilități pentru clienții furnizorilor de electricitate ori pentru gospodăriile încălzite pe gaz sau cu lemne.

„Nicio protecție”

„Clienții casnici care se încălzesc cu energie electrică reprezintă o categorie discriminată, nu beneficiază de nicio protecție din partea statului”, se arată într-o petiție inițiată de un grup de bihoreni domiciliați în Oradea și în comune din jurul orașului, care pentru a-și încălzi locuințele folosesc pompe de căldură, centrale electrice și rețele electrice prin pardoseală. Între petiționari se află și fostul fotbalist Mihai Neșu, care locuiește în cartierul Grigorescu din Oradea, iar plângerea, depusă la Prefectura Bihor pe data de 15 noiembrie pentru a fi trimisă Guvernului și Ministerului Energiei, a strâns de atunci aproape 50 de semnături ale unor persoane aflate în aceeași situație.

Oamenii arată că, potrivit OUG 119/2022 și OUG 134/2022, clienții casnici beneficiază de prețuri plafonate la energia electrică (0,68 lei/kWh pentru un consum lunar până la 100 kWh, respectiv 0,80 lei/kWh pentru un consum lunar între 100,01 și 255 kWh), precum și la lemne (400 lei/mc), în timp ce persoanele care își încălzesc locuințele cu gaz beneficiază de plafonarea tarifului indiferent de consumurile realizate.

În schimb, cei care își încălzesc locuințele cu pompe de căldură, de exemplu, adică „cea mai ecologică sursă”, sunt nevoiți să achite facturi enorme, deoarece consumă, în medie, 700 kWh pe lună, adică peste 8.400 kWh/an.

„Vă solicităm...”

Practic, afirmă petiționarii, comparând încălzirea lor „curată” cu cea obținută pe bază de gaz, „legislația încurajează componentele neecologice, generatoare de emisii de gaz cu efect de seră”.

„Eu mi-am pus la casă pompe de căldură pentru că în satul unde locuiesc nu există rețea de gaz și nu am vrut să ard lemn, dar pentru că sistemul consumă lunar 600 – 700 kWh plătesc curentul nesubvenționat și dau peste 1.000 de lei pe lună pe factură. Considerăm că statul poate recompensa faptul că folosim cea mai puțin poluantă sursă de energie pentru încălzire”, a explicat BIHOREANULUI unul dintre semnatarii petiției, Adrian Sabău, domiciliat în satul Leș, comuna Nojorid.

De asemenea, petiționarii arată că „investițiile făcute în sistemele pe bază de energie electrică (cu pompe de căldură, centrale electrice sau rețele electrice prin pardoseală) de către clienții casnici care nu au avut posibilitatea racordării la rețele de gaz, pentru simplul motiv că acestea nu existau la limita de proprietate, sunt mult mai mari decât investițiile pentru un branșament la gaz”, așadar merită să fie sprijiniți cu atât mai mult.

În condițiile în care statul subvenționează prețul energiei electrice doar până la un plafon de 255 kWh/lună, iar ei consumă în medie 700 kWh/lună, adică 8.400 kWh/an, oamenii cer modificarea OUG 27/2022 astfel încât să beneficieze de subvenționarea prețului energiei electrice la prețul de 0,80 lei/kWh în lunile de iarnă, adică în perioada octombrie – aprilie, pentru această cantitate de electricitate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
Eco
Panourile n-au fost si inca nu sunt rentabile, in rest...success!
Postat 25 Noiembrie 2022, 20:04 de Maikeltroll
Corect.
Dar la ce guvernanti avem, mare minune ca pot sa-si lege sireturile. Care pot.
Postat 24 Noiembrie 2022, 21:34 de nihil
Veniti si luati de la Birta...
... o subventie de citeva zeci de lei. Nici el nu stie cit, ca depinde de anotimp,de tva si de guvernul meu. Care guvern pregateste 1 leu 30 pentru cine are mai multe case. Declari unde stai furnizorului si dumnealui te taxeaza cu celebra formula 0.68x100 + 0.8x255 + 1.3x diferenta. La restul caselor decartezi 1.3 lei fara discutii. Bun si asa, dar nu suntem egali in fata statului roman? Adica e totuna daca un contor asigura necesitatile unei persoane sau sapte? Normal ar fi sa-ti primesti portia de chilowati pe baza de buletin sau certificat de nastere. Iar kilowatii sa-i poti obtine in ce forma doresti: lemne, gaz, peleti, curent. Pe cartela. Cum ce cartela? Aia de vaccinat, in PLM. QR codul. Noi in schimb ne kakam cum sa subventionam acoperisurile bogatilor cu panouri fotovoltaice, sa nu simta cum pute saracia. Si-l scoatem pe birta la tabla sa ne faca un calcul termotehnic. Si o oferta: "sa-i giugiuliti bărzoiul"
Postat 24 Noiembrie 2022, 20:00 de excalibur
Cand statul intra in hore subventiilor si imparte bani pe categorii, si-o face cu mana lui
Nu stiu ce cer astia. Au dreptate ca e mai ecologica si chiar ar trebui sa fie si mai economica incalzirra in pardoseala cu pompe de caldura. Dar e doar din comparatii cu vecinii, daca ei au ajotir social, noi clde ce nu avem? Grija numa la cereri, ca la lemne mai mult rau a facut statul decat bine: de cand cu plafonul de 400lei nu se mai gasesc lemne nicaieri. Gratis, dar nu este, ca si painea in comunism.
Postat 24 Noiembrie 2022, 18:52 de unu
Foarte bine ,nu am nevoie de nici o pompa e ultimul lucru pe care l-aș face.
Foarte bine ,atunci asumati-va și nu va mai smiorcăiți prin ziar că va arde la buzunar sa nu mai vorbim de investiția inițială și stai tot 18 grade și dai o căruță de bani bagă bani bagăbani ......
Postat 24 Noiembrie 2022, 16:31 de sss
Mulți confundă "sursa" cu "rezultatul".
Este vorba, în acest caz în care se dezbate aspectul de mediu, de cea mai redusă poluare care există în prezent ... energia electrică consumată de "utilizator" și care e gradul de poluare la nivelul acestuia. Peste 98% din energia electrică la nivel de consumator este nepoluantă. Asta la orice centrală termică bazată pe consum electric. Nu despre "sursa" producerii acelei energii e vorba, pentru care toți plătim cogenerarea cu rol de înlocuire a sistemelor poluante. Producția poate fi de la apă la soare ori de la cărbune la lemne ... acolo existând alte reguli, norme, standarde, etc. Strict la consumator nu există poluare semnificativă, în cazul folosirii centralelor pe bază de curent. Problema are însă cu totul alt aspect ... pentru că seria de ordonanțe care se referă la restricții și tarife nu are legătură cu aspectele de mediu. Are legătură cu reducerea consumului general de energie, care se încurajează printr-un sistem selectiv de tarifare.
Postat 24 Noiembrie 2022, 16:29 de KP
.......
Cand alegi un sistem de incalzire trebuie sa stii cate ceva despre el! O formula empirica spune ca sistemele cu pompa de caldura consuma 1kw electricitate pt. a produce 4 kw incalzire. Altfel spus un sfert din caldura generata este consumat de la retea. Nu prea vad aici ,,ecologismul" si grija fata de mediu! Nesu, cu banii aruncati pe biserica, putea monta panouri solare si devenea (si) prosumator, cred ca-si platea factura la curent.
Postat 24 Noiembrie 2022, 15:35 de pinonel
@SS
Pun pariu ca daca ai avea o pompa de caldura sol-apa nu ai mai vorbi la fel. Curentul este si va fi cel mai ieftin combustibil pt incalzire, cu conditia sa ai pompa de caldura si incalzire in pardoseala sau ventiloconvectoare. Asta e fizica si matematica, vorba Christei. Am prieten care a trecut de pe incalzire pe peleti, la incalzire cu pompa de caldura si stiu exact diferenta de costuri, stiu ce vorbesc. Exista o exceptie, aia care fura lemne din padure, aia intr-adevar beneficiaza de o incalzire mai ieftina.
Postat 24 Noiembrie 2022, 15:20 de Kid
Prosteala eco
Ați pus rapid botul la vrăjeală eco acum plătiți nu va mai plângeți iar sunt eco ecococo bănuiesc că dacă sunteți eco conduceți și o electrica ( mașină electrică) că altfel așa le sta bine ecologiștilor urmează în curând .Încălzirea pe curent a fost este și va fi cea mai scumpă ,acum trebuie sa vă montați și panouri că deh dacă ați intrat în horă numa ghinion iarna producția e varza și nu face fată iar prosumator o să deveniți la anul și la multi ani când o vrea distribuitorului când of avea contoare cu sens dublu ,oameni și chef .....
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:55 de sss
ei ei
Fizica si matematica ....bata-le vina. Incalzirea ecologica e relativa. Da, este ecologica , daca iti produci curentul singur cu panou solar propriu. Altfel.....curentul din ce ceredeti ca se produce? DIn hidro, eolian, GAZ, carbune. Mai departe....ganditi si apreciati procentele din mix..etc etc.
Postat 24 Noiembrie 2022, 13:20 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6085 RON
  • 1 EUR = 4.973 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON