URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 29 SEPTEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Toate cele 10.000 de locuri scoase la bătaie au fost vândute, semn că brandul FC Bihor are un potențial uriaș. Ar fi păcat ca, pe lângă tradiționalele echipe de baschet și polo, să nu încercăm marea cu degetul și la datul cu piciorul în minge (mi-e frică să spun că ceea ce se practică azi în România se poate numi fotbal).
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Nu pot boci soarta celor avuți - fie patroni ori manageri de firme, fie inși cu ocupații incerte - care, în baza măsurilor fiscale pregătite de Guvern, ar urma să plătească de anul viitor impozite în plus pentru așa numitele bunuri de lux. Nu cred că ar fi socialism ca proprietarii unor mașini de peste 75.000 euro ori de case în valoare de peste 500.000 euro să achite pentru ele un impozit suplimentar de 0,3% - 0,5%...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunt eficiente soluțiile de trafic adoptate în zona centrală de Primăria Oradea pentru începerea școlii, în contextul șantierelor?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 septembrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o hotărâre importantă, obligatorie și corectă, prin care a stabilit că o plângere contravențională poate fi completată și în fața judecătorului până la primul termen de judecată.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
În regiunea ţării noastre, înţepăturile de insecte dau rareori fenomene grave de intoxicaţie; ar fi nevoie de 500-1000 de înţepături de albine pentru a produce moartea. În regiunile tropicale, în America de Nord şi de Sud, în Africa şi Asia Centrală se întâlnesc păianjeni veninoşi (“văduva neagră”) şi scorpioni. 
26 Februarie 2016, 17:59

Zece peşteri din Bihor vor intra în prima reţea de speoturism din România

Zece peşteri din Bihor vor intra în prima reţea de speoturism din România Peştera Vântului din Şuncuiuş este cel mai lung labirint subteran descoperit în România, având o lungime de peste 42 de kilometri
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu bani din Programul de cooperare elveţiano-român, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă Bihor va include zece peşteri din judeţ în prima reţea de peşteri speoturistice din ţară.

Cele zece caverne sunt Peştera Bătrânului (comuna Şuncuiuş), Hârtopul Bonchii (Roşia), Ciur Ponor (Roşia), Peştera Craiului (Roşia), Osoi (Vârciorog), Peştera lui Doboş (Roşia), Gălăşeni (Gălăşeni), Peştera Gruieţului (Roşia), Moanei (Şuncuiuş) şi Vântului (Şuncuiuş). Toate sunt pe teritoriul ariei Pădurea Craiului, aflată în custodia CAPDD Bihor.

"Vrem să facem din Piatra Craiului o destinaţie în care poţi să practici speoturismul într-o manieră sigură", a precizat şeful CAPDD Bihor, Paul Iacobaş.

Proiectul presupune realizarea unor studii şi planuri de management pentru cele 10 peşteri, care să concluzioneze în ce condiţii pot fi vizitate, mai precis în ce anotimpuri şi pe ce porţiuni, astfel încât vieţuitoarele ori formaţiunile din interior să nu fie afectate.

"Nu se va intra în geomorfologia peşterii, nu vom amenaja scări. Ele vor fi vizitate în ture speoturistice", a precizat Iacobaş. Astfel, turiştii vor intra acolo doar cu echipamentul specific coborârii în subteran, însoţiţi de un ghid şi după ce vor obţine autorizarea necesară.

În prezent, accesul în aceste peşteri se face de către speologii profesionişti după ce obţin trei avize: unul de la Serviciul Salvamont-Salvaspeo, unul de la custode şi unul de la Comisia Patrimoniului Speologic din Ministerul Mediului. CAPDD Bihor vrea însă să înlesnească acest demers şi turiştii să trebuiască să obţină un singur aviz, astfel încât şi agenţiile de turism să poată programa uşor vizite speoturistice.

Proiectul CAPDD are o valoare totală de 84.387 de franci elveţieni, din care contribuţia custodelui este de 9.487 franci. Durata de implementare este de 15 luni, începând din februarie 2016.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7214 RON
  • 1 EUR = 4.9749 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON